Banu Şen

Banu Şen

banu.sen@dogangazetecilik.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Psykhe, Mi­le­tos kra­lı­nın kı­zı­dır. Üç kız kar­de­şin en kü­çü­ğü ve en gü­ze­li­dir. Psykhe; ruh an­la­mı­na ge­lir ve öy­kü­sü de ruh ile sev­gi­nin ay­rıl­maz­lı­ğı­nı an­la­tır. Ama gü­zel­li­ği onun da ba­şı­na dert olur. Ap­hro­di­te’in öf­ke­si­ne he­def ha­li­ne ge­lir. Ap­hro­di­te, gü­zel Psykhe’nin tek ba­şı­na bir da­ğa bı­ra­kıl­ma­sı­nı, ken­di­si­ne ko­ca ola­cak ej­de­re var­ma­sı­nı bu­yu­rur. Bu­nun­la da ye­tin­mez oğ­lu Eros’tan da bu di­le­ği­ni ye­ri­ne ge­tir­me­si­ni is­ter. Ama Eros, Psykhe’yi gö­rür gör­mez aşık olur. Gü­zel Psykhe’yi bir sa­ra­ya yer­leş­ti­rip ge­ce­le­ri giz­li­ce ya­nı­na ge­lir. Sev­gi­li­si­ne gö­rün­mez, ken­di­si­ni gör­mek için her­han­gi bir gi­ri­şim­de bu­lun­ma­ma­sı­nı da sı­kı­ca tem­bih­ler. An­cak Psykhe da­ya­na­maz. Bir ge­ce Eros ka­nat­la­rı­nı yay­mış, ok­la­rı­nı ya­kı­nı­na bı­rak­mış uyur­ken; yağ kan­di­li­ni ya­kar ve sev­gi­li­si­nin yü­zü­ne ba­kar. Aşk tan­rı­sı ol­du­ğu­nu gö­rün­ce el­le­ri tit­rer ve bir dam­la kız­gın yağ Eros’un omu­zu­na dam­lar. Bu bir dam­la yağ­la uya­nan Eros sev­gi­li­si­ni bı­ra­kıp gi­der. Ve aşk acı­sıy­la can­la­rı­nın yan­dı­ğı gün­ler baş­lar. Uzun bir sü­re bir­bir­le­rin­den ay­rı mum gi­bi erir­ler. So­nun­da Ap­hro­di­te bi­le di­ze ge­lir, acır iki­si­ne de. So­nun­da Psykhe Eros’a, ya­ni ruh sev­gi­ye ka­vu­şur. Ve o gün­den son­ra ruh sev­gi­siz dü­şü­nü­le­mez..

“Fes­ti­val Me­an­dros”

Eros’la il­gi­li pek çok ef­sa­ne­den, ama en et­ki­le­yi­ci­le­rin­den bi­ri­dir ruh­la sev­gi­nin hi­ka­ye­si. Uy­gar­lık­lar del­ta­sı di­ye de ad­lan­dı­rı­lan bu­gün­kü Di­dim’de ge­çer. Ay­dın Di­dim’de bu­lu­nan bi­li­min, sa­na­tın ve fel­se­fe­nin be­şi­ği, 3 bin yıl­lık geç­mi­şiy­le an­tik Me­an­dros ken­ti; Mi­let, Pri­ene, Didy­ma, He­rak­le­ia, Myus ve Men­de­res Mag­ne­si­a’sı gi­bi dün­ya kül­tür mi­ra­sı­nın en önem­li an­tik kent­le­ri­ne sa­hip. Bu gün­ler­de Me­an­dros an­tik yer­le­şim böl­ge­sin­de, ta­ri­hin ve gü­nü­müz sa­na­tı­nın bu­luş­ma­sı­nın te­la­şı ya­şa­nı­yor. 27 Ha­zi­ran’da baş­la­yan “Fes­ti­val Me­an­dros”, 27 Tem­muz’da bi­te­cek. Tam bir ay sü­re­cek fes­ti­val, böl­ge­nin 3 bin yıl­lık kül­tü­rel, sa­nat­sal mi­ra­sı­nı ye­ni­den ha­tır­la­ta­cak. Et­kin­lik­ler kap­sa­mın­da, “3000 Yıl­lık Geç­mi­şin Sa­na­tıy­la Bu­günü Ye­ni­den Ya­rat­mak, I. Didy­ma Ulus­la­ra­ra­sı Taş Hey­kel Semp­zo­yu­mu” da dü­zen­le­ne­cek. 

