Sadece ABD’yi değil, tüm dünyayı sarstı Jeffrey Epstein skandalı.
Epstein’in hapishanede intihar ettiği açıklandıktan bir süre sonra da iş birliği yaptığı iddia edilen Ghislaine Maxwell tutuklandı.
US Virgin Adaları’nda halen devam eden Epstein davası soruşturmasında şimdi de Sotheby’s ve Christie’s müzayede evlerindeki yetkililerden tanıklık yapmaları talep edildi.
Peki ama neden?
Jeffrey Epstein’in adının karıştığı sanat eseri satışlarından dolayı.
Bu skandala ayrıca New York’un önemli modern sanat müzesi MoMa’nın yönetim kurulu üyesi, yatırımcı Leon Black’in de adı karıştı.
Leon Black’in Epstein’e ait şirket ve vakıflara 50 milyon dolarlık ödeme yaptığı iddia ediliyor.
Söz konusu soruşturmada Paul Cézanne’ın iki eseri ve Pablo Picasso’nun bir eserinin toplam 139 milyon dolarlık satışı ve vergileri araştırılıyor.
Bakalım, Sotheby’s ve Christie’s, Epstein bağlantılı bu davadan nasıl sıyrılacak?
Hep birlikte göreceğiz.
Kolekta yeni seçkileriyle dikkat çekiyor
Yeni bir çağdaş sanat platformu Kolekta.
Dört yıl önce genç sanatçılar için yeni bir fırsat olarak ortaya çıkmıştı BASE.
BASE Talks’ta birbirinden değerli konuşmacılar da ağırlandı.
Bu ilham verici konuşmaları dinlemek de, yeni nesil sanatçıların da artık işlerini gösterebileceği bir platform olduğunu görmek de, yeni işleri incelemek de ilham vericiydi.
Geçtiğimiz yaz BASE’in yaratıcıları Ali Kerem Bilge, Aslı Boduroğlu ve İdil Bilge, “Türkiye’nin ilk çok kapsamlı online sanat platformu ve arşivi olan yeni girişimimiz Kolekta’yı hayata geçirmenin heyecanı içindeyiz” dediler.
“Fiziksel mesafenin arttığı bu günlerde sanatı daha erişilebilir kılmanın önemini bir kez daha anlarken, herkes tarafından ulaşılmasının eskiden daha öncelikli bir hale geldiğine inanıyoruz. Gün geçtikçe büyüyecek bu ağ sayesinde sanat alanlarının ve sanatçıların güncel eserlerine kolaylıkla erişmenizi, her ne kadar mekân içerisinde deneyimlemenin yeri ayrı olsa da, zaman ve mekândan bağımsız da görebilmenizi sağlayacak tek bir adres yaratmayı hedefliyoruz” diye de eklediler.
Kolekta, 600’den fazla sanatçıyı, 40’u aşkın galeri ve alternatif sanat alanını, yaklaşık 5000 sanat eserini dijital ortamda www.kolekta.com.tr adresinde bir araya getirdi.
Şimdi ise resimden baskıya, fotoğraftan kolaja pek çok eserin derlendiği Kolekta Yılbaşı Özel Seçkisi ile dikkat çekiyorlar.
Ayrıca sanat danışmanı Melis Terzioğlu’nun kadın sanatçılardan oluşan seçkisi, Kezban Arca Batıbeki’nin farklı disiplinleri içeren karma seçkisi, küratör Derya Yücel’in ‘Ekosentrik Yaklaşımlar’ başlıklı seçkisi, Yasemin Elçi’nin ‘Fotoğrafa Nereden Başlamalı’ adlı seçkisi, koleksiyoner Sarp Evliyagil’in özel seçkisi ve 10.000 TL altındaki geniş güncel sanat seçkisi de Kolekta’da yer alıyor.
Londra’da açık hava AR sergisi
Contemporary Istanbul’un kurucuları ‘Istanbul The Lights’ adlı yeni bir ışık festivaliyle karşımıza çıkarken, Londra’da da Acute Art ve Dazed Media ‘Unreal City’ adlı şehrin ilk açık hava artırılmış gerçeklik sergisini başlatıyor.
Thames Nehri kenarında Waterloo Bridge-Millenium Bridge’de 5 Ocak’a kadar devam edecek sergide 36 adet dijital heykel yer alacak.
Peki ama hangi sanatçıların eserleri görülebilecek?
Olafur Eliasson, Cao Fei, Nina Chanel Abney, Alicja Kwade, Koo Jeong A, Marco Brambilla, Kaws, Bjarne Melgaard, Darren Bader, Tomas Saraceno.
Belli ki pandemi nedeniyle tüm büyük şehirlerde daha çok açık hava sergileri yapılacak.