HAYDİ bu konuda mütevazılık yapmayalım.
“İzmirli firmalar bile yatırımlarını artık Manisa’ya yapıyor” diyerek ilk ve ciddi uyarıları bu köşeden Ege’ye, İzmir’e taşımaya çalıştık.
Özetle, “Beyler, siz İzmir’in geleceğini aynı, kısır başlıklarla tartışırken, Manisa yatırım yumağına dönüştü” dedik. Kimlerin Manisa’yı seçtiğini örneklerle sıraladık.
Bu konuda Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar kısa zamanda mesajı aldı ve yaşanan sıkıntının çerçevesini çizdi. Sesini duyurmaya çalıştı.
Ama o kadar...
İzmir daha çok, “Kirli, pis çocuk” tanımlarına üzülür, “İçimizde İrlandalılar var” diyerek kendine dönük spekülasyonlarla oyalanırken, Manisa yatırımlarda bir aslan payı daha aldı.
* * *
Aslında başlangıç noktasını, son teşvik düzenlemesi oluşturuyor.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, memleketi Manisa’yı daha da parlatmak için yatırımlarda üçüncü derece teşvik bölgesinde göstermeyi başardı.
Manisa elde ettiği kişi başına gayri safi milli hasıla ile iki, hatta birinci teşvik bölgesinde bile olabilirdi. Ancak iktidarı üzmeyen Manisa’ya Arınç’ın da katkısıyla bu büyük destek, beraberinde yatırım hamleleleri getirdi.
Schineder, DYO, Hintli traktör üreticisi Tafe, Termodinamik, Pınar Süt derken; Manisa’nın başına bir talih kuşu daha kondu..
Dünya çikolata devi Ferrero üretim için “Manisa” dedi. Bünyesinde Kinder Çikolata, Nutella, Ferrero Rocher gibi dünyanın dev markalarını bulunduran Ferrero, Manisa’da karar kıldı.
* * *
Ferrero’nun adını değil belki ama ürünlerini dünyada tanımayan yok. Avrupa’da üç nesilin büyüdüğü Nutella mesala. Ya da çocukların da çok iyi bildiği Kinder Çikolata ve Kinder Sürpriz...
1946’da bu yana üretim yapan firma Almanya, İtalya ve Fransa’da kendi kategorisinde rakipsiz.
32 ülkede satılıyor.
Ferrero Grubu’nun yaklaşık 9 milyar Euro’luk piyasa değeri olduğu belirtiliyor. Grubun dünya çapında 36 ticaret şirketi, 15 fabrikası ve yaklaşık 19 bin 600 çalışanı bulunuyor. Ferrero aynı zamanda Türk fındığının da en büyük alıcısı.
Ferrero, Türkiye’deki ilk yatırımı için yaklaşık 10 milyon TL’ye Manisa’dan 140 bin metrekare arazi aldı.
Şu anda yatırım için hazırlıklar son aşamada.
Manisa OSB henüz bu konuda bilgi vermese de firmanın 30 milyon Euro’luk bir yatırıma hazırlandığını öğrendik.
* * *
Daha önce de belirtmiştik. Türkiye’ye yatırım gelsin de hangi bölgeye gelirse gelsin...
Özellikle Ege’ye gelen her yatırım hepimize soluktur.
Ayrıca çok açık, Manisa’ya gelen bu yatırımlar Manisa OSB’nin ve Başkan Sait Türek’in de başarısıdır. Her şey o kadar da hazır değil. Türek, bölgenin avantajlarına rağmen yatırımcıların adeta peşinden koşuyor.
Nereye odaklanacağını iyi bilmek, lobi gücünü doğru işlere çevirmek önemli.
Eğer İzmir havanda su dövmekten öteye gitmeyen konularla ilgilenmeye, “İçimizdeki İrlandalılar” diyerek birbirini bölmeye devam eder, eforunu bu konulara harcarsa birileri gelir; diğer çocuğun başını okşarken, sizi alır bir anda ülkenin “sümüklü pis çocuğu” yapıverir.
Sonra da bir güzel nasihat dinlersiniz, “Üzerinizdeki kirlerden arınmanın zamanı geldi.”
Bu indirimler varken İzmir’e yatırım gelir mi?
3. Teşvik bölgesel desteklerden yararlanacak yatırımlar, 1. bölgedeki yatırımlara ilave olarak;
1) Vergi indirimi,
2) Sigorta primi işveren hissesi desteği,
3) Yatırım yeri tahsisi,
4) Faiz desteğinden yararlanabiliyor.
EXPO tartışmalarına son noktayı Cumhurbaşkanı Gül koymalı
1851’de Londra’daki ilk uluslararası sergi olarak kurulan EXPO’nun ardından dünyada artık EXPO’lar tarihi önemini yitirir, organizasyonu düzenleyen BIE örgütünün uluslararası kazancı haline gelirken, Türkiye EXPO’ları İzmir sayesinde keşfetti. BIE’ye üye oldu.
Daha ilk EXPO’yu yapamadan birbirimizi yemeyi başardık.
Tabii konuyu Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in gazı ve onun spekülasyon sevdası bu hale getirdi. Gökçek, ‘EXPO’yu alamasak bile İzmir’i tedirgin eder, suları bulandırırız’ yaklaşımı içinde.
Gökçek’i herkes bilir, sonuna kadar bu sakızı çiğnemekten çekinmez. İzmir’in adaylık macerasını en iyi bilen isimlerin başında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül geliyor. Kabul, Cumhurbaşkanı makamı gereği tarafsızlık içinde olmak zorunda ancak bu konuda tarafsızlıktan öte doğruyu işaret etmesi yeterli.
Gül’ün geçmiş EXPO’da Paris’teki resepsiyonlara ev sahipliğine varan eşsiz bir birikimi var. En azından Kayseri?Belediyesi için koyduğu tavrı, şimdi İzmir Cumhurbaşkanı’ndan bekliyor.
blog
YRD. DOÇ. NUMAN ÇETİN: Yenilenebilir Enerji Kanunu teklifinin kabulüyle birlikte güneş enerjisinde de büyük fırsat doğdu. 2013 yılına kadar 600 mw’lık lisans başvuru sınırı az görünse de bence iyi bir başlangıç ve ilgilenenlerin lisans başvurularını bir an önce yapmaları gerekiyor.
ÖZGÜR SEVİ:Uzun süredir beklediğimiz YEK bir anlamda dağ fare doğurdu. Bu fiyatlar zaten devletin alım garantileri içinde vardı. Ancak yenilenebilir enerjiye dair yan sanayii oluşumu konusunda size katılıyorum. Birçok farklı iş alanı oluşacaktır.
GÖRÜŞLERİNİZİ GÖNDERİN, ‘BLOG’DA SİZ DE DÜŞÜNCE VE YORUMLARINIZLA YER ALIN
Özay Şendir
Öğretmenlik ve sosyal statü
24 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan ABD’ye YPG mesajı: Sineye çekmeyeceğiz
24 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Öğretmenler neden mutsuz?
24 Kasım 2024
Zeynep Aktaş
Her şey faizlere kilitlendi
24 Kasım 2024
Ali Eyüboğlu
Aşkın Nur Yengi: ‘‘Rekabet derdimiz yoktu’’
24 Kasım 2024