212 Photography Istanbul Festival’in altıncı edisyonu bugün başlıyor.
Aslında dün akşam Momo Bebeköy’de Eva Szombat ve Fanny Papay’ın katıldığı, Space Girls’ün müziklerini yaptığı bir yemek ve partiyle başladı.
Hatırlayacaksınız, geçen yıl festivalin kurucusu Handan Yılmaz ve direktörü Banu Tunçağ programın tüm şehre yayılmasına odaklanmıştı. Çünkü en çok önemsedikleri nokta şehrin festivali olmak ve kamusal alanlarda festival takipçilerinin karşısına çıkmaktı. Bu yıl da festival hem programıyla hem de mekanlarıyla kapsamlı bir keşif rotası sunuyor.
Fotoğrafın yanı sıra pek çok farklı disipline programında yer veren festival, İstanbul’un her iki yakasında şehrin 20’ye yakın farklı noktasına yayılıyor.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın katkılarıyla gerçekleşen 212 Photography Istanbul, bu sene Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’ne de dahil olan sergileri ile kapsamını zenginleştiriyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi Başkanlığı, İBB KÜLTÜR ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştirak şirketlerinden Kültür A.Ş. iş birliği ile düzenlenen 212 Photography Istanbul 15 Ekim’e kadar devam edecek. Türkiye’nin yeni medya alanına odaklı en kapsamlı koleksiyonu olan Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan ödünç eserler de festival izleyicileri ile buluşacak.
Festivalin ana mekanları arasında Yapı Kredi Bomontiada, Akaretler, MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi, St. Benoît Kilisesi, Taksim Sanat, Institut Français, Müze Gazhane, Yeldeğirmeni Sanat, Moda İskelesi, Kadıköy Meydan, Soho House, Akbank Sanat, İstanbul Kitapçısı, Mutfak Sanatları Akademisi’nin yanı sıra paralel sergilerle birlikte Büyükdere 35, Anna Laudel, Fotoğrafevi, Noks Art Space var.
Peki ama programda neler dikkat çekiyor?
Yapı Kredi Bomontiada’da Eugenio Recuenco’nun 365 derece isimli serisiyle birlikte Daniëlle van Zadelhoff, Mous Lamrabat solo sergileri, Eamonn Doyle’un 3 farklı fotoğraf serisinin ödüllü yazar Kevin Barry’nin metinleri ile bir araya geldiği Made in Dublin video çalışması ve Anadolu Hayat Emeklilik’in Kadın Gözüyle Hayattan Kareler Fotoğraf Yarışması kazananlarından oluşan sergisi…
Ayrıca Akaretler’de Éva Szombat, Rob MacInnis, Floriane de Lassée solo sergileri görülebilecek.
Karaköy rotasında; MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde koruma alanlarında yaptığı çekimlerle vahşi hayvanların ve doğanın dünyasına ışık tutan Nick Brandt, St. Benoit Kilisesi’nde ise Jules Verne’in zengin hayal dünyasından yola çıkarak yeryüzündeki ve evrendeki yerimizi sorgulayacağımız “Evrenin Sessiz Gösterisi” sergisinde Back to Dust serisi ile Marguerite Bornhauser, sergiye özel işler üreten iki isim Can Memişoğulları “Kor” videosu ve ses yerleştirmesiyle, Arek Qadrra “Journey N1” başlıklı enstalasyonuyla yer alıyor.
Taksim Sanat’ta Cumhuriyetimizin 100. yılına özel hazırlanan dönemin öncü kadınları ve İstanbul’da sosyal hayatın içinden kadınlara dair arşivsel fotoğraflardan oluşan “Birbirimize Rastladık” sergisi, Institut Français’de Fransız sinemasının “Yeni Dalga” döneminin öncü ismi Jean-Luc Godard’ı anma fırsatı bulacağımız film gösterimleri ile Godard filmlerini kayıt altına aldığı fotoğraflarını içeren sergi, festival programının önemli bir parçası.
Müze Gazhane’de, David Szauder, Phillip Toledano, Ekin Özbiçer, Metehan Özcan, Cihan Bacak ve daha pek çok ismin yer aldığı yeni teknolojiler eşliğinde fotoğrafın dönüşümünü irdeleyen “Gerçeklikten Foto Gerçekliğe” sergisi yer alıyor.
Yeldeğirmeni Sanat’ta ise sanat tarihinden öne çıkan eserleri yapay zeka yardımı ile yeniden yorumlayan Von Wolfe’nin çalışmaları ilk kez gösteriliyor.
Aynı zamanda festival programında Büyükdere35, Anna Laudel, Fotoğrafevi, Noks Art Space galerilerinin sergileri de yer alıyor. Bu sene performans ve fotoğrafın bir araya geleceği iki atölye çalışması Akbank Sanat’ta. Çağdaş dans ve moda fotoğrafçısı Cihan Bacak’ın yürüteceği ilk atölyede katılımcılar çağdaş dans sanatçısı İsmet Köroğlu’nun canlı performansını dinamik fotoğrafçılık teknikleriyle kadraja alacak. İstanbul Kitapçısı (Kadıköy) bu seneki programın yayıncılık üzerine kurgulanmış söyleşilerine ev sahipliği yapıyor.
Festivalin benim için en ilginç bölümlerinden biri gastronomi başlığı altında, Mutfak Sanatları Akademisi ev sahipliğinde, işlerini çok beğendiğim Derya Turgut ile birlikte yemek fotoğrafçılığı üzerine gerçekleşecek atölyeler. Heyecanla bekliyorum.