Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Her hafta farklı bir sıcak hava dalgası ile mücadele etmek kalbinizi yormuş olabilir mi? Temmuz ayı boyunca yükselerek seyreden sıcaklıklar bazı hastalıklar için de tetikleyici rol oynayabiliyor. Öyle ki yapılan araştırmalar yüksek sıcaklıkların akciğer problemleri, astım, alerji, kalp, karaciğer ve böbrek hastalıkları üzerinde etkili olabileceğini vurguluyor.

Aşırı sıcaklık ve nemin özellikle kalp damar ve hipertansiyon açısından yüksek risk oluşturduğunu hatırlatmakta fayda var. American Heart Association tarafından yayımlanan araştırmaya göre ilerleyen dönemlerde aşırı sıcaklara bağlı kalp-damar kaynaklı ölümlerde yüzde 162’lik bir artış olacağını öngörüyor, evet yanlış duymadınız. Çalışmada 2036-2065 yılları arasında aşırı sıcaklarla ilişkili kardiyovasküler yükte öngörülen değişim değerlendirilmiş. Üstelik iklim krizinin etkisini arttırmasıyla bu oranın daha da artabileceği vurgulanıyor.

Haberin Devamı

Yani sadece bu yaz değil, önümüzdeki yıllarda da sıcaklıklarla mücadele edeceğiz, bu nedenle hem sağlık hem de doğa için önlemler almak şart...

Sıcaklar kalbinizi yormasın

1-Kalbiniz suyu seviyor
Uyanır uyanmaz bir bardak su içmek, kendinize, vücudunuza en güzel günaydın deme yöntemi. Kalp sağlığı açısından da özellikle fazla sıvı kaybettiğimiz bu günlerde önemi büyük. Öyle ki solunum, terleme gibi vücuttan sıvı çıkışına neden olabilen durumlar kan hacminde dengesizliklere sebep olabilir. Bu durumda kalbin daha hızlı atması, çarpıntı gibi problemlerle karşı karşıya kalabilirsiniz. Vücudun susuz kalması aynı zamanda kanın daha fazla sodyum tutması ve bu sebeple de damar sağlığının olumsuz etkilenmesine yol açtığından gün içerisinde yeterli su tüketimine özen gösterin. Kilogram başına 30 ml olacak şekilde de kendi günlük minimum su ihtiyacınızı kolayca hesaplayabilirsiniz.

2-Her gün sebze meyve

A ve C vitamini gibi pek çok antioksidan vitaminleri yüksek oranda içeren sebze ve meyveler kalp sağlığınızın destekçilerinden. Aynı zamanda potasyum içerikleri ile yüksek kan basıncını dengelemede rol oynuyorlar. İçerdikleri lif ile de kan kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı oldukları unutulmamalı. Elbette mevsim sebze meyvelerini tercih etmek ve çeşitlilik yaratmak en önemli adımlardan. Journal of Nutrition’da yayınlanan yeni bir araştırmada, farklı meyveleri bir arada tüketmenin daha yüksek antioksidan kapasite sağladığı vurgulanıyor.

Haberin Devamı

3-Zeytinyağı mucizesi

Sıcak havalarda yüksek yağlı ve şekerli gıdalardan kaçınmak önemli. Yapılan birçok araştırma, özellikle hayvansal kaynaklı doymuş yağ tüketmenin kalp sağlığı açısından tehlikeli olabileceğini belirtiyor. Öyle ki içerdikleri yüksek kolesterol, kalp hastalığı ve damar tıkanıklığına yol açan plaklara katkıda bulunuyorlar. Hayvansal ve doymuş yağ tüketiminizi azaltın, kalp sağlığı dendiğinde aklınıza polifenol içeriği yüksek zeytinyağı gelsin. Sofranızdan zeytinyağlı yemekler ve salatalar eksik olmasın. Omega 3 gibi sağlıklı yağ asitlerinden en iyi faydalanacağınız balığa da haftada 1-2 kez sofranızda yer verebilirsiniz.

4-Fermente gıdalar

Fermente gıdaların sağlığınız için faydalı olduğuna dair söylentileri duymuş olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Journal of the American College of Cardiology dergisinde yayımlanan araştırmaya göre fermente gıdalar kan basıncı, kolesterol ve kilo verme sürecinize katkıda bulunabilir. Cell dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma ise bu sonuçları destekliyor. Araştırmacılar, fermente gıda tüketiminin kronik hastalıklar üzerinde ektili olan inflamasyonu azaltarak olumlu etki gösterdiğini belirtiyor. Çalışmada, 10 hafta boyunca her gün en az 1 porsiyon fermente gıda yiyen veya içen kişilerde Interlökin 6 gibi inflamasyon belirteçlerinin önemli ölçüde azaldığı bulunmuş. Kefir, kombucha gibi içecekler sıcak havalarda ferahlık sağlarken sağlığınıza bu anlamda da katkıda bulunabilir. Filizlendirilmiş fermente bakliyatlar ile de salatalarınızı besin içeriği yönünden zenginleştirebilirsiniz.