Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

14 Şubat’a doğru her yanımız aşkın ve sevginin rengi kırmızıyla donanır. Ama kırmızı, artık bizim için, doğa için, gezegen için yanan alarmın rengi! Şimdi sevginin gücünü, gezegenin sağlığı için kullanmanın tam zamanı.

Sevmek sevilmek çok güzel şey! Şüphesiz en güzel duygulardan... Sevgililer Günü sizin için ne ifade ediyor? Bu 14 Şubat sağlıklı, mutlu ve güçlü hissettiğimiz bir gün olsun. Hadi harekete geçin. Kendinizi çok sevin, unutmayın sağlıklı kalbe giden yol doğru beslenme alışkanlıklarından geçiyor. Peki, kalbimizi korumak için nasıl beslenmeliyiz?

Haberin Devamı

Kalp dostu lifler

Akdeniz diyetini daha önce de sıkça duyduğunuzu tahmin ediyorum. Bu diyetin temelini, sebze-meyveler, tam tahıllar, kuruyemişler, kuru baklagiller, baharatlar ve deniz ürünleri oluşturuyor. Amerikan Kalp Derneği, fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumların kalp krizi ve felç riskini azalttığını belirtiyor. Ara öğünlerde yağlı tohumlara mutlaka yer verin. Tam tahıllar içerdikleri lifle kalp krizi riskini azaltmada yardımcıdır. Pirinç yerine bulgur, beyaz ekmek yerine tam tane tahıllı ekmek tüketmeye özen gösterin. Günlük beslenmenizde lifli besinleri ihmal etmeyin. Tam tahıllar, kuru baklagiller, sebze ve meyveler lif içeriği yüksek besinler arasında yer alıyor. Meyve-sebzeler özellikle potasyum açısından çok zengin olduğu için yüksek kan basıncını dengelemeye yardımcı besinlerden.

Yalnız yemek yemeyin

Yalnız yemek yemeyle ilgili bir çalışma, özellikle öğle yemeğini yalnız başına yiyen erkeklerde obezite ve metabolik sendrom riskinin arttığını belirtiyor. Yalnız yemek yiyenlerin genellikle sebzeli yemek siparişi vermediği, daha çok fastfood gibi sağlıksız gıdalar seçtiği, çoğu zaman öğün atlayabildiği sonuçlar arasında. Bir diğer olumsuz faktör ise tek başına yemek yerken daha hızlı yeme eğiliminde olma durumu. Bu durum uzun vadede vücut kitle indeksi, bel çevresi, kan basıncı ve kan lipit düzeylerinde artışa yol açabiliyor. Tüm bunların metabolik sendrom ve kalp hastalıkları riskini artırdığını belirtmekte fayda var.

Haberin Devamı

Etrafımız kırmızı renkle doluyor

Her sene şubat ayında Sevgililer Günü sebebiyle etrafımız kırmızı renkle dolar. Kırmızı, aşkın ve sevginin rengini betimler. Ama bu sene kırmızı renk bizim için başka bir şey ifade ediyor, etmeli. Kırmızı bu sene doğa için, gezegen için yanan alarmın rengi. Gezegen için, doğa için insanlık için kırmızı alarm çoktan yandı bile! Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), Birleşmiş Milletler’in bir parçası ve iklim değişikliğine yönelik bilgi kaynağı. Ağustos 2021’de yayınladığı 6. Raporu da iklim kriziyle ne derece karşı karşıya olduğumuzu maalesef bir kez daha yüzümüze çarpıyor.

Et tüketimini azaltın

Sevgililer Günü’nde doğaya sevgimizi unutmamalıyız. Beslenme alışkanlıklarımızı değiştirerek küçük adımlarla gezegene olumlu etki yaratabiliriz. Hayvancılık üretiminden kaynaklanan emisyonların insan kaynaklı sera gazı emisyonlarının yüzde 14.5’ini temsil ettiğini unutmayın. Pandemi devam ederken biz insanlar ve hayvanların refahının birbirine bağlı olduğunu düşünmemiz gerek. Dünyanın dört bir yanındaki araştırmalar da bu bulguları destekliyor. Bitkisel besinlerden zengin bir beslenme planı benimseyin. Baklagillerin ve yağlı tohumların hayvansal kaynaklara göre daha düşük sera gazı emisyonuna sahip olduğunu unutmayın. Hayvansal kaynaklı besinleri azaltıp, bitkisel kaynaklara ağırlık vermek hem kalbinizi hem de gezegeni besler!

Haberin Devamı

Doğa için kırmızı alarm

Pancarlı spagetti

Sevgililer Günü’nde, sevdiğinizle harika bir tarif hazırlamaya ne dersiniz? Pancarlı spagetti tarifimi mutlaka denemenizi öneririm.

MALZEMESİ: (2 porsiyon için) 2 adet pancar,2 diş sarımsak,Yarım soğan,100 gram lor peyniri, 2 yemek kaşığı zeytinyağı,Maydanoz,200 gram makarna

YAPILIŞI: Pancar haşlanır. Sarımsak ve soğan, 200 derecede 20 dakika pişirilir. Sonra pancar, soğan, sarımsak rondodan geçirilir ve sos elde edilir. Tencereye zeytinyağı konulur, sos biraz pişirilir, başka bir tencerede makarna haşlanır. Haşlanan makarna suyundan yarım su bardağı ayrılır. Sos pişerken yarım su bardağı makarna suyu eklenir. Haşlanan makarna, sosla birleştirilir. Tavada birkaç kez döndürdükten ve sosun karıştığından emin olduktan sonra baharatlar eklenir. Afiyet ve sevgiyle…

Doğa için kırmızı alarm