Kış aylarında yaza göre iştahınızda artış hissediyor musunuz? Önünüze gelen tabaklarla doymadığınız veya çok daha sık acıktığınızı hissettiğiniz oluyorsa korkmayın, yalnız değilsiniz. Bu açlık veya iştah artışı hissinin altında birkaç neden yatıyor olabilir. Öncelikle detaylı bir kan tahliliyle bu durumun bir sağlık sorunundan veya vitamin mineral yetersizliğinden kaynaklanmadığından emin olmalısınız. Eğer altta yatan herhangi bir fizyolojik sorun yoksa kış aylarındaki iştah artışına sebep olabilecek diğer maddeleri gözden geçirelim. İtiraf edelim kışın su içmeyi unutuyoruz. Tüketilen suyun azalması, açlık ve susuzluğun birbirine karışmasına ve besin alımının artmasına sebep oluyor olabiliyor, dikkat! Bunun yanı sıra havanın erken kararması, evde geçirilen sürenin artması özellikle akşamları daha çok yeme isteğine sebep oluyor olabilir. Ara öğünde yapılan yanlış seçimler, özellikle şeker içeriği yüksek olanlar, hızlıca acıkmanıza ve gün içinde daha fazla şekerli besin tüketme isteğinize sebep olabilir. Bir diğer tarafta da kış lezzetleri var. Birçok kişinin hayır diyemediği kış lezzetleri de kışın gelen iştah artışı ve tartıdaki birkaç kilo fazlalığın sebebi olabilir.
Sıcak çikolata
Sıcak çikolata kışın en sevilen kaçamaklarındandır. Süt, içeriğiyle kalsiyum ihtiyacınızı karşılama konusunda destekleyicidir. Protein içeriğiyle daha uzun süre tok hissetmenizi de sağlar. Sıcak çikolatada bulunan flavonoidler, kan damarı duvarlarını serbest radikallerden koruduğu için sağlık açısından faydalıdır. Fakat dikkat, hazır sıcak çikolatalar faydadan çok zarar getiriyor olabilir. Sıcak çikolata eklenmiş şeker ve şurup olmadan sağlıklı bir atıştırmalık olabilir. Bu sebeple, hazır olanlar yerine, evde kakao veya çikolatayla yapmayı deneyebilirsiniz. Ancak yine de her besinde olduğu gibi porsiyon kontrolü ve tüketim sıklığına dikkat. Bir bardak sıcak çikolata ortalama 250 kaloridir.
Salep
Salebin orkide ailesinden bir bitkinin toprak altı yumrularından elde edildiği biliyor musunuz? Bu yumrular su veya sütle kaynatıldıktan sonra kurutularak toz haline getiriliyor ve kıvam artırıcı olarak dondurmada ya da direkt salep olarak karşımıza geliyor. Salep bağırsak hareketlerini artırmaya yardımcıdır. Sütle birleşince protein kaynağı haline geliyor, ancak içindeki şekeri düşündüğümüzde kontrollü tüketmekte fayda var. Bir bardak salep içtiğinizde, yaklaşık 200-220 kalori alıyorsunuz.
Kestane
Kış denince akla ilk gelen atıştırmalıklardan biri şüphesiz ki kestane. Kestane, başta nişasta olmak üzere iyi kalitede sindirilebilen lifli bir karbonhidrat kaynağıdır. Bu nedenle ekmek yerine geçen besinler arasındadır. Yaklaşık 3-4 kestane bir dilim ekmeğe eşittir. B1, B2, B3, B6 gibi B grubu vitaminlerini, kalsiyum, demir, magnezyum ve bakır gibi mineralleri de içerir. Ortalama bir kestane 20 kalori diyebiliriz. 3-4 tane kestane ve yanına sütle ara öğünlerinizi güzelleştirebilirsiniz. Sobada, tavada veya haşlama... Tadına doyulmaz bir lezzet olduğunun farkındayım, ölçüyü kaçırmamanız gerektiğinin altını çizmek istiyorum.
KESTANELİ ÇİKOLATALI PUDİNG
- 10 adet haşlanmış kestane
- 2 su bardağı süt
- 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi
- 1 orta boy muz
- 1 yemek kaşığı kakao
- 1 tatlı kaşığı bal
Haşlanmış kestaneler sütle blenderden geçirilir. Kestaneli süt, dilimlenmiş muz, kakao ve yulaf ezmesiyle pişirilir. Muzlar eriyince ocaktan alınır. Hafif soğuyunca içine bir tatlı kaşığı bal ilave edilerek karıştırılır. İki veya üç porsiyona bölebilirsiniz.
FİT SICAK ÇİKOLATA
- 1 su bardağı badem sütü
- 2 adet kuru hurma
- 1 yemek kaşığı kakao
- 1 kare bitter çikolata
Hurmalar sıcak suda bekletildikten sonra kabukları soyulur ve çekirdekleri çıkarılır. Badem sütü ve kakaoyla blenderden geçirilir. Pürüzsüz karışım kısık ateşte bir kare bitter çikolatayla ısıtılır ve servis edilir.