Bayramda genelde yetersiz sebze tüketimi sebebiyle sindirim sistemi sorunları yaşanabilir. Öğünlerde etin yanına bol yeşillikli ve C vitamini açısından zengin bir salata veya sebze eklemeyi unutmayın.
Bayramın en güzel yanı şüphesiz sevdiklerimizle toplandığımız bayram sofraları. Geçmiş yıllarda tecrübelerim bayramlarda beslenme anlamında ipin ucunun biraz kaçtığını gösteriyor. Özellikle konu Kurban Bayramı ise et tüketiminde sınırlar aşılıyor. Her zaman söylediğim gibi beslenmenizde dengenin önemli olduğunu hatırlayın. Bayramda bedeninizi beslerken, ruhunuzu da beslemeyi ihmal etmeyin.
Özellikle kavurma, Kurban Bayramı’nın vazgeçilmezleri arasında. Kırmızı et; iyi kalite hayvansal proteinin, demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri, B12, B6, B1 ve A vitaminler içeriğiyle sağlık için faydalı olsa da, özellikle yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içerikleri yüksektir. Görünür yağları olabildiğinde temizleseniz bile kırmızı etin ortalama yağ içeriği yüzde 20’dir. Bu sebeple tüketilen miktar çok önem taşıyor. Bir öğünde maksimum 120-150 gr kırmızı eti geçmemeye özen gösterin.
Etleri pişirirken, yağda pişirme yöntemlerinden kaçının. Izgara, haşlama, fırında pişirme yöntemleri sağlık açısından en uygun olanlardır. Eğer mangal planınız var ise; etler ateşten 15 santimetre uzakta ve kömürler, kor halini aldıktan sonra pişirilmelidir. Etin ateşe yakın olarak pişirilmesi hem kanserojen öğelerin oluşumuna neden olur, hem de B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açar.
Bayramda genelde yetersiz sebze tüketimi sebebiyle sindirim sistemi sorunları ve kabızlık problemi yaşanabilir. Yoğun et tüketeceğiniz öğünlerde yanına bol yeşillikli ve C vitamini açısından zengin bir salata veya sebze eklemeyi unutmayın. Yüksek su ve lif içeriğiyle sindirim dostu olan kabak ve patlıcan, biber, mantar gibi sebzeleri etlerle birlikte pişirilebilir veya baharatlayarak fırına atabilirsiniz.
Serinletici lezzetleri eksik etmeyin
Kurban etleri kesildikten hemen sonra hatta bazen sabah kahvaltısında tüketilebiliyor. Etin midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olmaması için tüketmeden önce eti 24 saat kadar bekletmeniz gerekir. Dinlenmiş etin sindirimi daha kolay olacaktır. Eğer siz de gün içerisinde sindirim sıkıntıları yaşamak istemiyorsanız, mümkünse etleri buzdolabında bekletip daha sonra tüketin.
Bayramda tüketimi artan bir diğer grup ise tatlılar. Eğer siz de tatlıya hayır diyemeyenlerdenseniz, tatlıların porsiyonlarını küçültmeyi ve sevdiklerinizle paylaşmayı deneyin. Ağır ve şerbetli tatlılar yerine daha hafif ve sağlıklı seçeneklere yönelmeyi deneyin. Sütlü veya meyveli tatlılar, ya da özellikle yaz aylarında dondurma bayram için de en iyi tatlı seçimlerinden biri olabilir.
Tatlıları takip eden öğünlerin hafif ama sağlıklı yemeklerden oluşmasına özen gösterin. Sebze yemeği ve yoğurt iyi bir alternatif olabilir. Bayramın sıcaklara denk gelmesi serinletici lezzetleri de aratıyor. Yoğurt, nohut ve buğday ile yaptığınız soğuk çorbayı ana öğünlerinize ekleyebilirsiniz. İçeriğinde bulunan yoğurtla sindirim sisteminizi düzenlemiş; nohut ve karabuğdayla bitkisel protein içeriği yüksek ve tok tutan bir çorba tüketmiş olursunuz.
Sıcaklarda su tüketimi önemli
Sıvı tüketimi her zaman önemli fakat yüksek miktarda hayvansal protein aldığınız bayram günlerinde daha da önem taşıyor. Su toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlıyor. Bu sebeple gün için de 2-2.5 litre su içmeye özen gösterin. Ayrıca bayram nedeniyle, çay, kahve, soda, meşrubat gibi normal günlerden fazla tüketilen sıvıların yanında, su tüketimini dengelemeyi hatırlamak da faydalı olacaktır.
Fiziksel aktivite her zaman hayatınızda olmalı. Ama bayram gibi tüketimin arttığı özel dönemlerde özellikle aktif olmakta fayda var. Bu noktada açık havada sevdiklerinizle yapacağınız yürüyüşler, bisiklet turları ve açık hava planları kurtarıcınız olabilir.