Bir ismi yok, erkek, kısırlaştırılmamış, kulağında küpeside yoktu ben bulduğumda boynunda bir tasması vardı. Künyesi de yoktu. Labrador kırması... İnanılmaz sevecen, iyi huylu ve sosyal bir köpek. Çok aç kaldığı belli; tüyleri matlaşmış, bir hayli zayıf.
Yapılan kan tahlilinde açlığa bağlı olarak kansız olduğu anlaşıldı. İç dış parazit aşıları yapıldı. Şu anda Pegasos Veteriner Kliniği’nde tutuluyor. Bu sevgi dolu yakışıklıya yuva arıyoruz.
Tavşan bakımı
İki ay kadar evvel bir Hollanda lop tavşanı aldım. Adını da ‘Şeker’ koydum.
Veterinerlere götürdüm, dişi olduğunu söyledi veterinerimiz Aytekin Bey...
Daha sonra yanına arkadaş almak istedim. İki tane daha Hollanda lop ve bir tane de küçük bembeyaz bir tavşan aldım. Hani pembe kulaklı, kırmızı gözlü beyaz pamukçuk gini olanlardan...
Alır almaz yine veterinerin yolunu tuttuk. Aldığım tavşanların üçü de erkekmiş meğer. Aralarında bir dişi kaldı ‘Şeker”im...
Veterinerimiz beni uyardı, “erkekler kavga ederler” diye...
Birisi 4, diğeri 2 ve en küçükleri de 1 aylık olan erkek tavşanlarım uyum içindeydiler.
Ergenliğe girdiklerinde kanlı bir savaş olurmuş aralarında...
Bu yüzden 6 aylık olduklarında kısırlaştırma kararı aldım.
Veterinerimiz Şeker’le bu yeni aldığım üç tavşanı hemen aynı yere koymamı tavsiye etmedi. Ben de iki ayrı yer yaptım onlara... Birinde bizim Şeker, diğerinde de üç erkek kalıyordu.
Aradan iki gün geçti artık tek tek tanışma vaktiydi, önce küçük olan beyazcığı koydum Şeker’in yanına... Resmen dövdü zavallıyı hemen aldım. Anlaşamadı, anlaşmak için en küçük bir çabası olmadı.
Daha sonra, iki aylık olan lopu denedim. Onunla iyi geçinir gibiydi ancak biraz vakit geçirince benim Şeker, ona da saldırdı. En son da 4 aylık olan erkek lopu koydum yanlarına... Birbirlerini yediler, zor ayırdım.
Onları zor ayırdım
Meğer benim Şeker, tek başına yaşaya yaşaya asosyal bir hayvan olmuş. Hepsi bir arada anlaşamadı. Bunun üzerine yine veterineri aradım.
“Anlaşamıyorlar. Büyüdüklerinde de, aralarında dişi olmasa bile ergen olup kavga ederler mi?” diye sordum. Cevap “Evet” idi. Bu yüzden 6 aylık olduklarında hepsi kısırlaştırılacak.
* * *
Şeker’e dönelim. Onu da onu gerçekten çok seven birine veriyorum. Orada da en az buradaki kadar mutlu olacak.
Yazımı sonlandırırken tavşanlarla ilgili bilinen bir yanlışı düzeltmek isterim. Tavşana su konmaz, diye bir şey yok. Tavşanlar benim köpeklerden daha fazla su içiyorlar. Bilyeli sulukları var. Kafese takıyorsunuz, resmen kana kana su içiyorlar.
Eğer bir tavşanınız varsa onu lütfen susuz bırakmayınız.