Petimizi çiftleştirdik, acaba hamile mi?
öğüslerinde hafif de olsa şişlik varsa, köpeğiniz, petiniz kilo aldıysa, hamile olabilir. Ama kesin emin olmak ve her şey yolunda mı diye kontrol etmek istiyorsanız, veterinerinize gidiniz. Tam çiftleşme tarihini belirtmeyi unutmayınız. Çünkü hamile köpek bakımı farklıdır, yiyeceğinden aşılamasına kadar... Normal aşı takvimi dışında yetişkin anne adayı petlerinize bebekleri için bir aşılama çizelgesi çıkarılır. Ayrıca ultrasonda da kaç yavrusu olacağını görebilirsiniz. Ultrasonda çıkan yavru sayısı her zaman tutmasa da söylenene yakındır.
Hamile köpeklerin beslenmesi, doğacak yavruların sağlığı ve gelişimi içinde temel oluşturmaktadır, bu yüzden çok önemlidir.
Doğum esnasında
Köpeklerin hamilelik süresi 2 aydır. Çiftleştiği günden itibaren 63. günde doğum beklenir. Köpeğinizin doğum saatine yaklaştığını, yeri kazımaya başlamasından, yemek yemeyi kesmesinden anlayabilirsiniz.
Önceden bir doğum yuvası hazırlamanızı tavsiye ederim. İçinde rahat edebileceği, yavrularıyla kalabileceği bir yer...
Doğumda bir hayli pisleneceği için, atılacak bezler ya da pedlerle kaplamanız iyi olur.
Silinmesi kolay bir yüzey oluşturmakta fayda var.
Doğum esnasında siz heyecan yaparsanız, o da yapar. Bu yüzden sakin kalmayı başarmalısınız. Doğumun başladığını gördüğünüzde eğer yavru, ilk gelme anından sonra 45 dakika daha geçmesine rağmen çıkmıyorsa, hemen veterinerinize gidin, bir şeyler ters gidiyor demektir. Bazen ters gelen yavruları, anne ıkınmasına rağmen çıkaramayabilir.
Sorunsuz bir doğumdan sonra bile içinde başka şeyler kalmaması için veterinerinize danışın ve iğne yaptırın.
Anne, yavruları tek tek yalayıp emzirmeye başlamalıdır. Eğer bunu yapmıyorsa, iş size düştü demektir. Eldivenlerinizi giyin ve yavruları nazikçe temizleyin sonra annenin memesine koyun ki emmeye başlasınlar.
İlk şaşkınlıktan sonra sizin yaramaz kızın ne kadar şahane bir anne olduğuna inanamayacaksınız.
Dişiler için doğum her zaman zor geçer. Hele ki ilkse...
Fakat annelik duyguları çok güçlüdür ve yavrularına iyi bakarlar. Yavruları arasında zayıf olduğunu hissettiği yavruyu ayırıp bakmayabilir. Bu, tamamen içgüdüseldir.