Belma Akçura

Belma Akçura

bakcura@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

RTÜK, kanun ve yönetmeliklere aykırı yayın yapan televizyonlar hakkında bir inceleme raporu hazırladı. 150 televizyon yayınının; izin almadığı, korsan yayın yaptığı, telif ödemediği gibi hususlara yer verilen raporda hukuki işlem başlatılınca Milliyet haberi “Çiğnenmedik yasak kalmamış” başlığıyla verdi.

Haberde ayrıca raporda yer alan “Kanuna ve yönetmeliklere aykırı olarak yayın yapan bu kişilerin haksız kazanç elde ettiği, dolayısıyla haksız rekabet oluşturdukları, işini hukuka uygun yapanların reklam gelirlerinin düşmesine ve dolayısıyla zarar etmesine neden oldukları Üst Kurul tarafından belirlenmiştir” denilmekte.

Haberin Devamı

***

Söz konusu habere raporda adı geçen Başak Vizyon Radyo ve Televizyon Yayıncılık San. Tic. A.Ş. itiraz etmekte. Avukat Nazan Akçay gönderdiği açıklamada şöyle diyor;

“Habere konu olan şirket, RTÜK yayın lisansı sahibi olup RTÜK üst kurulu yayın yönetmeliği gereğince TÜRKSAT A.Ş. ile yaptığı sözleşme ile bireysel kapasite kiralama kapsamında şirket ve şirketin ortağı olduğu şirketler için yayın yapma hakkı sahibidir.

Müvekkil şirket ile ortak olduğu şirketler bu sözleşme şartlarına ve saatlerine uymak suretiyle yayına çıkmadan önce Türksat A.Ş. Genel Müdürlüğü’nden onay alıp bundan sonra yayın yapmaktadır. Dolayısıyla ilgili haber metninde yer alan ‘RTÜK’e bildirim yapılmadığı”, korsan yayın yapıldığı yönündeki beyanlar gerçeğe aykırı olup kabul edilmez. Ayrıca müvekkil şirket haber metninde ifade edildiği gibi paket yayın yapan bir alt platform değildir.

Müvekkil şirketin lisansının olmadığı, ya da alt yapısının olmadığı nedenleriyle yasal işlemlere başlandığı ve yayınlarının kapatılacağı şeklindeki maksatlı iftira ve yalan ibareler barındıran bu haber şirketi yıpratmakta kamuoyunu yanlış bilgilendirmekte ve yanıltmaktadır.”

Ombudsman görüşü:

Haksız bir tekzip... Bu haberdeki iddialar gazeteye ait değildir. Bunlar RTÜK’ün inceleme raporunda yer alan ifadelerdir. Dolayısıyla da haber niteliği taşımaktadır. Raporda adı olan ve habere konu olan kişi ya da kurumlar itirazlarını gazeteden önce bu raporu hazırlayan kurumlara yapmalıdır. Güncel haber peşinde koşan bir gazetecinin raporda yer alan 150 televizyonu tek tek arayıp haklarındaki iddiaları sorması beklenemez. Ayrıca gazetenin de 150 televizyon hakkındaki iddiaları tek tek vermesi mümkün olmayabilir ama iddialar üzerinden birkaç örnek verebilirsiniz.

Haberin Devamı

Kendilerine bildirimde bulunmadığı, mevzuata aykırı izinsiz olarak paket yayın yapan platform ve işletmecileri RTÜK’ün bizzat kendisi belirlemiştir. “Üst Kurul’dan lisanslı (örneğin: ‘Hayat Görsel Yayıncılık A.Ş.’ unvanlı ve ‘Kanal 7’ logolu televizyon kanalında yayınlanan bazı programların izinsiz olarak ‘Başak Vizyon’ paketinde iletilen Yurdum TV adlı televizyon kanalından yayınlandığı...” ifadesinde neyin yanlış olduğunu gazeteye ‘tekzip’ olarak değil, ancak ‘açıklama’ olarak gönderebilirsiniz.

Ayrıca haberimizde “...yasal işlemlere başlandığı ve yayınlarının kapatılacağı” ifadesi kullanılmıyor. Aksine RTÜK’ün raporuna göre haberimizde yer alan ‘Başak Vizyon’ paketinin iletimi durdurulurken, yönetici ve sahiplerinin iki yıla kadar hapis cezası ile para cezası alması için hukuki işlem başlatılacak” ifadeleri kullanılmakta.

Haberin Devamı

Bir kurumun başka bir kuruma yönelik iddiası söz konusu ise elbette karşı tarafında kendisini savunma ve söz hakkı vardır. Ama resmi bir kurumun raporuna yer verdiği için gazeteyi maksatlı, yalan haberle suçlamak kastı aşan ifadelerdir...