Bugün Kurban Bayramı’nın ilk günü. Herkese sevdikleri ile sağlık dolu geçirdiği nice bayramlar diliyorum. Bayramın en güzel yanı şüphesiz sevdiklerimizle toplandığımız bayram sofraları… Her bayram olduğu gibi bu bayram da diyetten değil, sağlıklı beslenmekten, kilo korumaktan ve dengeyi sağlamanın öneminden bahsedeceğim.
Bazı küçük adımları takip ederek, bayramı tahmin edebileceğinizden çok daha sağlıklı geçirebilirsiniz.
Sebzesiz düşünmeyin
Her ne kadar kurban eti 24 saat dinlendirildikten sonra yenmelidir desek de, geleneksel olarak küçüklerle büyüklerin buluştuğu bayram kahvaltısında kurban etinden yapılmış kavurma ikram edilir.Kurban Bayramı’nda özellikle birinci gün kurban kesim telaşı sebebiyle biraz daha geç saatlere kayan kahvaltınızı öğle yemeğiyle birleştirmenizde fayda var. Kahvaltınızda rengarenk sebzeler ve meyveler sofranızın en güzel köşesinde yerini alsın.
Kurban Bayramı’nın vazgeçilmez yiyeceği kavurmayı sebzeler ile pişirmeye ne dersiniz? Kavurmanın içine, kabak, domates, kırmızı ya da yeşil biber gibi evdeki sebzeleri ilave edebilirsiniz. Etin kendi yağı olduğu için yağ eklemeden, soğan ve sarımsakla lezzetlendirebilirsiniz. Bu sayede bayramda genelde yetersiz sebze tüketimi sebebiyle yaşanan sindirim sistemi sorunlarının da önüne geçmiş olursunuz.
Ette miktar önemli
Kurban bayramında et tüketimi bir miktar artabiliyor fakat dikkat. European Heart Journal dergisinde geçtiğimiz günlerde yayımlanan çalışmada kırmızı et tüketiminin hastalıklar ile ilişkisi yeniden gözden geçirilmiş. Yüksek miktarda kırmızı et veya işlenmiş et tüketiminin her ikisi de daha yüksek kardiyovasküler hastalık türleri ve diyabet riski ile ilişkili bulunurken, bu riskin Batı tarzı beslenen bireylerde daha fazla olduğu gözlemlenmiş. Batı tipi beslenmeyi yağ, tuz ve kırmızı et yönünden zengin bir beslenme programı olarak tanımlayabilirim.
Yapılan birçok çalışma konu ile ilgili cinsiyetin faktörünün de etkili olduğunu belirtirken bu çalışmada cinsiyet farkı olmadığının altı çiziliyor. Araştırmacılar kardiyometabolik ve gezegen sağlığının iyileştirilmesini kolaylaştırmak için Akdeniz tipi beslenmeyi önerirken kırmızı et tüketimi ile ilgili daha fazla çalışma yapılması gerektiğini vurguluyor. Bir öğünde maksimum 120-150 gr kırmızı eti geçmemeye özen gösterebilirsiniz.
Tekrar dondurmayın
Hava sıcaklıklarının çok yüksek seyrettiği bu kurban bayramında en çok dikkat edilmesi gerekenlerden biri ise gıda güvenliği. Hemen tüketilmeyecek etlerinizi derin donduruculara koyabilir veya kavurma yaparak muhafaza edebilirsiniz. Uzun süre saklanılmak istenildiğinde birer pişirimlik parçalara ayrılarak temiz buzdolabı poşetlerinde saklanabilir. Çözülen etlerin tekrar dondurulması oldukça tehlikelidir. Bu nedenle tüketebileceğiniz porsiyonlarda saklamak kıymetli. Dikkat, etler kıyma haline getirilirse saklama süresi kısalır, kıyma buzdolabında 1 - 2 gün, parça etse 2 - 3 gün saklanabilir. Sakatat ve etlerin aynı kaplarda saklanmamasına da gıda güvenliği açısından özen gösterin.
Sıcaklıklar artacak
Hava sıcaklıkları giderek artıyor. Sıvı tüketimi her zaman önemli fakat yüksek miktarda hayvansal protein aldığınız ve tatlı tüketiminin arttığı bayram günlerinde daha da önem taşıyor. Su toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlıyor. Bu sebeple gün için de 2-2,5 litre su içmeye özen gösterin. Bayram nedeniyle, çay, kahve, soda, meşrubat gibi normal günlerden fazla tüketilen sıvıların yanında, su tüketimini dengelemeyi de unutmayın.
Bayramdan sonra dengeleme için beslenmenizde nelere dikkat etmeniz gerektiğini pazar günü yazımda paylaşacağım...
İyi bayramlar...