Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Hafif lezzetler peşindeyseniz ve lif alımınızı artırmak istiyorsanız salatalardan yararlanabiliriz. Salatalarınızda antioksidan içeriği yüksek sebzelerden eklemek cilt sağlığınıza da fayda sağlıyor.

Kurban bayramının ilk gününü geride bıraktık. Dilerim herkes sevdikleriyle sağlık dolu bir bayram geçiriyordur. Bayramda et tüketiminin arttığı bir gerçek. Bir de bu duruma bayram tatili, şehir dışı seyahati, uzun yolculuklar eklenince bağırsak dengeniz bu süreçten etkilenebilir. Bağırsak sağlığınız için lifli beslenmek, vücudunuzun ihtiyacı kadar sıvı alımı, egzersiz alışkanlığı çok önemli. Lif alımınızı artırmak için salatalar, sebzeler, meyveler, arpa, yulaf, çavdar gibi tahılları içeren gıdalar, yağlı tohumlar ve kuruyemişlerden faydalanabilirsiniz. Şanslıyız ki yaz mevsimi bize rengârenk sebze ve meyveler sunuyor. Her mevsim sofralarımızda yer alan salatalar tazeliğiyle sıcak havalarda sofraların vazgeçilmezi oluyor. Mevsimine uygun, mis kokulu sebze ve meyveleri bir arada tüketmeye özen gösterin. Bu 2 grubu bir araya getirerek salatanızı daha doyurucu ve sağlıklı hale getirebilirsiniz.

Haberin Devamı

Dışarıda salata tüketiyorsanız dikkat

Bayramın bu yıl uzun olmasından ötürü birçok kişi bu süreyi yaz tatiliyle birleştirdi. Dışarıda geçirilen süre artınca restoranlarda yemek tercihi de buna bağlı artış gösteriyor. Birçok restoranın menülerinde tavuklu, ton balıklı veya peynirli salata bulmak mümkün, fakat bu salataların çeşitli soslarla servis edildiğini unutmayın. Üstelik lezzetli olması için bazen bu sosların miktarı fazla tutuluyor. Bu sebeple dışarıda salata tüketecekseniz sossuz tercih etmeyi ve sosunu kendiniz eklemeyi ihmal etmeyin. Kalp sağlığınız için salatada ilk kuralınız sağlıklı doymamış yağ asitlerini içeren zeytinyağı olsun. Sirke ve limon suyu kullanarak da salatalarınızın lezzetini artırabilirsiniz. Fakat salatadan aldığınız kaloriyi artırmak istemiyorsanız koyduğunuz zeytinyağının miktarına da dikkat etmelisiniz. 1 tatlı kaşığı zeytinyağının 45 kalori olduğunu unutmayın!

Haberin Devamı

Semizotu en güzel seçeneklerden

Semizotu hem düşük kalorili hem de besleyici olmasıyla sofralarımızdaki yerini sağlamlaştırıyor. Semizotu aynı zamanda bitkisel Omega 3 içeriyor. Diğer yeşil yapraklı sebzelere oranla daha yüksek oranda Omega 3 yağ asidi içerdiğini hatırlamakta fayda var. Yaz aylarında balık tüketimi azalanlar veya hayvansal gıdalara beslenmeyi azaltmak isteyenler için bu aylarda salatasını veya yemeğini tüketmek iyi bir alternatif olabilir. Yapılan çalışmalar, Omega 3’den zengin besinlerin koroner kalp hastalıkları, çocuklarda dikkat eksikliği gibi gelişimsel hastalıkları önleyebileceğini gösteriyor. 100 gram semizotu, aynı zamanda günlük C vitamini ihtiyacınızın yüzde 35’ini karşılamaya yetiyor. İçerdiği A vitamini ve E vitamini sayesinde de iyi bir antioksidan kaynağı olduğunun da altını çizmek istiyorum. Ayrıca salatalarınızda semizotu gibi antioksidan içeriği yüksek sebzelerden eklemek cilt sağlığınıza da fayda sağlıyor. Semizotu, A, B, C, E grubu vitaminlerinin yanı sıra demir, magnezyum, kalsiyum, potasyum ve manganez gibi mineralleri de içerir. Bu mineraller kas, kemik ve diş sağlığını koruma ve geliştirmede önemli etkilere sahiptir.

Haberin Devamı

Rengarenk salatalarla yaz

Favori salatam

Hem lif alımını artırmak hem de ferah bir tercih yapmak istediğimde benim yaz aylarındaki favori salatamı sizlerle de paylaşmak istedim:

Çilekli semizotu salatası

7-8 adet çilek

3 yemek kaşığı lor peyniri

1 avuç badem

1 yemek kaşığı zeytinyağı

Nar ekşisi

Çantanızda taşıyın

Yaz aylarında hafif lezzet arayanlara, pratik tarif sevenlere, kavanozda tariflere de şans vermesini tavsiye ederim. Bu salatayı çantanızda kolaylıkla taşımanız mümkün. Salatalarınıza bitkisel proteinlerden mercimek veya nohut ekleyerek tokluk sürenizi destekleyeceğinizi unutmayın.

Kavanozda mercimek salatası

3-4 yemek kaşığı mercimek

1 salatalık

1 domates

30-40 g beyaz peynir

1 küçük havuç (rendelenmiş)

Sosu için:

2 yemek kaşığı süzme yoğurt

1 yemek kaşığı hardal

1 diş rendelenmiş sarımsak

1 yemek kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı: Kavanozun en altına hazırlanan sos eklenir, üzerine 3-4 yemek kaşığı mercimek, 1 dilim peynir, havuç rendesi, domates ve salatalık ilave edilir. Sonrasında kavanoz ters çevrilerek tabağa servis edilir. Afiyet ve sevgiyle...

Rengarenk salatalarla yaz