Artık akıllı cihazlar fiziksel aktivite yapmanızı teşvik ediyor, sağlığınıza risk oluşturacak bir durumda sizi uyarıyor, kısacası sizi sağlıklı yaşama teşvik ediyor
Günlük hayatımızın merkezindeki akıllı telefonlar, tabletler, cihazlar her yerde bize eşlik ediyor. Okulda, işte, evde hemen her yerde teknolojiyi kullanıyoruz. Teknoloji ile iç içe bir beslenme uzmanı olarak ben de hem sağlık alanındaki gelişmeleri hem de sosyal medya tarafında iletişim odaklı her gelişmeyi yakından takip etmeye çalışıyorum. Sağlık alanında teknolojinin günlük kullanımının giderek artması da sevindirici haber. Son yıllarda çok büyük teknolojik gelişmeler yaşandı; ilerleyen dönemlerde de bu gelişmelerin artacağını düşünüyorum. Öyle ki artık akıllı cihazlar fiziksel aktivite yapmanızı teşvik ediyor, sağlığınıza risk oluşturacak bir durumda sizi uyarıyor, kısacası sizi sağlıklı yaşama teşvik ediyor.
Apple CEO’su Tim Cook’tan merakla beklenilen yeni seriyi dinledik.
Apple Türkiye’nin daveti üzerine geçen hafta San Francisco’da Apple kampüste düzenlenen etkinliğe katıldım. Merakla beklenilen yeni seriyi Apple CEO’su Tim Cook’tan dinledik. Sonrasında ise her seyahatimde yaptığım gibi pazaryeri ve marketleri gezdim; yeni ürünleri yakından inceleme fırsatım oldu. Teknoloji alanında olduğu gibi gıda alanında da iyi yaşam odaklı, organik, yerel ve sağlıklı ürün kategorisinin her geçen gün arttığını görmek sevindirici. Sebze-meyve cipsleri, fonksiyonel atıştırmalıklar, doğa dostu ambalajlı ürünler raflarda en çok dikkatimi çeken alternatifler arasındaydı. Çevre bilincinin giderek artması ve beslenmenin de bu yönde şekillenmesi bir beslenme uzmanı olarak beni çok mutlu ediyor.
Sporcular bu habere sevinecek
Sağlıklı ve iyi yaşam yolculuğunda beslenmenin yanında fiziksel aktivitenin öneminden hep bahsediyorum. Akıllı cihazların egzersiz performansınızı takibi ve sizi bu yönde teşvik etmesi teknolojinin sağlık alanındaki en faydalı özelliklerinden. Tüm antrenmanınızı, harcadığınız enerjiyi ve performansınızı takip ediyor olmak hem motivasyonunuzu artırıyor hem de yaptığınız egzersizin sürdürülebilirliğini sağlıyor. Yeni Apple Watch Ultra serisinde yeni teknolojiyle 40 metre su altında dalışta bile veri takibi yapılabilecek 20 derece ile +55 derece ortamda performans takibi yapabilmesi de aynı zamanda telefon özelliği olan bir saat için etkileyici. Benim gibi dağ tırmanışı ve dalış yapan biri için en sevindirici çok iyi haber oldu diyebilirim.
Kandaki oksijen düzeyini gösteren, sıcaklık algılama özelliğine sahip ve yumurtlama zamanınızı takip eden akıllı bir saat düşünün. SpO2 yani kandaki oksijen düzeyi, akciğerlerden vücudun geri kalanına alyuvarlar tarafından taşınan oksijen yüzdesini temsil ediyor. Akıllı saatlerde bunun nasıl ölçüldüğünü merak edebilirsiniz. Bileğe yansıtılan ışık tekniği kullanılıyor ve bu teknikle ışık, oksijen içeren kan dokularına girerek ışığı sensöre geri yansıtıyor. Enjekte edilen ışığın seviyesiyle yansıyan ışığın seviyesi arasındaki fark ise oksijen değerini ortaya koyuyor.
Acil durumda yanınızda
Yeni gelen dikkat çekici özelliklerden en önemlisi ise trafik kazası ve düşme anında saatinizin otomatik olarak acil bildirim sağlaması. Bu sensörler bir trafik kazası anında iyi olup olmadığınızı soruyor ve sizin cevabınıza göre acil servisi arayıp yardım istiyor veya sizin atadığınız bir yakınınıza mesaj atıyor. Bu sensörler telefonunuzun herhangi bir darbe ile ciddi bir trafik kazasını ayırt edebiliyor. Böyle bir darbenin tespit edilmesinden sonra 10 saniyelik bir süre içinde iyiyim veya değilim butonuna basma şansınız var. Bu süre geçerse acil servis aranıyor ve mesaj otomatik olarak iletiliyor. IPhone 14, Trafik Kazası Algılama ve uydu üzerinden Acil SOS özelliklerine sahip ve Dynamic Island sayesinde aktiviteler ve bildirimler almak için yeni ve inovatif bir yol sunuyor.
Apple küresel kurumsal operasyonlarında tamamen karbon nötr olmayı başardığını açıkladı. 2030’a kadar ise üretim tedarik zincirinin tamamı ve bütün ürün yaşam döngüleri dâhil tüm çalışmalarında yüzde 100 karbon nötr olmayı planlaması sevindirici haber. Özetle hayatın her alanında hem size hem gezegene iyi gelecek seçimler giderek artıyor, dileğim tüm markaların bu yönde faaliyet göstermesi.
Hekim gözünden gelişmeler
Lansmanda birlikte olduğum kıymetli dostum Prof. Dr. Murat Aksoy da teknolojiyi, günlük yaşamı ve sağlık uygulamalarını yakından takip eden bir hekim. Onun da yeni gelişmeleri değerlendirmesini istedim ve bakın yorumu ne oldu: “Bir hekim gözüyle değerlendirdiğimde sağlık alanında yeniliklerde dikkati çeken saatlere eklenen sıcaklık algılama özelliği idi. Belki birçok kişi için bu basit bir özellik gibi gelebilir. Ancak şunu söylemem gerek ki biz hekimler açısından en önemli fizik muayene bulgularından biri beden ısısı. Dr. Sumbul Desai bilekten ölçülen sıcaklık değişimleri kullanılarak, kadınlardaki ovulasyon siklusunu belirlemenin mümkün olduğunu ve bu sayede yumurtlama günlerinin tahmin edilebileceğini ve saatin bunu sağlayabileceğinin altını çizdi. Bunun yanı sıra enfeksiyon gibi birçok durum açısından da önemli olan beden ısısı sağlık verileri arasında yerini alacak. Bu özelliğin henüz Türkiye’de var olmadığının da altını çizmekte fayda var."