Bu bahar ve yaz hiç hayal ettiğiniz gibi olmadı biliyorum, hepimiz için öyle oldu. Spor salonları kapandı, izolasyonda evlerimizde aylarca hareketlerimiz kısıtlandı, psikolojimiz zaman zaman zorlandı, duygusal yeme atakları belki de hayatımızda ilk defa bu kadar yoğun şekilde kendisini hissettirdi. Kısacası, Kovid-19 pandemisi sedanter bir döneme sebep oldu. Peki, telafi etmek isterken neler yapmalıyız, nelere dikkat etmeliyiz? Gelin birlikte inceleyelim.
Hızlı kilo vermek için sağlığınızdan olmayın
Her zaman söylüyorum, biliyorsunuz, hızlı kilo vermek başarı göstergesi olmuyor. Hızlı kilo vermek için yapılan sağlıksız ve kişiye özel olmayan diyet programları maalesef kısa süreli oluyor. Üstelik popüler diyetler, düşük kalorili beslenme programları, size özel programlanmadığında yağ değil, kas ve su kaybına sebep oluyor. 1 g kas kaybettiğinizde yaklaşık 2.7 g su kaybediyorsunuz ve böylece hızla zayıfladığınızı sanıyorsunuz. Bunu anlamak için en kolay yol aynaya bakmaktır. Eğer tartıda kilo vermenize rağmen yüzünüz, kollarınız inceliyor ve yağ deposu olan karın, kalça bölgesi incelmiyorsa siz yağ kaybetmiyorsunuz ve doğru zayıflamıyorsunuz demektir. Kısa vadede başarılı gibi görünseniz de aslında uzun vadede metabolizmanız için kötülük yapmış oluyorsunuz.
Bazal metabolizma hızı nedir?
Bazal metabolizma hızı vücudunuzun istirahat halindeyken harcadığı enerji miktarıdır. Yani gün içinde hiç enerji harcamasanız bile vücudunuzun ve organlarınızın sağlıklı bir şekilde çalışması için belirli bir enerjiye ihtiyacı vardır. Bazal metabolizma her kişide farklıdır, kişinin genetik yapısına, yaşına, boyuna, hormonlarına, vücut yapısına, daha önceki egzersiz ve diyet tecrübelerine göre değişebilir.
Su içsem yarıyor
Çok fazla bir şey yememenize rağmen kilo alıyorsanız ve “Su içsem yarıyor sendromu” yaşıyorsanız, sebebi metabolizma hızınız yavaşlamış olabilir. İşte bunun en büyük sebeplerinden biri de hızlı kilo kaybını vadeden düşük kalorili diyetler. Eğer bazal metabolizma hızının altında çok düşük kalorili diyetler yapıyorsanız, maalesef vücudunuz kendisini buna alıştırmak için hızını daha da aşağıya çeker. Ayrıca bu diyetler kas kaybına yol açtığı için de yine metabolizma hızınızın yavaşlamasına sebep olur. Daha sonra normal beslenme düzenine geçtiğinizde, vücut yediklerinizi eskisi gibi yakamaz ve yağ olarak depolama eğiliminde olur.
Ne yapabilirsiniz?
Kolay kilo verebilmek veya kilonuzu koruyabilmek için 10 öneri:
Kahvaltıyı ihmal etmeyin
Ara öğünlerde kuru meyve ve yağlı tohum ikilisini deneyin
Mevsiminde taze sebze ve meyveler alın
Yemeğe salatayla başlayın
Egzersize vakit ayırın
Yediklerinizi yazın
Yeterli sıvı alın
Yemek öncesinde ve yemek sırasında su içmeyi unutmayın
Yemeklerinizi yerken yavaşlayın ve iyice çiğneyin
Yüksek kalorili besinleri birileriyle paylaşmayı deneyin
Serinleten ve hafifleten soğuk yaz çorbası
200 gram yoğurt
1 su bardağı soğuk su
1 yemek kaşığı haşlanmış nohut
1 yemek kaşığı haşlanmış buğday
1 adet küp doğranmış salatalık
¼ demet dereotu
Az tuz
Yapılışı: Bütün malzemeleri karıştırın, dilerseniz sarımsak da ilave ederek tüketebilirsiniz.