Hareketin azaldığı ve evde geçirilen vaktin arttığı kış aylarında sağlıklı ve sürdürülebilir beslenme alışkanlıklarımızı kaybetmemek için neler yapmalıyız, birlikte hatırlayalım
Havaların soğuması, yiyecek seçimleriniz ve beslenme alışkanlıklarınızda değişiklikler yaratmış olabilir. Haklısınız; kış aylarında hareketin azalması ve evde geçirilen vaktin artmasıyla yeme düzeni değişebiliyor. Herkese uygun tek bir beslenme programı bulunmadığını, size en uygun olanının sürdürülebilir bir program olması gerektiğini her zaman söylüyorum. Kilo vermenin aç kalmakla özdeşleştiği dönemi kapatıp “sürdürülebilir beslenme” modellerinde çözüm aramak gerektiğinin altını çizmekte fayda var. Çünkü aslında sürdürülebilir yaşam tarzı ve beslenmeyi benimsediğinizde hem sağlıklı beslenebilir hem de hedeflediğiniz kiloyu ömür boyu korumuş oluyorsunuz.
Etkili kilo yönetimi
Örneğin IF (Intermittent fasting), yani “Aralıklı oruç” kavramını daha önce sıklıkla duymuş, hatta bu beslenme düzenini uygulamış olabilirsiniz. Bu düzen hangi yiyecekleri yemeniz gerektiğini değil de onları ne zaman yemeniz gerektiğini planlıyor. Aralıklı orucun kilo kaybı üzerinde olumlu etkileri olduğunu gösteren çalışmalar var, ancak Journal of the American Heart Association dergisinde geçtiğimiz günlerde yayımlanan yeni bir çalışma, öğünleri aralıklı oruç gibi dar bir zaman aralığında kısıtlamaktansa gün içinde daha küçük porsiyonlar tüketmenin daha etkili bir kilo yönetimi stratejisi olduğunu bildiriyor. İşlenmiş ürünler yerine sebze-meyve, et, kuruyemiş ve tam tahıllı gıdaları tüketmeye başlamak bile kolay ama uzun soluklu bir adım olabilir. Öyle ki, araştırmalar da en iyi diyetin sürdürülebilir bir beslenme programı olan Akdeniz diyeti olduğunu gösteriyor. US New World Report, geçtiğimiz günlerde 2023 yılı için yine Akdeniz diyetinin en iyi olduğunu 6’ncı kez açıkladı. Asıl amacınız sağlıklı beslenmek ve besinlerin kalorisinden çok, yarattığı faydalara odaklanmak olsun. Sağlıklı kilo vermek sadece daha az kalori almanın ve bunları yakmanın ötesinde. Kalori aldığınız kadar, kalorileri hangi kaynaklardan aldığınızın da önemli olduğunu hatırlayın!
Harekette fayda var
Tabii ki iyi yaşam için tek kriter beslenme değil. Her zaman vurguladığım gibi sağlıklı beslenmenin en iyi dostu egzersiz. Hareketli bir yaşam tarzını benimsemenin, hem fiziksel hem de zihinsel bakımdan birçok sağlık yararına sahip olduğu yapılan çalışmalarda gösteriliyor. Geçtiğimiz haftalarda Journal of American College Health dergisinde yayımlanan bir çalışma, sağlıksız beslenen ve hareketsiz yaşam tarzına sahip üniversite öğrencilerinin daha yüksek düzeyde yalnızlık çektiklerini ve depresyon riskinin arttığını belirtiyor.
Çorbayı sevmeyen var mıdır?
Kış gelip de havalar soğumaya başlayınca en çok çorba içmeyi seviyorum. Lahana, kış aylarının en düşük kalorili sebzelerinden biri, ayrıca çorbalara da çok yakışıyor. B grubu vitaminleri, A ve C vitaminlerinin yanı sıra manganez, folat, kalsiyum ve potasyum gibi mineralleri de içinde bulunduruyor; lif içeriğiyle de bağırsak sağlığınızı destekliyor. Lahana ile en çok sevilen kış çorbalarından yağ yakan lahana çorbası tarifimi bir kez daha paylaşmak istedim.
Yağ yakan lahana çorbası
Malzemesi: *6 orta boy soğan *3 diş sarımsak *Yarım lahana *1 kapya biber *1 demet maydanoz *Kimyon, karabiber, zerdeçal *Yarım çay bardağı mercimek *3 yemek kaşığı biber salçası
Yapılışı: Bütün malzemeyi doğrayın, üzerini çorba kıvamında olacak şekilde suyla doldurun. Malzeme yumuşayana kadar pişirin. İsterseniz blendırdan geçirip süzme çorba haline getirebilirsiniz. Daha fazla tarif ve ayrıntılı anlatım Dilara Koçak YouTube kanalında.
Şubat ayı sebzeleri: Kereviz, pırasa, karnabahar, ıspanak, lahana, marul, roka, biberiye, nane, maydanoz, tere, Brüksel lahanası, pazı, havuç, şalgam, pancar.
Şubat ayı meyveleri: Mandalina, portakal, elma, armut, yerli muz, ayva, nar.