Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Sürekli şişlik hissediyorsunuz, hava sıcaklıklarının artmasıyla ödem şikâyetleriniz de buna paralel olarak artıyorsa dikkat. Ödem şikâyetiniz için düşük kalorili, şok diyetlere başvurmaktan kaçınmalısınız. 3 pratik adımda şikâyetlerinizi azaltmaya ne dersiniz?

Ödemi, dokularda olması gerekenden fazla sıvının birikmesi olarak tanımlayabiliriz. Sıcaklığının arttığı dönemde daha sık görülmesinin nedenini ise sıcaklığın etkisiyle cildimizde bulunan damarların genişlemesi olarak açıklayabiliriz. Ödem artışının sebeplerine ilişkin aşırı tuz tüketimi, hareketsizlik, bazı ilaçlar, regl veya gebelik dönemini örnek verebiliriz. Kalp, karaciğer, böbrek ve tiroit hastalıklarının habercisi olabileceğini de hatırlatmakta fayda var. Uzun sürekli “kronik” bir ödem şikâyetiniz söz konusuysa hekim kontrolünüzü ihmal etmemelisiniz! Küçük bir hatırlatma daha: Ödem şikâyetiniz ve toksinlerden kurtulmak için düşük kalorili, şok diyetlere başvurmaktan kaçınmalısınız. Hep söylerim; ana prensibiniz doğal beslenme, fiziksel aktivite ve bol sıvı almak olmalı. Unutmamalısınız: Sebze ve meyvelerin ağırlıklı olduğu ana öğünler, sebze ve meyve sularının içildiği ara öğünler, kurubaklagiller, bol su içmek, evinizde kolaylıkla uygulanabilecek bir detoks ve ödemden kurtulma şeklidir.

Haberin Devamı

Yazı hafif karşılayın

İlk adım: Sıvı alımını artırmak

Yağ yemeden yağ yakamazsınız cümlesini hep kullanırım; buna ilave olarak sıvı tüketmeden fazla sıvıyı atamazsınız cümlesini eklemek istiyorum. Yaz aylarında terleme yoluyla daha fazla sıvı kaybederiz. Vücut kaybedilen su yerine konulmadığında ödem problemi ile karşı karşıya kalabilir. Bu nedenle gün içerisinde 2-2.5 litre su içtiğinizden emin olun. Maden suyu da terlemeyle kaybedilen sıvı ve elektrolitleri tamamlamak için iyi bir alternatiftir. Günde 1-2 şişe maden suyunu beslenme programınıza ekleyebilirsiniz. Yeşil çayda bulunan ve güçlü bir antioksidan olan kateşin de pek çok sağlık faydasına ilave olarak vücuttaki fazla sıvıyı atmaya da yardımcı olur. Herhangi bir sağlık probleminiz yoksa günde 1-2 fincan yeşil çay tüketebilir, içine buz ve mevsim meyveleri ekleyerek soğuk yeşil çay olarak da değerlendirebilirsiniz. Yalnız dikkat: Gün içerisinde içtiğiniz çay ve kahve gibi sıvılar su yerine geçmez. Fazla miktarda kafein tüketiminin diüretik etki nedeniyle sıvı kaybını artırarak yine ödem problemine yol açabileceğini de unutmayınız!

Haberin Devamı

İkinci adım: Yeşillendiren sebzeler

Sürekli şişlik hissediyor, ödeminiz olduğundan şikâyet ediyorsanız su oranı yüksek sebze ve meyveler de size yardımcı olabilir. Yaz aylarında düşük kalorisi ve yüksek su içeriği ile bolca tüketebileceğiniz besinler arasında ilk sırada salatalık ve maydanoz var. Bu sebzelerin doğal bir diüretik olduğunu biliyor muydunuz? Yukarıda da bahsettiğim diüretikler nedir diye soracak olursanız idrar çıkışını artıran maddelere verilen genel bir isim olarak tanımlanabilir. Daha önce idrar söktürücü olarak da duymuş olabilirsiniz. Diüretikler, böbrekten su atımını kolaylaştırdığı için vücuttaki fazla sıvının ve tuzun da atılmasını sağlar. Ara öğünlerinizde salatalık çubuklarını değerlendirebilir veya hazırladığınız içeceklere salatalık ilave edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Üçüncü adım: Kavun-karpuz ikilisi

Çoğu kişi kavun ve karpuza tedirginlikle yaklaşsa da yaz aylarında yüksek sıvı içerdikleri için ödem atmanıza yardımcı olabilir. Burada her şeyde olduğu gibi dengeli tüketim çok önemli! Elbette sağlığınız üzerindeki olumlu etkileri sadece ödem üzerinde değil. Özellikle karpuz, kırmızı renkli iç kısmının likopen içeriğinden ötürü sağlığa fayda sağlar. Likopenin çok güçlü bir antioksidan ve hücrelerin korunmasına ve toksinlerin atılmasına yardımcı olduğunu hatırlayınız! Kavun ise iyi bir potasyum kaynağıdır; bu sayede kan basıncını düzenleyici etki gösterir. C vitamini içeriğiyle de bağışıklık sisteminizi destekler. Bu meyvelerin içerdiği lif oranının da bağırsak sağlığınıza destek olduğunu unutmayınız!

Elbette yine porsiyona dikkat etmelisiniz! Konu rengârenk yaz meyveleri olunca porsiyonda artış yaşanabiliyor. Eğer siz de yaz aylarında yaz meyvelerine karşı koyamayanlardansanız meyvelerin porsiyon miktarlarına bir göz atın derim.

Yaza özel iki tarif

Yaz aylarında içinizi ferahlatacak ve vitamin mineral desteği sağlayacak 2 tarifi mutlaka denemenizi tavsiye ederim.

Karpuzlu çilekli smoothie

Yazı hafif karşılayın

Malzemesi: 

2 parmak kalınlığında 1 dilim karpuz

7-8 adet çilek

1 salatalık

Taze nane yaprakları, fesleğen

1 yemek kaşığı limon suyu

Buz parçaları

Maden suyu

Yapılışı: Karpuz ve çilek doğranır ve 2-3 saat buzlukta bekletilir. Donmuş meyveler nane yapraklarıyla beraber blenderdan geçirilir. Üzerine maden suyu ve buz parçaları ekleyerek tüketebilirsiniz.

Ödem atmaya yardımcı limonata

Yazı hafif karşılayın

Malzemesi: 4 adet limon

2 yemek kaşığı bal

1 ceviz büyüklüğünde taze zencefil

Taze nane yaprakları

1 litre su

Buz

Yapılışı: Limon kabuklarını rendelikten sonra, limonların suyunu sıkılır, bal ve zencefil ile blenderdan geçirilir. Karışım buzdolabında bekletildikten sonra 1 litre su eklenerek yeniden blenderdan geçirilip süzülür. Taze nane yapraklarını eklemeyi unutmayın. Afiyet olsun.