Didem Özel Tümer

Didem Özel Tümer

didem.tumer@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Altılı masa dün Saadet Partisi’nin (SP) ev sahipliğinde gerçekleştirdiği buluşma ile liderler düzeyindeki ilk istişare turunu tamamladı. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüş konusunda hem fikir olan partiler önce 2021 Ekim ayında bu konuda çalışmaya başladı. İlk olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ev sahipliğinde 12 Şubat 2022’de bir araya gelen genel başkanlar, mutabakatlarına dair kamuoyuna bir metin açıklamayı kararlaştırdılar. 28 Şubat 2022’de Bilkent Otel’de düzenlenen toplantı ile güçlendirilmiş parlamenter sistemden kasıt anlatıldı, hem de atılan imzalar ile taahhütler mühürlendi.

Haberin Devamı

Bundan sonra liderler her ay bir partinin ev sahipliğinde bir araya gelmeye başladı. 27 Mart’ta DEVA Partisi ile başlayan tur, 24 Nisan’da Demokrat Parti, 29 Mayıs’ta Gelecek Partisi, 3 Temmuz’da İYİ Parti ile sürdü ve Saadet Partisi’nin dün gerçekleştirdiği ağırlama ile tamamlandı.

Bu süreçte üç de komisyon oluşturuldu. Bunlar:

2023 seçimi sonuna kadar çalışacak olan “Seçim Güvenliği Komisyonu”

Bir Stratejik Planlama Teşkilatının kurulması, Merkez Bankası’nın bağımsızlığı, Ekonomik ve Sosyal Konsey’in yeniden yapılandırılması gibi konularda çalışmak üzere “Kurumsal Reformlar Komisyonu” ile

Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş sürecinde gerekli görülen anayasal ve yasal reformlar konusunda çalışan “Anayasal ve Yasal Reformlar Komisyonu...

Kısa süre önce bu komisyonlara bir de İletişim Komisyonu eklenmesine karar verildi. İlk toplantısını geçen hafta perşembe günü Zoom üzerinden gerçekleştiren komisyonda CHP adına Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sanem Oktar, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Mente, Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Faik Tunay ve Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Sunar görev yapacak.

Neden ihtiyaç duyuldu?

Çünkü altı lider ayda bir kez bir araya gelmesine, komisyonlar çalışmalarıyla ilgili düzenli sayılabilecek aralıklarla açıklama yapmasına karşın, kamuoyunun çıktılar konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığı, neler olup bittiğine hakim olamadığı görüldü. Özetle altılı masanın mesajlarının kamuoyuna ulaşmasında sıkıntı var.

Haberin Devamı

Daimi komisyonların adında bile zaman zaman karmaşa yaşanıyor. Çünkü her parti farklı bir ad ile tanımlayabiliyor. Misal dün akşam yapılan açıklamada, daha önce yukarıda belirttiğim şekilde tanımlanan komisyonlar için şu ifadeler kullanıldı:

Seçim güvenliği

Bazı ekonomik kurumların reformu

Temel ilkeler ve hedefler...

Buna bir de partilerin tek tek kamuoyuna ilan ettikleri tekil çalışmaları da eklendiğinde oldukça karmaşık, takibi zor ve bir partinin söylediğinin diğerine de mâl edilebildiği bir durum ortaya çıkıyor.

Örneğin 17 Ağustos’ta DEVA Partisi 12. eylem planı olan, “Sığınmacı Sorununun Çözümü ve Düzensiz Göçün Önlenmesi Eylem Planı”nı açıkladı. Ertesi gün, 18 Ağustos’ta da Gelecek Partisi, ‘’Devlet Aklı ve Millet Vicdanı Rehberliğinde Düzensiz Göç Sorunu ve Çözüm Önerileri: Gelecek Modeli’ başlıklı raporunu. Elbette her partinin kendine has çalışmaları var, olacak. Partiler birbirlerinden farklarını bu şekilde belirginleştirebiliyor. Ancak siyaset profesyoneli olmayan kişiler için ortada bir de altı masa gibi bir ortaklık olduğunda, bunların anlaşılır ve kalıcı şekilde takip edilmesi çok kolay değil. Deyim yerindeyse bir sadeleştirmeye ihtiyaç duyuyorlar.

Haberin Devamı

Yeni kurulan iletişim komisyonunun görevini toplantıya katılan bir isim, “Burasının en önemli amacı, 6’lı masanın karar verdiği, bitirdiği işlerin kamuoyuna daha iyi yansıtılması, daha iyi anlaşılmasını sağlamak” dedi.

Yaptığım görüşmelerden edindiğim izlenim, komisyonun ilk toplantısı daha çok bir tanışma havasında geçtiği, fakat yine de kısa ve uzun vadede neler yapabileceği üzerinde durulduğu. Dünkü liderler buluşmasından önce genel başkanlara sunulmak üzere bir toplantı notu da çıkarılmış.

İletişim komisyonu da diğer komisyonlar gibi iki üç haftada bir düzenli olarak toplanacak. Ayrıca komisyon üyeleri hızlı kendi aralarında iletişimi sağlamak için de bir whatsapp grubu kurdu.