Banu Şen

Banu Şen

banu.sen@dogangazetecilik.com.tr

Tüm Yazıları

İlk git­ti­ğim gü­nü ha­tır­lı­yo­rum... Her bi­ri­nin ay­rı anı­sı olan, Kül­tür­park’ın yıl­lan­mış ağaç­la­rı­nın da bu­lun­du­ğu bah­çe­de ön­ce ne­fes al­mış­tık. Ar­dın­dan da İs­tan­bul’dan ge­len bir ti­yat­ro top­lu­lu­ğu­nun oyu­nu­nu iz­le­miş­tik... Bah­çe­si cı­vıl cı­vıl­dı. Bir yan­dan fu­aye­de­ki ser­gi­yi ge­zen­ler, bir yan­dan baş­ka bir or­ga­ni­zas­yon için gi­şe­de bek­le­yen­ler... Kül­tür­park’ın için­de­ki İz­mir Sa­nat’ı böy­le sev­miş­tim... Ve be­nim gi­bi dü­şü­nen bir çok dost­la da öy­le ta­nış­mış­tım.

Haberin Devamı

Te­le­viz­yon bi­na­sıy­dı
İz­mir Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si 2000 yı­lı Fa­ali­yet Ra­po­ru’nda İzel­man A.Ş baş­lı­ğı al­tın­da İz­mir’in o yıl­lar­da­ki ne­re­dey­se tek sa­nat ku­ru­mu olan İz­mir Sa­nat’ın ku­ru­lu­şuy­la il­gi­li şu ifa­de­le­ri bu­la­bi­lir­si­niz:
“Kül­tür­park için­de bu­lu­nan es­ki TV bi­na­sı şir­ke­ti­miz ta­ra­fın­dan ta­di­la­tı yap­tı­rı­la­rak İz­mir Sa­nat adıy­la sa­nat mer­ke­zi ha­li­ne ge­ti­ril­miş, İz­mir­li­ye kül­tü­rel ve sa­nat­sal hiz­met ver­me­ye su­nul­muş­tur. Sa­nat, şir­ke­ti­miz ta­ra­fın­dan 31.08.2000 ta­ri­hi­ne ka­dar iş­le­til­miş, 01.09.2000 ta­ri­hin­de İZ­FAŞ’a dev­re­dil­miş­tir.”
Kül­tür­park için­de­ki es­ki bir te­le­viz­yon bi­na­sı, can­lı bir sa­nat ku­ru­mu­na dön­müş­tü. İz­mir’de sa­na­tın adı “İz­mir Sa­nat”la anıl­ma­ya baş­lan­mış­tı. Üşen­me­dim Mil­li­yet Ege ve Mil­li­yet Reh­ber ar­şiv­le­ri­ni araş­tır­dım. Fa­zıl Say kon­se­ri, Se­ma­ver Kum­pan­ya ti­yat­ro oyu­nu, Yıl­dız İb­ra­hi­mo­va  Ka­an Bı­yık­lı­oğ­lu kon­se­ri, Ep­he­sus Brass kon­se­ri, İz­mir Dev­let Ope­ra ve Ba­le­si Şan Kon­se­ri, İs­tan­bul Oda Or­kes­tra­sı kon­se­ri... Da­ha ço­ok sa­ya­bi­li­rim! Ve ar­şiv­le­ri araş­tı­rır­ken İz­mir Sa­nat’ın 10 ku­ra­lı­nı da bul­dum. İş­te bu bu il­ke­ler­den ba­zı­la­rı:

