Bir yağmur, bir güneş derken yazın habercisi, ilkbaharın ilk ayı mart geldi bile. Umarım tüm dünya adına daha güzel haberleri aldığımız umut dolu bir bahar olur. Bahar aylarında ağaçlarda rengârenk çiçekler, tezgâhlarda meyve ve sebzeler yerini alır. Mevsim geçişleri yaşarken vücudumuz da bazı farklılıklara ayak uydurmaya çalışır, siz de birkaç değişiklikle vücudunuzun bu sürece adapte olmasına yardımcı olabilirsiniz.
Bahar aylarına girerken bazı bireylerde yorgunluk, güçsüzlük, isteksizlik, uykusuzluk şikâyetleri görülebilir. Bu noktada sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarını benimsemek önemli. Yeterli ve dengeli beslenmek, vitamin ve mineral alımını desteklemek, gün içinde 2-2.5 litre suyu tamamlamak ve az da olsa egzersize vakit ayırmak bahar yorgunluğuna yardımcı olabilir.
Mevsim meyve sebzeleri
Her ayın ilk günlerinde o ayın sebze ve meyvelerini gözden geçirip, faydalarından yararlanmaya çalışıyor musunuz? Unutmayın ki her sebze ve meyve kendine özgü mineral, vitamin ve sağlığa yararlı bileşikler içeriyor. Tek bir sebze ya da meyveye odaklanmak yerine rengârenk ve çeşitli beslenmek her besinden vücudumuz için faydalı olan besin öğelerini almamıza yardımcı olur. Meyve sebze tüketimi ve hastalıklarla ilgili günümüze kadar yapılan sayısız çalışma bulunuyor. Kardiyovasküler hastalıklar, obezite, kronik inflamasyon, hipertansiyon, kanser bunlardan bazıları. Yeterli meyve sebze tüketimi kronik hastalık riskini azaltmaya yardımcıdır, içerdikleri lifle mikrobiyatınıza da olumlu yönde katkıda bulunur. Aynı zamanda vitamin, mineral ve antioksidanlarla bağışıklık sisteminizi de destekler. Tüm bu özellikleriyle sağlığınıza katkıda bulunan farklı sebze meyvelerin sağlıklı beslenmenin bir parçası olarak her gün yeterli miktarda tüketmeye özen gösterin.
Et tüketimini azaltmak
Bitkisel bazlı beslenmenin sağlık üzerindeki olumlu etkisinden yapılan yeni bir araştırmayla bir kez daha geçelim istedim. Geçtiğimiz hafta BMC Medicine dergisinde yayımlanan çalışmada 2006 ile 2010 yılları 472.377 yetişkin bireyin verileri incelenmiş. Çalışmada beslenme düzeni ile kanser riski arasındaki ilişki araştırılmış. Haftada beş kez veya daha az et tüketenlerde kanser riskinin %2, sadece balık tüketenlerin %10 ve vegan veya vejeteryan beslenenlerde ise kanser riskinin %14 daha düşük olduğu görülmüş. Haftada beş defadan az et tüketenlerin, beş günden fazla et tüketenlere kıyasla kolorektal kanser riskinin %9 daha düşük olduğu da ilgi çekici sonuçlar arasında. Ayrıca, haftada beş defadan fazla et yiyenlere kıyasla, sadece balık tüketen erkeklerde prostat kanseri riskinin %20 ve vejetaryan beslenen erkeklerde ise prostat kanser riskinin %31 daha düşük olduğu görülmüş.
2021 Uluslararası Sebze Meyve Yılı
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 2021 yılını Uluslararası Meyve ve Sebze yılı olarak ilan etmişti. Çocukların sağlığı, geleceğimiz ve toprağın iyiliği için geçtiğimiz hafta 2021 yılını sebze meyve yılı ilan eden FAO’nun (Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü) kapanış toplantısında konuşmacıydım. Ben de ülkemiz adına sebze meyve farkındalığı konusunda FAO iş birliğiyle yaptıklarımızı anlattım. Pek çok farklı ülke, farklı uygulama ve temenniler içinde olsa da, ortak amaç, hiç kimseyi geride bırakmadan, herkesin insana yakışır bir beslenmeye kavuşması olmalı. Meyve ve sebzelerin herkes için ulaşılabilir, erişilebilir ve uygun fiyatlı olmasını sağlamak, gıda güvenliğinin sağlanması ve yetersiz beslenmeyle mücadelenin temeli. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinin yanı sıra meyve ve sebzelerin sağlık açısından birçok faydası olduğunu tekrar belirtmek istiyorum. Çocukların rengârenk sebze ve meyve yiyerek büyümesi gerekiyor fakat renkli, şekerli atıştırmalıkların sebze meyveden daha ucuz olması beni çok üzüyor. Bir beslenme uzmanı olarak meyve ve sebzelerin sağlığa olan faydalarını, bu konuda yapılan güncel araştırmaları her fırsatta anlatmaya devam edeceğim.
MART AYI SEBZE MEYVELERİ
Sebzeler: Pancar, havuç, kuşkonmaz, turp, ıspanak, brokoli, marul, nane, maydanoz, kereviz, tere
Meyveler: Muz, elma, portakal ve mandalina için son günler