Dilek Gappi

Dilek Gappi

dilek.gappi@dogangazetecilik.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

En az beş yıldır üzerinde konuşuyoruz. Önceleri kıyamet kopmuştu...
Şimdi 2B’nin adını anarken, kendisine de alıştık adeta..
Orman Bakanı Veysel Eroğlu, yasa taslağının hazır olduğunu söyledi. Tasarı bir ay içinde tasarı Meclis’e gelecek.
Geri sayımdayız, üç, iki, bir...
* * *
2B herşeyden önce talan edilmiş orman alanlarını, talan edenlere satmak için iyi bir kılıf.
Oysa Anayasa’nın 169. maddesine göre orman vasfını yitirmiş orman arazisi ancak orman köylüsüne satılabilir.
Oysa zamanla daha net görüldü ki, birçok villa, siteler bu kurdelalı 2B paketinin içine sıkıştırılmış duruyor. Pakete, kentlerin içinde kalmış, çözüm bekleyen araziler de konulunca yanlış ve doğrular 2B’nin içinde harmanlanıyor.
Bu konuda daha birçok ayrıntı belirsizliğini korurken, şimdilik karşımıza gönül okşayan rakamlar çıkıyor. Türkiye’nin 11.5 milyar TL gelir elde edeceği, Ege’den 5 milyar TL gelir sağlanabileceği öne sürülüyor.
* * *
Şu an için 2B arazilerine dair tapu kadastroda görünen alanlar hedef alınıyor.
1981 yılından önce orman vasfını yitirmiş arazilerin tespiti sürüyor.
İşin ilgi çekici yanı geçmişte bu alanların tespitini Orman Kadastro komisyonları yaparken, 2008’de tespit, Tapu Kadastro komisyonlarına bırakıldı. Tapularla ilgili sorunlar dikkat çekici şekilde hız kazandı.
Bugünlerde harıl harıl Orman Kadastro Komisyonları, şimdi yeniden tapuda belirlenen alanlarda bir değişim var mı, buraları tekrar orman niteliği kazanmış mı diye bakıyor. Ancak bu alanların 1981 yılından önce orman vasfını kaybettiğini ispatlamak zor.
“Eylemli orman” adı verilen bu yerlerin incelemesi sürse de tapularda yapılan oyunları tespit etmek neredeyse imkansız.
* * *
Tasarıda bu arazilerin nasıl satılacağı da belirlenmiş durumda. Araziler rayiç bedel üzerinden 10 bin lira peşin ve 5 yıl vadeyle satılacak. Gayrimenkulün konumu da belirleyici olacak. Hangi bölgede olduğuna, etrafındaki ticari değerlere bakılacak. İsteyenler peşin de ödeyebilecek. Taslağa göre, belediye mücavir alan sınırları içinde bulunan yerleşim yerleri, bahçe ve bina gibi kullanım alanlarıyla beraber, metrekare sınırlaması olmadan hak sahibine doğrudan satılabilecek. Mücavir alan sınırları dışında kalan, 100 dönüme kadar tarım arazileri de hak sahiplerine satılabilecek.
Hak sahibi kabul edilmek için kişinin söz konusu taşınmazı, kadastro çalışmasının tamamlandığı tarih itibariyle geriye dönük olarak 5 yıl kullanmış olması şartı aranacak. Arazi üzerine alışveriş merkezi, apartman gibi çok katlı yapı bulunuyorsa, öncelikle taban değeri, ardından da daire başına düşen hisse tutarı saptanacak.
Görüldüğü gibi kaç para kazanacağımız belli, satışın şekli belli, ama en önemli konu olan araziler netleşmiş değil. Talimatı alan Komisyonlar, gece gündüz şimdi bu alanları 2B kapsamına yetiştirmeye çalışıyor.
* * *
Yaklaşık 8-10 yıl önce zeytin dikimine uygun hazine arazilerinin kiralanması yolu açılmış, hatta Tarım Bakanlığı da buralara dikim yapılması için zeytin fidanı desteği vermişti. Amaç, gerçekten zor durumda olan orman köylüsüne destek vermekti.
Orman köylüsüne sıra gelemeden, Ankara’dan torpili olan araziyi kaptı, büyük şirketler dağları yamaç yamaç parselledi. Birkaç orman köylüsünü de yanlarında karın tokluğuna çalıştırdılar.
Şimdi 2B’den yararlanan villa, siteler muhakkak tadilata gideceklerdir.
Belki orman köylülerini yine yanlarında çalıştırırlar, fena mı olur!!!


İzmir’de 6 bin adet Arslantepe satılacak
Gelelim İzmir’e. Türkiye’de 2B arazilerinin en yoğun olduğu üç il İstanbul, Adana ve İzmir. İzmir Defterdarlığı’nın verilerine göre İzmir’de yaklaşık 60 milyon metrekare 11 bin adet parsel halinde satılacak.
Daha iyi anlaşılması için örneği son günlerin tartışmalı stadyumu Arslantepe üzerinden verelim. 10 bin metrekarelik Arslantepe gibi 6 bin adet Arslantepelik arazi yalnızca İzmir’de satışa sunulacak 2B alanları Menderes -Gümüldür yüzde 20, Bergama’da yüzde 14, Dikili’de yüzde 10-11, Kemalpaşa’da yüzde 10, Bornova’da yüzde 10 olmak üzere ağırlıklı bu bölgelerde yer alıyor. Manisa’da ise 6 bin 848 hektarlık 2 B alanı satışa çıkacak. Ancak Orman Kadastro Komisyonu’nun çalışmaları sürüyor.
Orman Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Kenan Öztan, Orman Bakanlığı’nın resmi verilerine göre orman vasfını yitirmiş tarım arazisinin toplam orman alanı içindeki payının yüzde 4.5 olduğuna işaret ediyor. Yine toplam alanın yüzde 35.5’u burada tarım yapmaya müsait arazi. Yani 2B olarak devredilen arazilerin yaklaşık yüzde 40’ı gerçek 2B... Öztan, ”İzmir’deki 2B’ler ise kentin ya kıyı ya da turistik ilçelerinde yer alıyor” iddiasında bulundu.

BLOG
MAHMUT KOCAUSTA: Besiciliğin, çiftçinin sorunlarına eğilen yazıları görünce artık şaşırır olduk. Tire’de 80 baş hayvanı olan bir besiciyim. Artık bu işi bırakmayı düşünüyorum. Sıkıntılarımızın çoğunu dile getirmişsiniz. Maliyetlerle başa çıkamıyorduk. Şimdi şap hastalığı çıktı. Bu konu çok önemli ama nedense sadece et fiyatlarına bakılıyor. Kimse sorunların derinlerine inmek istemiyor. Bu kadar sıkıntıya karşın Bakanlık yetkilileri bir kez bile siz ne yapıyorsunuz diye sormadı. Onlar eti ithal etmekle meşguller.