Ramazan alışverişi yaparken nelere dikkat ediyorsunuz? Aslında bu ayda seçimlerimizi etkileyen birçok faktör var, özellikle tüm besin gruplarını sadece iki öğüne sığdırmaya çalışmak zor gelebilir. Gıda okuryazarlığı konusunda farkındalığın önemini hep belirtiyorum.
Tüketici olarak ramazan ayında israfın önüne geçerek, bilinçli alışverişle bunu sağlamak aslında hiç de zor değil. Etiket okumamak, besinleri saklama yöntemlerine uygun saklamamak tüketici tarafından israfı artırıyor. Tabaklarda bırakılan yemekleri ve hazırlama, pişirme sırasında oluşan kayıpları da göz ardı etmemek gerek.
Unutmayın, alışveriş kararı ve sonucunun ihtiyaca yönelik olması birincil amaç gibi olsa da aslında bu seçimlerin ekonomik, sosyal ve çevresel tarafı da var.
Kısacası, ramazanda israfı azaltarak sağlıklı bir beslenme planı uygulamak mümkün. Peki, bunu hangi gıdalara yönelerek ve nasıl bir beslenme planı uygulayarak gerçekleştirmek gerekiyor?
En çabuk bağırsaklar etkilenir
Ramazan ayında öğün sayısı azaldığı için, sebze ve meyve tüketimi genellikle ihmal ediliyor. Bu ayda değişen beslenme düzeni, bağırsak sağlığını ve sindirim sistemini doğrudan etkileyebiliyor. Uzun süren açlık ve arkasından aniden mideye yüklenme, öğün sayısının, sıvı tüketiminin azalması, lif, sebze ve meyvelerden yetersiz beslenmek sindirim sisteminizi etkileyen faktörlerden. Lifli gıdalar, bağırsakların hareketlenmesine destek olur. Daha çok vitamin, mineral ve lif alımı için hem iftar hem de sahur sofralarınızdan sebze ve meyveleri eksik etmeyin. Meyvelerin kabukları lif bakımından zengindir. Nisan ayının ilk günlerini geride bırakırken, sebzeler ve meyveler de yaza uyum sağlamaya başladılar bile. Tezgâhlarda hem sebze hem de meyve çeşitleri arttı, siz de iftar sonrası ara öğününüzde mevsim sebze meyveleriyle rengârenk tabaklar yapmaya özen gösterin. Unutmayın, her mevsim meyvesi ve sebzesinin kendine özel faydaları var.
Yerel ürünler, coğrafi işaretli seçimler, pestisit analizlerini tamamlamış bir alışveriş hem bizim hem de gezegenimizin sağlığı için önemli. Tüketici olarak sorgulayan taraf olmamız gerekiyor. Marketler ve üreticilerin de bu konuda kendisini geliştirmesi gerektiğini düşünüyorum. ‘Herkes için sağlıklı beslenme’ anlayışıyla yeterli ve dengeli beslenmeye verilen bu değer ve gerçekleştiren güzel adımları bir beslenme uzmanı olarak yakından takip ediyorum.
Güvenilir gıda seçimi önemli
Güvenilir ürünlerle sağlıklı bir beslenme için gıdanın asıl hikâyesini öğrenmek gerekiyor.
Bu sebeple, hangi tarlada yetiştirildiği, hangi çalışma koşulları altında, hangi denetim ve analizlerden geçerek tabağımıza kadar geldiğini bilmek çok önemli. Metro Türkiye de bu konuda toplumsal farkındalık yaratmak ve tüketicilerin gıda güvenilirliği konusunda sorgulayıcı alışveriş alışkanlıkları kazanmalarını sağlamak gerektiğine inanarak tüketicilere “Gıdaların izini sür, bilgiyle beslen” diyor. İzlenebilirliği tedarik zinciri süreçlerine dâhil ederek ürünlerin gıda güvenliğini ve kalitesini güvence altına alıyor, türlerin korunmasına destek oluyor.
Daha önceki yazılarımda da bahsettiğim ‘’Tabağında Ne Var?’’ hareketiyle birincil üretimden başlayarak taze et, balık, bal ve meyve-sebzede %100 izlenebilirliği sağlayarak, müşterilere bu ürünlerin ‘tarladan sofraya’ tüm hayat hikâyesini dijital olarak sunuyor.
Herkes için sağlıklı beslenme
Yumurtanın en iyi protein kaynağı besinlerden biri olduğunu biliyoruz. İçerdiği sağlıklı yağlar ve proteinle, uzun süre tokluk hissi sağlanmasına da yardımcı oluyor. Bu yüzden ramazan ayında sahurun vazgeçilmezi. Fakat yumurta konusunda tüketicinin bazı endişeleri olabiliyor.
Hayvan refahı çözümlerini yaygınlaştırarak bu konudaki çalışmalarına devam eden Metro Türkiye, 2019 yılından beri raflarında kafessiz yumurta sunuyor; 2023 yılı sonuna dek tüm kendi markalı yumurtalarının, 2025 yılı itibarıyla da raflarındaki tüm yumurtaların kafessiz olmasını taahhüt ediyor.
İftarda şarküteri ağırlıklı ürünler, hamur işi yiyecekler, pide ve tatlılar yüksek kalori içeriğiyle kilo artışına sebep olabilir. Kilo artışına bağlı olarak kan yağlarında ve tansiyonda artış olabileceğini unutmayın. Sucuk, salam, pastırma ve benzeri ürünler doymuş yağ içeriği yüksek olduğu için uzak durulması gereken besinlerden. Kolesterol seviyelerinin yükselmesine yol açtığı için ‘trans yağlar’dan ise uzak durulmasında fayda var.