Psykhe, Miletos kralının kızıdır. Üç kız kardeşin en küçüğü ve en güzelidir. Psykhe; ruh anlamına gelir ve öyküsü de ruh ile sevginin ayrılmazlığını anlatır. Ama güzelliği onun da başına dert olur. Aphrodite’in öfkesine hedef haline gelir. Aphrodite, güzel Psykhe’nin tek başına bir dağa bırakılmasını, kendisine koca olacak ejdere varmasını buyurur. Bununla da yetinmez oğlu Eros’tan da bu dileğini yerine getirmesini ister. Ama Eros, Psykhe’yi görür görmez aşık olur. Güzel Psykhe’yi bir saraya yerleştirip geceleri gizlice yanına gelir. Sevgilisine görünmez, kendisini görmek için herhangi bir girişimde bulunmamasını da sıkıca tembihler. Ancak Psykhe dayanamaz. Bir gece Eros kanatlarını yaymış, oklarını yakınına bırakmış uyurken; yağ kandilini yakar ve sevgilisinin yüzüne bakar. Aşk tanrısı olduğunu görünce elleri titrer ve bir damla kızgın yağ Eros’un omuzuna damlar. Bu bir damla yağla uyanan Eros sevgilisini bırakıp gider. Ve aşk acısıyla canlarının yandığı günler başlar. Uzun bir süre birbirlerinden ayrı mum gibi erirler. Sonunda Aphrodite bile dize gelir, acır ikisine de. Sonunda Psykhe Eros’a, yani ruh sevgiye kavuşur. Ve o günden sonra ruh sevgisiz düşünülemez..
“Festival Meandros”
Eros’la ilgili pek çok efsaneden, ama en etkileyicilerinden biridir ruhla sevginin hikayesi. Uygarlıklar deltası diye de adlandırılan bugünkü Didim’de geçer. Aydın Didim’de bulunan bilimin, sanatın ve felsefenin beşiği, 3 bin yıllık geçmişiyle antik Meandros kenti; Milet, Priene, Didyma, Herakleia, Myus ve Menderes Magnesia’sı gibi dünya kültür mirasının en önemli antik kentlerine sahip. Bu günlerde Meandros antik yerleşim bölgesinde, tarihin ve günümüz sanatının buluşmasının telaşı yaşanıyor. 27 Haziran’da başlayan “Festival Meandros”, 27 Temmuz’da bitecek. Tam bir ay sürecek festival, bölgenin 3 bin yıllık kültürel, sanatsal mirasını yeniden hatırlatacak. Etkinlikler kapsamında, “3000 Yıllık Geçmişin Sanatıyla Bugünü Yeniden Yaratmak, I. Didyma Uluslararası Taş Heykel Sempzoyumu” da düzenlenecek.
Tarihin sanatla buluşması
Festival kapsamında tarihi mekanlarda gerçekleştirilecek onlarca etkinlik var. Bunlardan biri 6 Temmuz’da Apollon Tapınağı’nda, piyanist Gülsin Onay’ın piyano resitali. Bir başka etkinlikte ise dünyaca tanınmış şeflerimizden Cem Mansur yönetimindeki, Türkiye’nin tüm konservatuarlarından seçilmiş 100 genç müzisyenden oluşan Ulusal Gençlik Senfoni Orkestrası, Milet Antik Tiyatro’da 26 Temmuz’da müziğin birleştiriciliğini vurgulayacak. Festival kapsamında kültür ve doğa gezileri, köy şenlikleri, yerel ozanların dinletileri, kurulacak köy pazarları, yöresel tatlar ve el sanatları gösterileri de olacak. Çocuklara yönelik etkinlikler de var. Didim ve Güllübahçe’de 4-25 Temmuz’da gerçekleştirilecek “Kare Kare Tarih” ve “Sanat Karikatür Atölyesi”nde, karikatürist Abdülkadir Elçioğlu (Aptülika) çocuklarla çalışarak, tarihi ve sanatı karikatürle sevdirecek. 20 Temmuz’daki “Çocuk ve Arkeoloji Buluşması”nda da rehber eşliğinde çocuklara önce Milet antik şehri gezdirilecek ardından Milet Müzesi’nde görevli arkeologlar ile birlikte “Arkeolojik Kazı Oyunu” oynanacak. Festival süresince Ressam Peter Hristoff da, Güllübahçe’de, yerel dokuma tezgahlarında halı dokuyan kadınlara Meandros’un özgün desenlerinden yola çıkarak ürettiği özel tasarımlarını dokutacak ve bunları “Festival Meandros” kapsamında sergileyecek. Yazının başına dönersek... Ruh ve sevginin hikayesi de festivalde yüzyıllar sonra yeniden yaşanacak. 12 Temmuz’da Herakleia antik kenti agorasında, 19 Temmuz’da da Apollon Tapınağı’nda Kuşadası Kale Kapısı Dans Tiyatrosu, Milet’in ünlü mitolojik aşk hikayesini anlatan “Eros ve Psykhe” başlıklı müzikli dans gösterisini sunacak.
Ruhla sevginin bu buluşması kaçmaz!