Mimariye merak-lıların ilgisini çekecek ücretsiz bir webinar var bugün.
Asia Scotland Institute’un düzenlediği webinarın konusu da ilginç, çağdaş mimaride optimizm etkisi konuşulacak.
İpek Yolu’ndan tarihi örnekler de karşılaştırılacak.
Konuklardan biri, gurur duyduğumuz Kıbrıslı Türk mimar Saffet Kaya Bekiroğlu.
Saffet Kaya, Londra, Lefkoşa ve İstanbul’da çalışmalarına devam ediyor.
İTÜ Mimarlık Bölümü’nde eğitim gördükten sonra yüksek lisansını ABD’de UCLA’de (Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles) tamamladı.
Greg Lynn, Frank Gehry ve Zaha Hadid gibi çok değerli mimarların büyük projelerine imza attı, daha sonra kendi ofisini kurdu.
Hatırlayacaksınız, bir süre önce Saffet Kaya Bekiroğlu’nun katıldığı Los Angeles kültür-sanat hayatının kalbi olan sanat müzesi LACMA’nın (Los Angeles County Museum of Art) değişimine karşı düzenlenen “LACMA not LackMA” yarışmasının sonuçları açıklandı.
Jüri ve halk oylamasında da kazanan Saffet Kaya Design’ın “Reimagining/Restructuring” (Yeniden Hayal Etmek /Yeniden Yapılandırmak) isimli projesi oldu.
Proje, sokak seviyesini galerilerin bulunduğu yükseltilmiş yapıya bağlayan bir mimari peyzaj içeriyor.
Alışılmış galeri mekânlarının yanı sıra spiral bir seyir rampası sayesinde ziyaretçilere müzedeki farklı galeri hacimlerinden görüntüler sunuyor.
Toplam 6 katın sergilemeye ayrıldığı projede galeri mekânları, birbirinden bağımsız sanat eserlerinin veya birleştirilerek büyük ölçekli sanat işlerinin sergilenmesi için kullanılabiliyor.
Yapının merkezini oluşturan avlu, müzenin kimliğini güçlendiren akıcı bir mekân olarak farklı etkinliklere de ev sahipliği yapabiliyor.
Saffet Kaya, bu webinarda Zaha Hadid’le birlikte Bakü’de imza attıkları Haydar Aliyev Kültür Merkezi projesini de anlatacak, Ayasofya’nın mimarisiyle ilgili bilgiler de verecek.
Kaçırmamakta fayda var!
Koleksiyonerlere konuk olmak isteyenlere
Koleksiyoner Tansa Mermerci Ekşioğlu ve küratör Zeynep Öz’ün kurduğu güncel sanat eğitim ve üretim platformu SPOT eğitim atölyeleri düzenliyor.
Bu atölyelerde katılım ücretlerinden elde edilen kar, yıl sonunda seçilen bir sanatçıya üretim aşamasında destek olmak için kullanılıyor.
Böylece hem kendiniz için hem de başkaları için iyi bir şey yapmış oluyorsunuz.
SPOT’un üyelik sistemine katılanlar, ‘SPOT.TER’lar sanat tarihçisi ve küratör Dr. Necmi Sönmez ile ‘Koleksiyon Analizi Serisi’ ile yeni yıla başlıyor.
12 Ocak ve 9 Mart tarihleri arasında online olarak gerçekleşecek ‘Koleksiyon Analizi Serisi’nde Türkiye’nin beş önemli koleksiyoneri katılımcılarla bir araya gelecek.
Peki ama hangi koleksiyonerler?
Selman Bilal, Ebru Özdemir, Sarp Evliyagil, Selen Sarıoğlu Süloş ve Saruhan Doğan.
Her bir etkinliğe, koleksiyonda işi yer alan bir sanatçı da eşlik edecek.
Şimdiden kayıt yaptırmak mümkün.