Cem Kılıç

Cem Kılıç

cem.kilic@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ülkemiz çok zor bir dönemden geçiyor. Terör nedeniyle pek çok şehit verdik ve yürekler yanıyor. Yüreklerdeki yangını dindirmeyecek olmakla birlikte şehit yakınlarının ve gazilerin kamuda istihdam hakkı var. Bu konuda gerekli başvuruları yaparak şehit yakınları kamuda istihdam edilebilirler. Elbette ki, bu onların acılarını dindirmeye yetmeyecektir. Ancak bir nebze olsun acıların azalması ve ekonomik açıdan da bir katkı sağlaması bakımından kamuda istihdam hakkı önemli.

Kamuda istihdam hakkı, terörle mücadele kapsamında görev yapan devlet memurları ve memurların saldırıya maruz kalan eş, çocuk, anne baba ve kardeşlerine sağlanmış durumda. Yani kendilerine terörle mücadele kapsamında aylık bağlanan kişiler kamuda istihdam hakkına sahipler. Kamuda istihdam hakkı sivil şehit sayılanları da kapsamakta.

Haberin Devamı


İstihdam hakları var

İlgili Kanun maddesine göre kendisine aylık bağlanan vazife ve harp malullerine doğrudan istihdam hakkı sağlanıyor. Bunun yanında, vazife malulü çalışmak istemezse eşi veya çocuğuna, çocuğu yoksa kardeşlerinden birisine kamuda istihdam hakkı veriliyor. Yani, vazife malulü olan ve kendisine aylık bağlanan kişiye veya bir yakınına istihdam hakkı sağlanmakta.

Şehit olan kişilerin yakınlarına sağlanacak istihdam hakkı ise şehidin eş ve çocuklarından birisi ve anne veya babasından birisi olmak üzere iki kişiyi kapsıyor. Yani harp ve vazife malulü olanlar için sağlanan istihdam hakkı bir kişiyi kapsarken, şehit olanların yakınlarına tanınan istihdam hakkı iki kişiyi kapsamakta.


5510 sayılı Kanun ve eski Emekli Sandığı Kanunu kapsamında vazife malulü olanlar için de aynı şekilde istihdam hakkı söz konusu. Yine, vazife malulü olan kişi veya yakınlarına toplam bir istihdam hakkı sağlanırken vazife başında hayatını kaybeden kişilerin yakınlarına ise 2 kişilik kamuda istihdam hakkı sağlanıyor.


16 bin kişi atandı

1996-2014 yılları arasında toplam 16 bin 502 hak sahibi kamuya atanmış durumda. Bu konuda atılacak kararlı adımlarla, SGK ve İçişleri Bakanlığının verileri ışığında 35 bin hak sahibinin daha kamuya atanması hedefleniyor.

Haberin Devamı


Kamu kurum ve kuruluşları bünyelerinde yer alan memur, sözleşmeli personel ve sürekli işçi kadrolarının yüzde 2’sini bu kapsamdaki kişiler için ayırmak durumunda. İlgili kadrolara atama ise Devlet Personel Başkanlığının onayı alınarak yapılıyor. Atama teklifleri hak sahiplerinin il tercihi göz önünde bulundurularak başvuru sonrası 45 gün içinde tamamlanmak durumunda. Teklif sonrası atanacak kişilerin teklif edilen kadro için uygun olması halinde ilgili kamu kurumu 30 gün içerisinde atanma yazısını hak sahibine göndermektedir. Kamu kurumuna atandığı halde göreve başlamayanlar ise haklarını kaybetmektedirler.


Devir imkânı da var

İstihdam hakkının kullanılmaması halinde ilgili kişi bu hakkından feragat ettiğine dair yazı vererek istihdam hakkını yakınlarına devredebiliyor. Aynı şekilde, eşin veya çocuğun istihdam hakkından feragat ettiğine dair yazı alınması halinde kardeşlerin bu haktan yararlanması söz konusu.


Kamuda istihdam hakkı elde edenler ikamet ettikleri ildeki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüklerine başvurmalı. Kimin hak sahibi olduğuna ise illerde vali veya görevlendirdiği vali yardımcısının başkanlığındaki komisyon karar veriyor.