HER seçim öncesi aynı haberleri yaparız, okuruz...
Mecliste kadınlara daha çok sıra!
Kadınlar seslerini duyurmak için elinden geleni yapar.
Kimi zaman erkek egemenliğini protesto etmek için bıyık taktıklarını da gördüm, manifesto imzalayıp listelerinde az sayıda kadın aday gösterecek partilere oy vermeyeceklerini söylediklerini de...
Ama sonuç?
Hep aynı... Seslerin en çok yükseldiği 2007’de bile sadece 48 kadın meclise girebildi. 550 kişilik meclisin sadece yüzde 9.1’inde temsil olanağı buldu.
Şimdi ise kadınlar meclisin yarısını istiyor. KA-DER, “Biz, eşit temsil, gerçek demokrasi, yeni anayasa ve engelleri aşmak için mecliste 275 kadın milletvekili görmek istiyoruz” diye kampanya başlattı.
Milletvekilliği için yola çıkanlar aday adaylıklarını açıkladıkça kadın sayısının fazlalığı dikkat çekiyor. Ama o kadın aday adaylarından acaba kaçı aday gösterilecek?
Erkek egemenliğindeki siyaset, kimbilir kaç kadına meclis yolunu açacak?
Önceki gün yapılan Ak Parti İzmir temayül yoklamasında birinci ve ikinci bölge ilk on üç sıralamasını gördüğümde gülümsedim. Sadece tek bir kadın, Nesrin Ulema ikinci bölgede ilk on üçe girmiş.
Bakalım Genel Merkez kaç kadına destek verecek? Onu da bekleyip göreceğiz.
Elbette “CHP, MHP ve diğer partilerde durum nasıl olacak?” diye de düşünüyoruz. Onu da bekleyip göreceğiz. Bugüne kadarki referansları hiç de içaçıcı değil çünkü...
Haklı Kadın Platformu Grubu’na destek verin
Geçen hafta Haklı Kadın Platformu, Bahçeşehir Üniversitesi Konferans Salonu’nda, “Mecliste Kadınlar İçin Eşit Temsil İstiyoruz. Hemen Şimdi!” toplantısı yaptı.
Platformun öncüsü Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, çarpıcı tabloyu gözönüne serdi.
Dünya ülkelerinde kadın erkek eşitliği sıralamasında 134 ülke arasında Türkiye’nin sondan 9’uncu olduğunu belirten Vuslat Doğan Sabancı’nın verdiği bilgiler, kadının Türkiye’de bulunduğu durumu çok net ortaya koyuyor:
“Kadın oranı konusunda 181 ülkede Türkiye 105’inci. Bakanlar Kurulu’muzdaki 25 bakandan sadece ikisi kadın. TBMM’nin 17 ihtisas komisyonunda görev alan 477 milletvekilinden yalnızca 45’i kadın. Plan Bütçe Komisyonu’nun 40 üyesi arasında kadın vekil yok. Türkiye’de toplam sayısı 16 olan Büyükşehir Belediyeleri arasında kadın başkan yer almıyor. 2 bin 903 Belediye Başkanı’ndan yalnızca 26’sı kadın. Mayıs 2008 itibariyle, Türkiye’de 155 vali arasında tek bir kadın yok.”
Türkiye’de kadınların ayrımcılık, şiddet ve haksızlık gördüğüne inanıyor ve bu durumun değişmesini istiyorsanız, meclise daha çok kadın girmesini sağlayın. Kadınların meclis yolculuğu, aday adaylığında kalmasın.
“Ne yapabiliriz ki?” diye düşünmeyin. En basiti Haklı Kadın Platformu Grubu’na katılın!
(Platforma destek vermek isteyenler, “www.haklikadinplatformu.org” web sitesi, 0212 677 02 16 telefon numarası ile facebook ve twitter’ı kullanabilir)