Ta­ri­hin sa­nat­la bu­luş­ma­sı

Fes­ti­val kap­sa­mın­­da ta­ri­hi me­kan­lar­da ger­çek­leş­ti­ri­le­cek on­lar­ca et­kin­lik var. Bun­lar­dan bi­ri 6 Tem­muz’da Apol­lon Ta­pı­na­ğı’nda, pi­ya­nist Gül­sin Onay’ın pi­ya­no re­si­ta­li. Bir baş­ka et­kin­lik­te ise dün­ya­ca ta­nın­mış şef­le­ri­miz­den Cem Man­sur yö­ne­ti­min­de­ki, Tür­ki­ye’nin tüm kon­ser­va­tu­ar­la­rın­dan se­çil­miş 100 genç mü­zis­yen­den olu­şan Ulu­sal Genç­lik Sen­fo­ni Or­kes­tra­sı, Mi­let An­tik Ti­yat­ro’da 26 Tem­muz’da mü­zi­ğin bir­leş­ti­ri­ci­li­ği­ni vur­gu­la­ya­cak. Fes­ti­val kap­sa­mın­da kül­tür ve do­ğa ge­zi­le­ri, köy şen­lik­le­ri, ye­rel ozan­la­rın din­le­ti­le­ri, ku­ru­la­cak köy pa­zar­la­rı, yö­re­sel tat­lar ve el sa­nat­la­rı gös­te­ri­le­ri de ola­cak. Ço­cuk­la­ra yö­ne­lik et­kin­li­kler de var. Di­dim ve Gül­lü­bah­çe’de 4-25 Tem­muz’da ger­çek­leş­ti­ri­le­cek “Ka­re Ka­re Ta­rih” ve “Sa­nat Ka­ri­ka­tür Atöl­ye­si”nde, ka­ri­ka­tü­rist Ab­dül­ka­dir El­çi­oğ­lu (Ap­tü­li­ka) ço­cuk­lar­la ça­lı­şa­rak, ta­ri­hi ve sa­na­tı ka­ri­ka­tür­le sev­di­re­cek. 20 Tem­muz’da­ki “Ço­cuk ve Ar­ke­olo­ji Bu­luş­ma­sı”nda da reh­ber eş­li­ğin­de ço­cuk­la­ra ön­ce Mi­let an­tik şeh­ri gez­di­ri­le­cek ar­dın­dan Mi­let Mü­ze­si’nde gö­rev­li ar­ke­olog­lar ile bir­lik­te “Ar­ke­olo­jik Ka­zı Oyu­nu” oy­na­na­cak. Fes­ti­val sü­re­sin­ce Res­sam Pe­ter Hris­toff da, Gül­lü­bah­çe’de, ye­rel do­ku­ma tez­gah­la­rın­da ha­lı do­ku­yan ka­dın­la­ra Me­an­dros’un öz­gün de­sen­le­rin­den yo­la çı­ka­rak üret­ti­ği özel ta­sa­rım­la­rı­nı do­ku­ta­cak ve bun­la­rı “Fes­ti­val Me­an­dros” kap­sa­mın­da ser­gi­le­ye­cek. Ya­zı­nın ba­şı­na dö­ner­sek... Ruh ve sev­gi­nin hi­ka­ye­si de fes­ti­val­de yüz­yıl­lar son­ra ye­ni­den ya­şa­na­cak. 12 Tem­muz’da He­rak­le­ia an­tik ken­ti ago­ra­sın­da, 19 Tem­muz’da da Apol­lon Ta­pı­na­ğı’nda Ku­şa­da­sı Ka­le Ka­pı­sı Dans Ti­yat­ro­su, Mi­let’in ün­lü mi­to­lo­jik aşk hi­ka­ye­si­ni an­la­tan “Eros ve Psykhe” baş­lık­lı mü­zik­li dans gös­te­ri­si­ni su­na­cak.
Ruh­la sev­gi­nin bu bu­luş­ma­sı kaç­maz!