1 Nisan itibarıyla gündelikçilerin sigortalanması konusunda yeni düzenleme hayata geçti. Konuyla ilgili tebliğ çarşamba günü Resmi Gazete’de yayımlandı. Dolayısıyla, çarşamba gününden itibaren 1 gün, 1 saat bile olsa ev hizmetleri kapsamında işçi çalıştıran herkes bu kişileri sigortalatmak zorunda. Peki, sigortalılık konusundaki işlemler nasıl yapılacak?
Sigorta bildirimi çalışılan ay içinde yapılmalı...
Ay içerisinde 10 günden az gündelikçi çalıştıran kişiler bu kişilere ilişkin bildirimleri gündelikçi çalıştırdıkları ay sonuna kadar yapabilirler. Ancak iş kazası yaşanması durumunda gündelikçinin mağdur olmasını engellemek adına bu bildirimin hemen yapılmasında fayda var.
Diğer yandan, bu şekilde iş kazasına maruz kalan gündelikçiye ilişkin bildirim www.turkiye.gov.tr adresinde yer alan “e-hizmetler” menüsünün altındaki “ev hizmetleri” kısmı seçilerek “iş kazası bildirim” bölümünden yapılabilecek. Bu bildirimin yapılması ile gündelikçinin yardımlardan yararlanması mümkün hale gelecek.
10 günden az çalışmada sigorta primleri nasıl hesaplanacak?
SGK gündelikçilerin sigortalanması konusunda 10 gün sınırını belirlemiş durumda. 10 günün altında çalışan gündelikçiler için ev sahipleri yalnızca iş kazası ve meslek hastalığı sigorta koluna prim ödeyecek. Bu prim oranı da yüzde 2 olduğu için ev sahipleri gündelikçi çalıştırdıkları her gün için 80 kuruş prim ödemek durumunda. Ev sahipleri gündelikçiyi haftada bir gün çalıştırıyorlarsa ayda 4 gün üzerinden 3.2 TL prim ödeyecek.
Yarım gün ya da saatlik çalışan gündelikçiler nasıl sigartalanacak?
Yarım gün veya saatlik çalışan gündelikçiler için 7.5 saatin altındaki çalışmalar bir gün olarak değerlendirilecek ve SGK’ya buna göre bildirim yapılacak. Örneğin; haftada 3 gün, 4 saat evde yaşlı bakımı hizmeti veren bir çalışan adına SGK’ya 2 gün bildirim yapılması gerekecek. Genelgede 7.5 saatin altındaki çalışmaların 7.5 saat olarak değerlendirileceği yönünde hüküm var. Bu nedenle, ev sahipleri çalışma süresine ilişkin hesabı düzgün yaparak SGK’ya bildirim yapmalı.
Gündelikçi borçlanarak emeklilik elde edebilir
Ay içerisinde aynı kişi tarafından 10 günden az çalıştırılan gündelikçiler, çalıştırıldıkları aydan sonraki 30 gün içerisinde 390.4 TL ödeyerek hem sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı elde edebilirler, hem de bu günleri emekliliklerine ekletebilirler.
Diğer yandan, bu durumdaki kişilerin borçlanma yapmaları halinde bu süreler 4/a statüsünde değerlendirilecek ve hem daha kolay emekli olmaları, hem de emekli olduklarında daha yüksek emekli aylığı almaları mümkün olacak. Bu durumdaki kişiler adına yalnızca iş kazası ve meslek hastalığı sigorta koluna prim yatırıldığı için bu borçlanma yapılmadan bu kişilerin emekli olmaları mümkün değil.
