Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İngiltere’nin en önemli müzelerinden British Museum’da yaşananları aylardır takip ediyoruz.

2 bine yakın değerli parçanın kaybolduğunu ve aslında müzenin tüm envanterini gösteren bir katalog olmadığını müzenin yönetim kurulu başkanı, İngiltere’nin eski Maliye Bakanı George Osborne açıkladı.

Kaybolanlar arasında İngiltere ve başka ülkeler arasında davalara neden olan tarihi eserler de var.

Şimdi ise müzede detaylı incelemeler yapılıyor ve kamuoyuyla bilgi paylaşılıyor.

Bunun sonucunda müzenin 2016’dan beri direktörlüğünü üstlenen Hartwig Fischer istifa etmek zorunda kaldı.

Haberin Devamı

Şimdi ise British Museum, koleksiyonundan çalınan 2 bin eserin kurtarılması için internet sitesinde yeni bir bölüm açtı.

Kamuoyuna çağrıda bulunan müze, kayıp nesnelerin “elinde olabileceğinden veya geçmişte bulunmuş olabileceğinden endişe duyan” herkesi e-posta yoluyla iletişime geçmeye davet ediyor.

Müzeden kamuoyuna ‘çalınan eserleri kurtarın’ çağrısı

Kıdemli küratör Peter Higgs’in hırsızlık olayından şüphelenildiği ve British Museum tarafından kovulduğu yönündeki şok edici haber Ağustos ayında kamuoyuna duyurulmuştu.

Müzenin eski müdürü Hartwig Fischer ise bir ihbarcının çabaları sayesinde müzenin 2021’de önemli fırsatları kaçırdığının anlaşılmasından kısa bir süre sonra istifa etti. Fischer’in yerine geçici olarak V&A’nın eski müdürü Sir Mark Jones getirildi.

Şimdiye kadar müzenin kaybolan eserler ve depo hakkındaki soruşturması Londra Büyükşehir Polisi ile ortaklaşa kapalı kapılar ardında gerçekleştirildi.

Bu adımlar sonucunda 60 eser güvenli bir şekilde iade edildi ve 300’ü daha tespit edildi ve yakında iade edilecek.

Müze, “kurtarma uzmanlarının tavsiyesi üzerine” hangi eserlerin eksik kaldığına ilişkin tüm ayrıntıları paylaşmamayı seçti.

Ancak çoğu eser hiçbir zaman arşivlenmediği için her eseri listeleyememek de önemli bir sorun.

Bunun yerine, Yunanistan ve Roma’dan gelen antik mücevherler ve eşyalar ağırlıklı demekle yetiniyorlar.Bu değerli hazinelere sahip olanların onları Higgs’in birkaç yıl boyunca çalınan malları listelediği iddia edilen eBay’de satın almış olabileceği konuşuluyor. Değerinin 50 bin sterlin olduğu söylenen bir Roma mücevherin Sultan1966 olarak bilinen satıcı tarafından 340 sterlin başlangıç ​​fiyatıyla satıldığı söyleniyor.Ayrıca skandal, aralarında Yunanistan ve Çin’in de bulunduğu çeşitli ülkelerden müze koleksiyonundaki eserlerin ülkelerine geri gönderilmesi yönünde çağrıların yenilenmesine de neden oldu.British Museum yönetiminin envanterinin ne olduğunu bilmedikleri düşünülürse, herhangi bir eseri koruduklarını nasıl söyleyebilirler ki? İşte böyle büyük bir ihmal ve yolsuzluk British Museum’da bile oluyorsa, diğer müzelerin de çok dikkatli olması lazım.