Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Kalp hastalığı ve depresyon riskini artıran stresi beslenmeyle yönetmek mümkün mü? İşte size bu konuda yardımcı olabilecek 5 ipucu

Yaz mevsiminin son ayı, ağustosun ilk gününde kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Bazı zamanlar stresli hissedebilir, bir rahatlama yolu arayabilirsiniz. Böyle durumlarda kimisine müzik dinlemek, dans etmek, meditasyon yapmak iyi gelirken, bazıları ise çözümü normalden fazla uyuyarak veya beslenme tarzını değiştirerek arıyor. Hayatın günlük problemlerine ek olarak, Kovid-19 salgını stres seviyelerini artırmış olabilir. Öyle ki bu konuda 7 bin kişiyle yapılmış bir çalışmada katılımcıların yüzde 38’i, Kovid-19 nedeniyle stres altında olduğunu belirtiyor. Yaşanan bu stresli dönemlerden kaçınmak zor olsa da, kronik stresin fiziksel ve duygusal sağlığınıza ciddi zararlar verebileceğini unutmamak gerekiyor. Stres kalp hastalığı ve depresyon riskini artırmada doğrudan rol oynuyor. Kısacası stres yönetimi, sağlığınız için güçlü bir araç demek mümkün. Peki, bu stresi beslenmeyle yönetmek mümkün mü? Bazı ipuçları bu konuda size yardımcı olabilir.

Haberin Devamı

Salatalarınıza nohut ekleyin

Nohut, magnezyum, potasyum, B vitaminleri, çinko, selenyum, manganez ve bakır dâhil olmak üzere birçok vitamin ve minerale sahip. Aynı zamanda nohut vücutta ruh halini düzenleyen nörotransmitterlerin ihtiyaç duyduğu L-triptofan aminoasidini içeriyor. Araştırmalar, nohut/mercimek gibi bitkisel protein açısından zengin diyetlerin beyin sağlığını artırmaya ve zihinsel performansı iyileştirmeye yardımcı olabileceğini belirtiyor. 9 binden fazla kişi üzerinde yapılan bir çalışma, bu beslenme planına uygun Akdeniz diyetiyle beslenen bireylerin, işlenmiş gıdalar açısından zengin Batı diyetini uygulayanlara göre daha iyi bir ruh hali ve daha az stres yaşadığını gösteriyor.

Sarımsak şifası

Sarımsak glutatyon seviyelerini artırmaya yardımcı olan kükürtlü bileşikleri içeriyor. Antioksidan içeriğiyle vücudunuzun strese karşı savunma hattının bir parçası demek mümkün. Yapılan çalışmalar sarımsağın stresle mücadeleye yardımcı olduğunu ve anksiyete ve depresyon semptomlarını azalttığını gösteriyor. Çorbalara, yoğurdunuza, zeytinyağlı yemeklerinize hem lezzet hem de şifa için sarımsak eklemeye özen gösterin.

Haberin Devamı

Müzik ve egzersizden faydalanın

Egzersiz sonrası neden daha mutlu hissedilir hiç düşündünüz mü? Runner’s High terimini daha önce duymamış olabilirsiniz. Belirli bir yoğunlukta yapılan egzersiz/koşu sonrası hissedilen aşırı mutluluk hali olarak tanımlamak mümkün. Egzersiz beyinde iyi hissetmemizden sorumlu olan endorfin nörotransmitterinin üretiminin artmasında rol oynuyor. Bu sebeple ruh hali ve stres yönetimine de katkı sağlıyor. Geçen ay Journal of Human Sport and Exercise dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, koşarken müzik dinlemek, zihinsel olarak yorgun hissedildiğinde performansı iyileştirmenin anahtarı. Çalışma, zihinsel olarak yorgunken müzik dinlemenin dayanıklılık, koşu kapasitesi ve performans üzerindeki etkisini ortaya koyuyor. Kendi çalma listesini dinleyen koşucuların performansının  daha iyi olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

Stresle savaşmanın 5 yolu

Çiğ sebzelerin gücü

Stresin sağlık üzerinde kendi zararlı etkileri olduğunu biliyorsunuz, fakat bazı durumlarda stres sizi duygusal yemenin de etkisi ile abur cubura yönlendirebilir. Ben böyle durumlarda danışanlarıma kendilerine çiğ sebze tabağı hazırlayabileceklerini söylüyorum. Çiğ sebzeler, yarattıkları çıtırlık hissiyle stresi azaltmaya yardımcı olabiliyor. Örneğin mevsimine göre kereviz, havuç veya kuşkonmazdan yararlanabilirsiniz.

Ağustos meyveleri: İncir, mürdüm eriği, üzüm, kırmızı erik, vişne, kayısı, şeftali, kavun, karpuz, dut, böğürtlen.

Ağustos sebzeleri: Kabak, domates, patlıcan, bamya, mısır, taze fasulye, barbunya, börülce, dolmalık biber, yeşilbiber, kırmız biber, fesleğen, nane, biberiye, tere, maydanoz, dereotu, reyhan.

Haftada 2 kez balık

Omega 3 yağ asitleri sadece beyin sağlığı ve ruh hali için gerekli değil, aynı zamanda vücudunuzun stresle başa çıkmasına da yardımcı oluyor. Düşük Omega-3 alımının artan anksiyete ve depresyon ile ilişkili olduğuna dair birçok çalışma var. Uskumru, somon ve sardalya gibi yağlı balıkları beslenme planınıza dâhil edebilirsiniz. Eğer yeterli balık tüketiminizin olduğunu düşünmüyorsanız takviye almanızda fayda var.