İş kazasından yardım almak için 10 gün önce tescil şart
Ay içerisinde aynı kişi tarafından 10 günden az çalıştırılan gündelikçiler adına iş kazası ve meslek hastalığı sigorta koluna prim yatırılıyor. Dolayısıyla bu kişiler ev hizmetlerini yürütürken bir iş kazası ile karşılaşırlarsa bu kaza sonrası tedavi masraflarının karşılanması ve kazanın büyüklüğüne göre geçici iş göremezlik ödeneği veya sürekli iş göremezlik geliri almaları mümkün. Ancak bu yardımlardan yararlanabilmek için gündelikçinin iş kazasının olduğu tarihten en az 10 gün önce tescil edilmiş olması gerekiyor. Dolayısıyla, gündelikçi çalıştıranlar ay içerisindeki bildirimleri ne kadar çabuk yaparlarsa, gündelikçilerini iş kazası riskine karşı koruma altına almış olacaklar.
Cam silerken kaza geçiren gündelikçinin tazminatı
Ay içerisinde aynı gündelikçiyi 10 günden az çalıştıran kişiler kendi evlerinde yaşanan iş kazasından sorumlu tutulmayacaklar. Yani, evde cam silerken ayağı kayıp düşen gündelikçinin başına gelen kaza dolayısıyla ev sahibinin tazminat ödemesi söz konusu olmayacak. Ayrıca bu şekilde SGK’nın iş kazası sonrası ev sahibinin kapısını çalarak gündelikçiye bağladığı aylıkların peşin tutarını ev sahibinden alması engellenmiş oluyor.
SİGORTAYA KAYIT NASIL YAPILACAK?
10 günden az çalışanlar sigortaya SMS’le bildirilecek
Ay içerisinde aynı gündelikçiyi 10 günden az çalıştıran kişiler, sigorta bildirimini SMS’le yapabilecek. Bu konuda hazırlıklar sürüyor. Protokol hayata geçtiğinde hangi operatör olursa olsun 5510’a SMS atılarak sigorta bildirimi yapmak mümkün olacak. Gündelikçi çalıştıran kişi öncelikle kendi TC kimlik numarasını 5510’a mesaj atacak. Bu SMS’e verilen cevapta, sigortalatma işlemleri için hangi yolların izlenmesi gerektiği konunda bilgi aktarılacak.
Sigorta primi cep telefonu faturasına yansıtılacak
Bu SMS’e cevap olarak çalıştırdığı gündelikçinin TC kimlik numarasını ve çalıştırdığı tarihleri yazan kişinin telefonuna prim kesintisi olarak kaç TL’nin yapılacağı bildirilecek ve bu şekilde prim ödemesi cep telefonu faturasına eklenerek tahsil edilecek.
10 günden fazla çalışmada SMS’le prim ödemesi yok
TC kimlik numarasına bu şekilde yatırılan primler birikecek ve ayda 10 günden az çalıştırılan gündelikçinin primleri kendi TC kimlik numarasında toplanmış olacak. Ay içerisinde aynı kişi tarafından 10 günden az çalıştırılan gündelikçilerin SGK işlemleri, SGK’da adına numara tanımlanmadan doğrudan TC kimlik numarası üzerinden takip edilecek. Konuyla ilgili bütün GSM operatörleri ile anlaşma sağlanarak prim ödemesinin kolaylaştırılması hedefleniyor. SMS’le prim ödemesi yalnızca aynı gündelikçiyi 10 günden az çalıştıran kişiler için mümkün olacak. Ay içerisinde aynı gündelikçiyi 10 gün ve daha fazla çalıştıran kişilerin SMS’le sigorta bildirimi yapması mümkün değil.
İnternetten bildirim yapmak da mümkün
Ay içerisinde 10 günden az çalıştırılan gündelikçilere ilişkin sigortalılık bildirimi www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden “e-hizmetler” linkinin altında yer alan “ev hizmetleri” bölümünden de yapılabilecek. Gündelikçi çalıştıran kişi ve çalıştırılan gündelikçiye ilişkin bilgilerin sisteme girilerek hesaplanan primin anlaşmalı bankalar kanalıyla ödenmesi suretiyle sigortalılık işlemleri sonlandırılabilecek. Diğer yandan, www.sgk.gov.tr üzerinden de aynı işlemler gerçekleştirilebilecek.
YARIN: Farklı evlerde çalışanların durumu