Ateş Kuşu eski bir Rus efsanesidir... Ölümsüzlük simgesidir... Igor Stravinsky, bu efsaneyi konu alan Ateş Kuşu balesini, 1910’da besteler...
“Ateş Kuşu, küllerinden yeniden doğan zümrüdüanka kuşudur. Şair, bir devrimci gibi Ateş Kuşu’dur.” Dünyaca ünlü koreograf Maurice Bejart, bu sözlerle anlatıyor Ateş Kuşu’nu...
Ateş Kuşu balesi, Tokyo Bale ve koreografı Bejart yorumuyla 1996’da İzmir Festivali’ne gelmişti. Gösteri günlerce konuşulmuş, hafızalara kazınmıştı.
İzmir’deki en kapsamlı kültür-sanat etkinliği olan 22’nci Uluslararası İzmir Festivali 9-22 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek...
12 Haziran’da da Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu’nda bir efsaneyi ağırlayacak. 1996 yılında 10’uncu İzmir Festivali’ndeki Ateş Kuşu gösterisiyle iz bırakan Tokyo Bale, bu kez geçen yıl hayatını kaybeden Maurice Bejart’ın anısına sahneye çıkacak. Kendileri için özel bale eseri yazılan ender topluluklardan biri olan Tokyo Bale, Ateş Kuşu’nun yanı sıra Bejart’ın topluluk için yazdığı Bhakti ve Bugaku ve Yunan Dansları adlı baleleri de sahneleyecek.
1964’te kurulan Tokyo Balesi kuruluşundan itibaren hem Doğu hem de Batı eserleri sunmasıyla biliniyor. Çağdaş koreografların başyapıtlarının yanı sıra uzun klasik balelerden neoklasik eserlere kadar uzanan geniş bir repertuvara sahipler.
Grup özellikle çağdaş baleyi temsil eden üç koreograf tarafından yaratılan özgün eserlere sahip: Maurice Bejart’dan “Kabuki” (1986), “M” (1993), “Bugaku” (1989); John Neumeier’den “Ayın Yedi Haiku’su” (1989), “Mevsimler-Zamanın Renkleri” (2000) ve Jiri Kylian’dan “Kusursuz Kavrayış” (1994). Bu üç koreografın özgün eserlerine sahip olmak dünyadaki her grup için istisnai bir özellik olarak da adlandırılıyor.
Uluslararası İzmir Festivali’nin programı önümüzdeki günlerde açıklanacak. Bu sene de festival sürpriz konukları ağırlayacak, İzmirlilerle buluşturacak. Bejart sürprizinin dışında festivalin kapanışı da çağın en büyük şeflerinden kabul edilen Zubin Mehta ile olacak. Yıllar önce İzmir’e yaptığı özel ziyarette Efes’i görüp hayran kalan Zubin Mehta’nın hayali bu sene gerçek olacak. Efes’te konser verme dileğini İKSEV’e ileten Mehta, programının uymaması nedeniyle bu günekadar bir türlü festivale katılamamış...
Bu sene Avusturalya turnesi öncesi İzmir’e gelebilmek için programını ayarlayan Mehta, 22 Temmuz’da 22’nci Uluslararası İzmir Festivali’nin kapanış konserini gerçekleştirecek.
Mehta, Efes’in büyüleyici atmosferinde, onursal şefi olduğu Maggio Musicale Fiorentino Orkestrası’na şeflik edecek. Beethoven’in 7’nci, Çaykovski’nin 6’ncı senfonilerini yönetecek.
Programın detaylarıyla ilgili biraz daha sabretmeniz gerekiyor... Bu iki efsanenin yanı sıra İzmir Festivali’nin daha başka sürprizleri de var!