İz­mir Sa­nat gi­bi ol­ma­sın
İz­mir Sa­nat’ın uy­gu­la­ma­ya ça­ba­la­dı­ğı il­ke­ler:
“Bi­rin­ci­si, ni­te­lik kay­gı­sı ön­ce­lik­li bir öl­çüt ka­bul edil­di. Han­gi sa­nat da­lı olur­sa ol­sun, ni­te­lik­li ürün­le­rin su­nul­ma­sı esas­tır. Sa­nat­çı ve sa­nat ku­rum­la­rı ile ya­pı­cı iliş­ki ve iş­bir­li­ği yön­tem ola­rak be­nim­sen­miş­tir. Dör­dün­cü­sü, sa­lon­la­rın müm­kün ol­du­ğu ka­dar ve­rim­li ve yo­ğun kul­la­nıl­ma­sı­dır. Bu he­de­fe eriş­mek için prog­ram­la­rın çe­şit­len­me­si, pe­ri­yo­dik sa­nat fil­mi gös­te­ri­le­ri ile si­ne­ma sa­na­tı­nın bel­li baş­lı eser­le­ri­nin se­yir­ci­ye sü­rek­li su­nul­ma­sı, sa­nat ve kül­tür ko­nu­la­rı­na iliş­kin kon­fe­rans di­zi­le­ri, sa­nat akım­la­rı hak­kın­da te­ma­tik haf­ta­lar, bel­li sa­nat üs­lup­la­rı­nın de­ği­şik sa­nat dal­la­rın­da­ki ve­rim­le­ri­nin ser­gi­ler­le, top­lan­tı ve uz­man­la­rın ko­nuş­ma­la­rıy­la, tem­sil ve kon­ser­ler­le öz­gür prog­ram­lar ha­lin­de ger­çek­leş­ti­ril­me­si...
Ye­din­ci­si, dra­ma­tik sa­nat ala­nın­da, genç­li­ğe yö­nel­me ve sa­nat ti­yat­ro­la­rı­na sa­lon tah­si­si­dir. Sa­nat de­ğe­ri ta­şı­yan özel ti­yat­ro­la­ra İz­mir Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si sa­nat po­li­ti­ka­la­rı uya­rın­ca des­tek ve­ri­li­yor, sa­lon ola­nak­la­rı ta­nı­nı­yor. Ço­cuk ti­yat­ro­su ça­lış­ma­la­rı des­tek­le­ni­yor.
Do­ku­zun­cu ve esa­sen her ka­mu ku­ru­lu­şu­nun bağ­lı ol­ma­sı ge­re­ken bir il­ke de, özel­lik­le bir sa­nat ku­ru­mu­na ya­kı­şan sı­cak ve gü­ler yüz­lü or­ta­mın sağ­lan­ma­sı­dır. İz­mir­li­ler, İz­mir Sa­nat Fa­ali­yet­le­ri Mer­ke­zi or­ga­ni­zas­yon­la­rın­da ken­di­le­ri­ni ev­le­rin­de gi­bi ra­hat his­set­me­li­dir­ler. Bu il­ke­nin ne ka­dar ger­çek­leş­ti­ği­ne el­bet İz­mir Sa­nat iz­le­yi­ci­le­ri ka­rar ve­re­cek­tir.”

Haberin Devamı

23 Ni­san’da ka­pa­lı
İş­te ben de hiç üşen­me­den, bu do­ku­zun­cu il­ke­ye da­ya­na­rak bil­mem ka­çın­cı kez İz­mir Sa­nat’ı ya­zı­yo­rum. Sı­cak, gü­ler­yüz­lü or­ta­mın de­vam et­ti­ğin­den hiç kuş­ku­muz yok. Bu, ora­da tüm gay­ret­le­riy­le ça­lı­şan ar­ka­daş­la­rı­mı­za hak­sız­lık olur. An­cak son cüm­le­de adı ge­çen “İz­mir Sa­nat iz­le­yi­ci­le­ri”, ku­rum­da es­ki fa­ali­yet­le­ri bu­la­ma­mak­tan şi­ka­yet­çi. Bu­nun ku­rum ça­lı­şan­la­rın­dan de­ğil de yö­ne­tim so­ru­nun­dan kay­nak­lan­dı­ğı­nı dü­şü­nü­yo­rum. İz­mir Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si’nin Sos­yal ve Kül­tü­rel Hiz­met­ler Dai­re Baş­kan­lı­ğı, sa­nat ku­rum­la­rı­nın içe­ri­ği ile ne ka­dar il­gi­le­ni­yor me­rak edi­yo­rum. Ön­ce­ki gün 23 Ni­san Ulu­sal Ege­men­lik ve Ço­cuk Bay­ra­mı’ydı... Evet ha­va ol­duk­ça gü­zel­di, et­kin­lik­ler dı­şa­rı­da ya­pıl­dı. Ama İz­mir Sa­nat gi­bi bir kül­tür ku­ru­mu da ta­til­di. Ta­ri­hi Ha­va­ga­zı Fab­ri­ka­sı’nı, Ad­nan Say­gun Kül­tür ve Sa­nat Mer­ke­zi’ni ken­te ka­zan­dır­mak için uğ­ra­şan İz­mir Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si’ne du­yu­ru­lur. Aman on­lar da İz­mir Sa­nat gi­bi ol­ma­sın!