“Ey şiir arayıcısı ey esrik kişi
Şu son dönemecini de aşınca gecenin
Doğacak gün artık gündüze ilişkin değil
Bu ağartı ancak yürekle karşılanabilir
Bütün iş orda işte, ordan usturuplu geçmesini bil
Tutsaksan ellerini sıvışır gibi zincirlerinden
Ve balyozla vursalar mısralarına
Soylu bir demir sesi yükselir
Soylu büyük ve mavi bir demir sesi”
dizeleriyle seslenir Cemal Süreya, “Göçebe” şiirinde... Pen şiir büyük ödülünü kazanan Ahmet Oktay, 21 Mart Dünya Şiir Günü Bildirisi’ne ise “Şiirin iç çekişinde ya da haykırışında duyduğumuz, varlığın ve varoluşun sesidir.
Eğer şiir, en derin metafizik kaygıları olduğu kadar, en güncel politik istekleri de dile getirebiliyorsa, bu; hem toplumsal etkinliğimize hem de tinsel beklentilerimize ait oluşundandır. Şiiri bir biçim sanatı olarak tasarlamak ya da tanımlamak, onu bir içerik sanatı olarak da tanımlamaktır.
Biçimi olmayan hiçbir öz vecize varsa, özü olmayan biçim yoktur. Sadece ilişkiler ve karşıtlıklar vardır şiirde. Evetle hayır arasında diyalektik bir gidiş geliş... Şiir budur” diye başlıyor. Deleuze-Guattari ikilisinin sözleriyle, şiiri “dilin içindeki yabancı dildir” diyerek tanımlıyor. Ahmet Oktay, bildiriyi, “Nietzsche ‘çekiçle felsefe yapmaktan’ söz etmişti. Şair, hala çekiçle yazabiliyor” diye de bitiriyor.
4. Uluslararası Şiir Buluşması
Konak Belediyesi’nin Pen Yazarlar Derneği ile birlikte düzenlediği 4. Uluslararası İzmir Şiir Buluşması dün başladı. 23 Mart’a kadar sürecek şiir buluşmasının onur konuğu Şair Gülten Akın... Diğer konuklar ise Şili, Arjantin, Küba, Uruguay, Santa Domingo, Meksika, Ekvador, Venezuela gibi Latin Amerika ülkelerinin ve ülkemizin tanınmış şairleri... Dünya Şiir Günü bildirisi şair Hayri K. Yetik tarafından okunacak. Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür Merkezi’nde dört gün boyunca devam edecek etkinliklere katılan Latin Amerikalı şairler; Sergio Badilla, Diana Bellessi, Rafeal Courtoisie, Pablo Armando Fernandez, Rei Berroa, Maria Baranda ve Enrigue Hermandez D’ Jesus, dört gün boyunca şiirlerini okuyacak, tartışacak ve söyleşecek. Ezgileriyle bir döneme damgasını vuran Sadık Gürbüz, İlkay Akaya ve Ekvatorlu Margarita Laso gibi önemli müzisyenler, şiirle müzik ilişkisini konuşacak. Bu sene diğerlerinden farklı olarak her günün sonunda “izleyici değerlendirmesi” başlığı altında düzenlenecek olan forumla, katılımcıların buluşmada gerçekleşen etkinliklerle ilgili günlük eleştirileri alınacak.
Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, İzmir’i şiirin başkenti olarak değerlendiriyor. İmgeler dünyasının sonsuz denizine bir kez daha ev sahipliği yapmanın onurunu yaşadıklarını söylüyor. “Şiirin, dünya barışına ve gelecek güzel yarınlara katkıda bulunmasını diliyorum” diyor. İzmir yine şiirlere şairlere konuk.
Şiir buluşmasının onur konuğu Gülten Akın’ın “Bir Güneydoğu Ağıdı” şiiriyle bitsin bu yazı...
İlk bu sabah bu sabah göğü görmedim bu sabah kayısı çiçeklerini
Hüzün ilk kez konuk gibi gelmedi
Efendim, ev sahabım
Karacamı suya indiremedim uçurdum döndüremedim
Dağlar
Enikli kapılar kitlendi
Taş avlular sustu kez bekledim ölümü
Dostu bekler gibi bekledim
Dağlar
Benim acım acıların beyidir
Canıma bir doru kısrakla gelir sabırda eritir
Umut yer
Suyunu gözümden içer bir zaman
Dağlar of dağlar