Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Bir psikobiyotik hafızamız var mı dersiniz? Peki, fermente gıdaların, bağışıklık sistemi, kilo kontrolü, mutluluk hormonu salınımı gibi yararları bulunduğunu hep hatırlamalıyız desem!

Mutluluğunuzda, stres yönetiminizde, hatta iştah problemlerinizde bağırsak bakterilerimizin söz sahibi olduğunu biliyor muydunuz? Peki, sağlığınızı bağırsak bakterileriniz belirliyor desem? “Ne yersek oyuz” mottosunu, “Bağırsak bakterilerimiz ne yiyorsa oyuz” olarak revize etmek istiyorum. Bağırsaklarımızdaki iyi bakteriler ürettikleri mutluluk hormonuyla bizi mutlu ediyor, kötü bakterilerin üremesini önlüyor. Bağırsak sağlığının giderek genişleyen dünyası hâlâ tam olarak çözülememiş olsa da yapılan çalışmalar günden güne artıyor.

Haberin Devamı

Psikobiyotik hatırlatması

Günümüzde ruh sağlığı üzerine yeni araştırmalarda, doğrudan bağırsaklarımızdaki sağlıklı bakterilerin üretimine katkıda bulunan maddeler çalışılıyor. Bunlara da “Psikobiyotik” adı veriliyor. Probiyotik ailesinden gelen psikobiyotikler, bağırsaklardaki faydalı mikroorganizmaların oluşmasını sağlıyor. Bağırsaklarımızda yüzde 85 dost bakteriler, yüzde 15 zararlı bakteriler bir denge halinde bulunuyor. Bu denge bizim yaşam şeklimize bağlı. Vücudumuzda bu denge sürekli korunmaya çalışıyor. Bu noktada her bakteri çeşidinin vücutta farklı bir etkisi var. Örneğin “Bifidobakteriumlar”, vücudun sakinlik kimyasalı olarak bilinen GABA üretirken, “Laktobasilluslar”, serotonin üretimine yardımcı. Vücudumuzdaki mutluluk hormonu serotoninin yüzde 90’ının, dopaminin ise yüzde 50’sinin bağırsaklarımızda üretildiğini de hatırlatmak istiyorum. Bağırsaklarınızı besleyen probiyotik ve prebiyotik besinleri sofranıza ekleyin!

Fermente besin tüketimi

Fermentasyonu yiyecekleri daha uzun süre koruma yöntemlerinden biri olarak biliyorsunuz. Peki, yiyecekleri korumasının yanı sıra bizi de koruduğunu biliyor musunuz? Fermente ürünler bağırsak bakterilerimize destek sağlayan canlı bakteri veya bakteriye ait protein içeren besinler olarak tanımlanabilir. En önemli özellikleri bağırsak bariyerini desteklemeleri. Yapılan bir çalışmada günlük 20 gram fermente besin tüketmek, hem bağırsak bakteri çeşitliliğini artırmış hem de inflamasyonu azaltmış. Beslenme planınıza her gün fermente gıdaları eklemeye özen gösterin! Çünkü fermente besinler, bağırsak bariyerini kuvvetlendirme, bağışıklık sistemine destek olma, kilo kontrolü, mutluluk hormonu salınımı gibi pek çok noktada rol oynuyor. Mikrobiyoloji Derneği’nin yayınladığı bir araştırmada 200 fermente besin değerlendiriliyor. Hangi fermente besinin beyin için en faydalı olduğu araştırılıyor. İlk veriler fermente gıdaların büyük bir çoğunluğunun bağırsak ve beyin sağlığını iyileştirme potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor. Fermente besinlere, peynir, yoğurt, kefir, turşu, sirke, kimchi, çay, kombucha, ekşi maya örnek verilebilir.

Haberin Devamı

Mutluluğun adresi:Psikobiyotikler

Fiziksel aktivite etkiliyor

Son yıllarda, beslenme ve egzersizin mikrobiyota çeşitliliğine etkilerine dair pek çok çalışma yapılıyor. Çalışmada düzenli yapılan orta düzey egzersizin, mikrobiyotada Firmicutes bakterilerini önemli ölçüde artırdığı ve daha sağlıklı bir bağırsak ortamına katkıda bulunduğu belirtiliyor. Bir diğer çalışmada, 30 sporcu değerlendirilmiş; sonuçlar ise diğer kişilerle karşılaştırıldığında daha çeşitli bir mikrobiyotaya sahip oldukları yönünde. Bu durum artmış mikrobiyal çeşitliliğin egzersizin yararlı etkilerinden biri olduğunun altı çizilmiş. Yetersiz fiziksel aktivite ise bağırsaklarda da yavaşlamaya neden olabiliyor. Bu noktada gerçekçi hedefler kıymetli. Her gün yerine haftada 1-2 gün fiziksel aktivite yapın, ama yine de vazgeçmeyin. Bir süre sonra salgılattığı mutluluk hormonu sayesinde hem siz hem de bağırsaklarınız iyi hissedecek.