Deniz Bayramoğlu

Deniz Bayramoğlu

deniz.bayramoglu@kanald.com.tr

Tüm Yazıları

Cumhuriyetimizin 100. Yılı tüm vatandaşlara kutlu olsun. Geçen hafta Pazar günü gazetemizin tamamı 100. Yıl ile ilgili haberlere ayrıldığı için yazı yazamamıştık. O nedenle bir vatandaş olarak büyük gurur duyduğumuz 100. Yıl tebrikimiz de bu haftaya kaldı. Lafı çok uzatmadan şunu söylemek isterim, Cumhuriyet 100. Yılında Türk toplumu tarafından benimsenmiş ve özümsenmiştir. Laik, demokratik ve sosyal bir hukuk devleti olan Cumhuriyetimizin bu ilkelere bihakkın ulaşma konusunda halen kat edecek çok yolu olsa da atlattığı -her biri bir toplumu, bir devleti kökünden sarsacak güçte- onlarca badireye bakıldığında kat ettiği mesafe hiç de azımsanmayacak bir mesafedir. Hepsinden önemlisi gündelik siyasetin simge ve kalıplarına sıkıştığını ve derin bir kutuplaşma içinde olduğunu düşündüğümüz toplumumuzun konu Vatan, Cumhuriyet ve Atatürk olunca hemfikir olduğu artık sabittir. 29 Ekim Pazar günkü Ankara bunun şahidi ve sahnesidir. Bugün vatandaşlık bilinci hiç olmadığı kadar güçlüdür. Eğitimimiz, tarımımız, sanayimiz, ordumuz, geçmişle kıyaslanmayacak bir seviyeye erişmiştir. Elbette gidecek çok yolumuz vardır ve bu çetin bir yoldur. Fakat Atatürk’ün de dediği gibi: 

Haberin Devamı

“Dinlenmemek üzere yürümeye karar verenler, asla ve asla yorulmazlar. Türk gençliği amaca, bizim yüksek idealimize, durmadan yorulmadan yürüyecektir. Biz de bunu görmekle mutlu olacağız. Şimdi çocuklar eğleniniz.” 

Tek kişilik

Ünlü aktör Susan Sarandon sosyal medya hesabından bir hikaye paylaştı geçen gün. Vietnam savaşı döneminde bir adam her gün Beyaz Saray’ın önüne gelip elinde tek bir mumla savaşı protesto ediyormuş. Bir gün bir muhabir adama sormuş, “bu küçük protestonun herhangi bir şeyi değiştirebileceğini düşünüyor musun?” Adam yanıt vermiş. “Ah hayır buraya onları değiştirmek için gelmiyorum. Buraya onlar beni değiştirmesin diye geliyorum. Süregelen bu delirtici katliamın insanlığımı aşındırmasına izin vermeyeceğim. Hakikatin ne olduğunu biliyorum ve bunu söylemeye devam edeceğim. İnsan kalabilmek için her lanet olası gün bu küçük görevimi yapmaya devam edeceğim. Ayık ve merhametli olabilmek için, ki dünya insanlığımı tüketmesin. 

Haberin Devamı

Boykot, ürün almama vb. faaliyetleri küçümsediğini görüyorum da bazı kimselerin. Bazı şeyler sadece işe yarasın diye yapılmaz. Hz. İbrahim’e su taşıyan karınca gibi, safınız belli olur. Onlar değişmez belki ama sizi değiştirmelerine engel olursunuz. Elinizle, dilinizle, kalbinizle… 

Atatürk’e benzeyen adam

Bir kaç sene evvel de vardı. Şimdi yeni biri çıkmış sanırım. Atatürk’e benzeyen adam 29 Ekim günü açtığı TikTok yayınında bir günde 1 milyon lira toplamış. 500 bin diyen de var. Fonda Selda Bağcan’dan “Sarı Saçlım Mavi Gözlüm” çalıyor. Adam eliyle kalp işareti filan yapıyor. Arada bıyıklı şapkalı TikTok filtreleri filan… Felaket bir şey kısacası. Sonra bir de Atatürk’e daha az benzeyen bir adam daha var. O da bu Atatürk’e benzeyen adamı şikayet etmiş medyaya: Biz de törenlere filan katılmak istiyoruz ama izin vermiyor diye… Böyle de bir ülkeyiz bir taraftan da… Bir kısmımıza sahte şeyh, bir kısmımızsa sahte Atatürk.