Sosyal medyada gördükleriniz gün içindeki yemek tercihlerinizi ne kadar etkiliyor? Cevabı araştırmalarda saklı
Eminim ki çoğunuz sosyal medyada gördüğünüz ve beğendiğiniz yemekleri kaydetmiş veya gideceğiniz restoranlara sosyal medya üzerinden karar vermişsinizdir. Paylaşılan yemek fotoğrafları, gidilen restoranlar veya paylaşılan spor fotoğrafları, kıyafetler hepsi beslenme düzeniniz üzerinde söz sahibi.
Telefon, tablet veya televizyon ekranı başında geçirdiğimiz uzun saatleri de düşündüğümüzde sosyal medyadan ne kadar etkilendiğimizi gözlemlemekte fayda var. Dünya çapında tahmini 3.6 milyar sosyal medya kullanıcısı var iken konu ile ilgili yapılan çalışmalar da giderek artıyor. Öyle ki yapılan çalışmalara göre sosyal medya yeme bozukluklarına sebep olabiliyor.
Appetite dergisinde yayımlanan çalışmaya göre bireyler sosyal medyada vakit geçirirken takip ettiği kişilerin daha çok sebze meyve tükettiği izlemine kapılıyorsa, kendi tüketimini de artırıyor. Çalışmada bu artışın miktarı da hesaplanmış. Takip ettiği kişilerin tükettiği her 5 porsiyon sebze-meyve için kişi kendi günlük beslenmesine 1 porsiyon sebze-meyve ekliyor.
Araştırmanın başka bir sonucu ise sosyal medyanın kötü beslenme alışkanlıklarını etkilediği. Bireylerin takip ettiği kişilerin tükettiğini düşündüğü her 3 porsiyon abur cubur için kendi beslenmelerine 1 porsiyon atıştırmalık ekliyor. Çalışmaya göre sosyal medyada en çok takip ettiğiniz hesaplar gibi yemek yeme eğiliminde oluyorsunuz diyebiliriz. Kısacası sosyal medya tüm olumlu ve olumsuz etkileri ile besin tercihlerinizi etkiliyor.
Kıyaslama yapmayın
Pandeminin de etkisi ile yeme bozukluklarının ve olumsuz beden imajının yükselişinde sosyal medyanın büyük bir etkisi var. Forbes dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre sosyal medyada harcanan zaman ile olumsuz bir beden imajı arasında doğrudan bir ilişki söz konusu. Bu korelasyonun, özellikle bireylerin bir fitness eğitmeni veya modelin hesaplarında gezinirken olduğu belirtiliyor. Sosyal medya bu anlamda kendinizi sürekli olarak gerçekçi olmayan standartlarla karşılaştırmanıza neden olabilir. Ek olarak, photoshop ve filtreler, gerçekçi olmayan vücut imajını olumsuz etkileyen faktörler arasında.
Konu ile ilgili yapılan çalışmalar özellikle gençlerin sosyal medya ve beden kaygısından daha çok etkilendiğini belirtiyor. Olumsuz bir vücut imajı, vücudunuzun nasıl görünmesi gerektiğine dair gerçekçi olmayan beklentilere sebep oluyor. Sonrasında ise sağlıksız yeme davranışlarına, anoreksiya nervoza, tıkanırcasına yeme sendromu (Binge eating) gibi yeme bozuklarına yol açabiliyor. Yeme bozukluğu yaşayan kişilerin mutlaka hekim ve diyetisyen kontrolünde profesyonel yardım alması gerektiğinin altını çizmek istiyorum.
Sağlıklı beden için adım
Lütfen kendinizi olduğunuz gibi sevin. Kendinizi olduğunuz gibi kabul ettiğinizde ve bunun için çaba harcadığınızda, hayatınızı değiştirme gücünü elinize almış olacaksınız. Fazla kilolarınız olduğunu düşünüyorsanız da kendinizi başkasıyla kıyaslamak için değil, daha sağlıklı bir bedene sahip olmak için bir adım atın. Bu konuda kendinize gerçekçi bir kilo hedefi koymanın ve sık sık tartılmamanın kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacağını unutmayın.
Sosyal medya detoksu
Haftanın belirli bir günü veya tüm dijital cihazlardan uzaklaşmayı alışkanlık haline getirmenizi öneririm. Ben de aralıklar ile sosyal medya detoksu uyguluyorum. Bu süreçte kitap okuyabilir, doğa yürüyüşlerine çıkabilir veya evcil hayvanınızla zaman geçirebilirsiniz.
Kendinizin ve başkalarının fiziksel olmayan yönlerini konuşmayı alışkanlık haline getirin. Örneğin arkadaşınızın en son gönderisinde ne kadar fit göründüğü hakkında yorum yapmak yerine, ne kadar mutlu olduğunu söyleyebilirsiniz. Kendiniz veya başkaları hakkında kiloyla ilgili yorumlardan iltifat bile olsa kaçınmakta fayda var. Sizi ve besin tercihlerinizi olumsuz yönde etkileyen hesapları takip etmeyi bırakabilir ve sağlıklı, enerjik içeriklerle dolu hesapları takibe alabilirsiniz. Mümkün olduğunca, sağlığına önem veren, kendileriyle ve başkalarıyla iyi ilişkiler kurabilen kişilerle birlikte olmak, kendinizi nasıl hissettiğiniz konusunda fark yaratacaktır.