Bugün pazar, güzel şeylerden söz edilsin istiyor insan. Keyifli geçsin pazar günü. Geçtiğimiz yıl boşalan fabrikalarla dolu Atatürk OSB’de çarklar yeniden dönmeye başladı.
Üstelik şimdi onlarda seçim heyacanı da var.
İzmir’in en büyük organize sanayi bölgesi Atatürk OSB’yi sardı. Tarih 24 Şubat’ı gösteriyor ama Başkan Hilmi Uğurtaş’a bölge sanayicilerinden Bayram Talay erkenden rakip çıkınca kulisler hareketlendi.
Uğurtaş, “İki yıllığına ve son kez adayım” diyor.
Evet OSB pazar günü için doğru adres, buradaki yarış da, tatlı bir yarış olacak.
Atatürk OSB sorunsuz bir organize bölge. Altyapı, enerji sorunu yok, satılacak arazi kalmadı.
Ancak seçim telaşı tatlı da olsa, Başkan Hilmi Uğurtaş, sanayicinin durumunun gittikçe acılaştığını anlatıyor.
Üzgünüm ama hedefim pek tutmuyor.
Tatlı şeyler konuşalım dedik, Başkan Uğurtaş pek gerçekçi çıktı!..
* 2010’da toparlanma başladı ama siz ‘Kriz geçmedi’ diyorsunuz.
Doğru siparişler, kapasiteler biraz arttı. Ancak hamur kabarsa da içi çok zayıf. Sanayicilerimizin yüzde 90’ı ‘Para kazanmaktan vazgeçtik aman varlık kaybetmeyelim’ diyorlar. Zararına iş alanların sayısı artıyor. İşletmelerin yüzde 80’inde ‘Birkaç bin lira zararına iş alırsam sonuçta işletmem döner’ beklentisi var. Hangi sektör olursa olsun herkesin ortak sıkıntısı para kazanmamak.Şeytan üçgeni; karsızlık, tahsilat ve düşük kur sanayiciyi köşeye sıkıştırdı. Enerji fiyatları yüksek, benzin 4 lira oldu. Elektrik fiyatı ortalama 13- 14 cent. İstihdam üzerinde yükler ağır.
* Şöyle de bakamaz mıyız, ‘Yüksek kar alışkanlığından vazgeçmek sanayiciyi zorluyor’
İnanın benim söylediğimin bununla ilgisi yok. Gerçekten şunu çok duyuyorum, ‘Fabrikamı kiraya versem yılda 240 bin lira yapar. 80-100 kişi çalışıyor, ben bu kadar kazanamıyorum’. Bazı arkadaşlarım içtenlikle ‘Genel müdürümün maaşı kadar para kazanmaya razıyım’ diyorlar. Tahsilat şikayetleri de yükseldi.
* Vergi affı soluk yaratmadı mı?
A evet, haksız rekabet yaratan firmalara faydası oldu. Ben kendi tekstil sektörümüzden biliyorum. SGK primlerini vergisini ödemeyen rakiplerimiz, 1 euroya alacağınız iş için 80 kuruş fiyat veriyorlardı. Şimdi o firmalara af geldi. Pazarı bozdu, bana zarar verdiler ve ödüllendirilmiş oldular. Bölgemde 500 sanayici var bunun 450’si borcunu düzenli ödüyor. Onların suçu neydi?
* OSB’lerin de alacakları affedildi...
Devlet şimdi bana ‘Su, elektrik borçlarını alma’ diyor ama benim bunu nasıl finanse edeceğimi söylemiyor.
* Sizce hükümet sıkıntının bu boyutta olduğunun farkında mı, yoksa artan kapasite rakamları birçok şeyi örtüyor mu?
Sıcak para ve ithalatla büyüme politikasıyla zamanı geçiriyoruz. Böyle giderse bir zaman sonra duvara çarpacağımızı düşünüyorum. Bir balon, bu kadar şişirilemez. Üretilen malın karşılığı sıcak para getirenlere ödenen yüksek faiz oluyor. Umarım farkındadırlar. Seçim öncesi birşey yapamazlar belki ama seçim sonrası kesinlikle tüm bunların önü alınmalı. Ben sanayicilerime çok dikkat etmelerini ve gösterilen havaya kanmamalarını söylüyorum. Kesinlikle dövizle borçlanmamalılar.
* Sanayi bakanına sorunları aktardınız mı?
Bakanımızı çok kez davet ettik ama getiremedik. Daha ne diyeyim...
* Biraz karamsar değil misiniz?
Bunları genelde, sanayi dünyasının nabzını elinde tutan biri olarak söylüyorum. Atatürk OSB’nin verileri her geçen gün iyiye gidiyor. Artık oturmuş ve sorunsuz bir bölgeyiz. 2010’dan itibaren toparlanmaya da başladık. 25 bine inen çalışan sayımız yeniden 33 bine ulaştı. Elektrik ve gaz tüketimi yükseliyor. Firmalar yenileştirme yatırımlarına devam ediyorlar. Şu anda satacak parsel kalmadı. Ama yaşadığımız sıkıntıları unutmamız mümkün değil. Gerçeği zamanında göstermek zorundayız. Kırılma noktasına gelince sıkıntıyı yaşayan işçisiyle sanayicisiyle hepimiz oluyoruz.
Özay Şendir
Öğretmenlik ve sosyal statü
24 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan ABD’ye YPG mesajı: Sineye çekmeyeceğiz
24 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Öğretmenler neden mutsuz?
24 Kasım 2024
Zeynep Aktaş
Her şey faizlere kilitlendi
24 Kasım 2024
Ali Eyüboğlu
Aşkın Nur Yengi: ‘‘Rekabet derdimiz yoktu’’
24 Kasım 2024