Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Ramazan ayında beslenme düzeni ve alışkanlıkların değişmesiyle bağırsak sağlığı ve sindirim sistemi doğrudan etkileniyor

Ramazan ayında sindirim sistemi problemleri yaşıyorsanız yalnız değilsiniz. Bağırsak sağlığı elbette yaşamımızın her döneminde önemli, fakat özellikle ramazan ayında bu konuda bir miktar daha dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü bu dönemde beslenme düzeni ve alışkanlıklarının değişmesiyle bağırsak sağlığı ve sindirim sistemi doğrudan etkileniyor. Altta yatan 3 temel faktör ise “uzun süren açlık, sıvı tüketiminin azalması ve hareketsizlik.” Bu tabloya bir de sebze meyvelerden yetersiz bir beslenme planı ve dengesiz beslenme gibi durumlar eklenince bağırsaklar alarm veriyor.

Haberin Devamı

İftarda midenize aniden yüklendiğinizde hazımsızlık ve şişkinlik gibi problemler de beraberinde geliyor. Hazımsızlık, şişkinlik gibi durumlarda kimyon, rezene ve kişniş tohumlarından demlediğiniz çayla olumlu sonuçlar alabilirsiniz; eğer iftardan sonra bu problemleri yaşıyorsanız bu doğal çözümü denemenizi tavsiye ederim.

Hazımsızlık  ve şişkinlik  varsa dikkat

Sebze meyveler dostunuz olsun

Sindirim sisteminiz ve bağırsakların en iyi dostuna lif içeren sebze meyveleri örnek verebiliriz. Beslenme planınızda farklı çeşitlerden sebze ve meyve tüketiyor, prebiyotik kaynaklarınızı diyetinize dahil ediyor, ekmek tercihinizi tam tahıllılardan yana kullanıyor, yeterli ve dengeli besleniyorsanız aslında bağırsaklarınızı da olumlu yönde besliyorsunuz.

Hazımsızlık  ve şişkinlik  varsa dikkat

Eğer dışkılama haftada 3 veya daha az sıklıkta gerçekleşiyorsa bu durum kabızlık olarak tanımlanabilir. Bağırsak hareketlerinizin yetersiz olması aslında sizi harekete davet ediyor. Egzersiz yapmayı ihmal etmemek gerekiyor. Egzersizin sadece bağırsak sağlığı üzerine değil genel sağlığınız üzerinde de birçok etkisi olduğu unutulmamalı. Egzersiz yapmak isteyenler için genelde hafif bir iftardan 1-1.5 saat sonrasını öneriyorum.

Egzersiz önemli

Hareketsiz olmak vücut kas oranınızı da etkiliyor. Bu konuda okuduğum bir çalışmadan bahsetmek istiyorum. Journal of Nutrition’da geçen ay yayımlanan çalışma, yeşil yapraklı sebzelerden zengin bir beslenme planı izleyen bireylerin önemli ölçüde daha iyi kas fonksiyonuna sahip olduğunu belirtiyor. Araştırmada, 12 yıllık bir süre boyunca 3 bin 759 katılımcının verileri incelenmiş. Sebzelerdeki nitrat içeriğine bağlı olarak en yüksek nitrat tüketenlerin, en düşük nitrat alımına sahip olanlara göre yüzde 11 daha güçlü alt ekstremite gücüne sahip olduğu bulunmuş. Nitrat içeren sebzelere ıspanak, kırmızı pancar, lahana, brokoli, marul ve dereotunu örnek verebiliriz.

Haberin Devamı

Peki, sebze ve meyve tüketimini ramazanda nasıl düzenlemeli? Ben hem iftarda hem de sahurda mevsim sebzelerinin sofranızda yer alması gerektiğini söylüyorum. İftarda birçoğumuz çorbayla bir başlangıç yapıyor; bunun sebze ağırlıklı bir çorba olmasını önerebilirim. Yemeğe çorbayla başlamak, mideyi ve bağırsakları rahatlatıyor ve sindirimi kolaylaştırıyor. Üstelik ana yemekte daha kontrollü olmamızı ve daha az kalori almamızı sağlıyor.

Vicdan çorba burada size yardımcı olabilir. Evde pişirdiğim, severek tükettiğim ve yıllardır danışanlarıma önerdiğim Vicdan çorba, yüksek protein ve yüksek lif içeriği sayesinde hem tokluk hissini hem de sindirim sistemini destekliyor.

Haberin Devamı

Vicdan çorbayı Türkiye’nin her yerine besin değeri ve üretim kalitesi son derece titizlikle planlanmış şekilde gönderme yolculuğuna çıktık. Artık kavanozda da Vicdan çorbaya ulaşmanız mümkün. Doğal ve yerli ürünlerle üretildiğini hatırlatayım. Düşük kalori, düşük yağ ve düşük tuz içeriğine sahip. Üstelik vegan ve glütensiz alternatifleri de var.

Hazımsızlık  ve şişkinlik  varsa dikkat

Vicdan çorba tarifi

Malzemesi

2 adet kabak (veya yarım kilo ıspanak)
2 adet soğan
2 adet domates
2 yemek kaşığı bulgur (veya mercimek)
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 demet nane
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
Kuru nane
Pul biber (isteğe bağlı)
Sarımsak
Az tuz

2-3 bardak suyla haşlanıp blenderden geçirdikten sonra veya taneli olarak tüketilebilir.