Banu Şen

Banu Şen

banu.sen@dogangazetecilik.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Es­ki Yu­nan’da He­kim Tan­rı Ask­le­pi­os, bir sağ­lık ko­ru­ma yur­du da (Ask­le­pi­on), Ber­ga­ma’da ku­rar. Ask­le­pi­on­lar dün­ya­nın bi­li­nen ilk has­ta­ne­le­riy­di. Bu has­ta­ne­ler­de be­den­sel ve ruh­sal so­ru­nu olan has­ta­lar te­da­vi edi­li­yor­du. Es­ki Yu­nan­lı­lar bu has­ta­ne­le­rin ka­pı­sı­na “bu­ra­ya ölüm gi­re­mez” ya­zı­sı­nı ya­zar­dı. Ber­ga­ma’da­ki Ask­le­pi­on’da ge­nel­lik­le, tel­kin, fiz­yo­te­ra­pi ve mü­zik­te­ra­pi gibi bu­gün ha­len kul­la­nı­lan çe­şit­li te­da­vi yön­tem­le­ri uy­gu­la­nır­dı. Sağ­lık yur­du­nun ya­nın­da­ki ti­yat­ro­da tö­ren­ler ya­pı­lır, mü­zik eş­li­ğin­de has­ta­la­ra ruh­sal te­da­vi uy­gu­la­nır­dı. 3 bin 500 ki­şi­lik ti­yat­ro­yu, yal­nız­ca te­da­vi gö­ren has­ta­la­r de­ğil çev­re­de­ki halk da dol­du­rur­du. Ti­yat­ro­nun taş sü­tun­la­rın­dan yan­kı­la­nan mü­zik, Ber­ga­ma çev­re­sin­de ya­şa­yan­la­rın ruh­la­rı­nın te­ra­pis­tiy­di...
Ha­la dim­dik ayak­ta du­ran Ber­ga­ma Ask­le­pi­on Ti­yat­ro­su’nda, gü­nü­müz­de ar­tık fes­ti­val­ler­deki no­ta­lar yan­kı­la­nı­yor.
Bu yıl 22’n­ci­si dü­zen­le­ne­cek İz­mir Kül­tür Sa­nat ve Eği­tim Vak­fı’nın (İK­SEV) organize ettiği Ulus­la­ra­ra­sı İz­mir Fes­ti­va­li de 9 Ha­zi­ran’da Ber­ga­ma Ask­le­pi­on Ti­yat­ro­su’nda, dün­ya­nın sa­yı­lı oda mü­zi­ği top­lu­luk­la­rın­dan Vi­ya­na Oda Fi­lar­mo­nik Top­lu­lu­ğu kon­se­riy­le baş­la­ya­cak. Şef Cla­udi­us Tra­un­fell­ner yö­ne­ti­min­de­ki top­lu­luk, ça­ğı­mı­zın önem­li pi­ya­no vir­tü­öz­le­rin­den Mi­ha­ela Ur­su­le­asa’ya eş­lik ede­cek. Fes­ti­va­lin bu yıl afi­şi de ol­duk­ça il­ginç... Ün­lü “Çeş­me Kum­ru­su”nun yer al­dı­ğı afiş­te­ki slo­gan ise, “Sa­na­ta do­yu­yo­ruz...”
İz­mir Fes­ti­va­li, 12 Ha­zi­ran’da Kül­tür­park Açık­ha­va Ti­yat­ro­su’nda bir ef­sa­ne­yi ağır­la­ya­cak. Tok­yo Ba­le Topluluğu, ge­çen yıl ha­ya­tı­nı kay­be­den Ma­uri­ce Be­jart’ın anı­sı­na sah­ne­ye çı­ka­cak. Ken­di­le­ri için özel ba­le ese­ri ya­zı­lan en­der top­lu­luk­lar­dan bi­ri olan Tok­yo Ba­lesi, Be­jart’ın top­lu­luk için yaz­dı­ğı Bhak­ti ve Bu­ga­ku’nun ya­nı sı­ra Ateş Ku­şu ve Yu­nan Dans­la­rı ad­lı ba­le­le­ri de sah­ne­le­ye­cek. İK­SEV, fes­ti­val­de mü­zi­ko­log ve sop­ra­no Çi­men Sey­men’in il­ginç bir pro­je­si­ni de ya­şa­ma ge­çi­ri­yor. Gör­sel sa­nat­lar, dans, ti­yat­ro, şan ve mü­zik gi­bi tüm sa­nat­sal bi­çim­le­ri bir ara­ya ge­ti­ren “Mü­sen­nâ” gös­te­ri­si, 17. yüz­yı­lın Os­man­lı  Ba­tı iliş­ki­le­ri­nin iz­le­rin­den yo­la çı­ka­rak, Av­ru­pa ile Os­man­lı’nın sa­ray eğ­len­ce­le­rin­de­ki or­tak dil­le­ri­ni ta­nıt­mak üze­re ta­sar­lan­mış. Gös­te­ri, 21 Ha­zi­ran’da Çeş­me’de­ki Ta­ri­hi Ki­li­se’de ya­pı­la­cak.
Fes­ti­va­lin ge­le­nek­sel Türk­-Yu­nan Sa­nat Bu­luş­ma­sı ise bu se­ne 3 Tem­muz’da Efes’te­ki Cel­sus Kü­tüp­ha­ne­si’nde... Gös­te­ri­ye Yu­na­nis­tan’ın en bü­yük ses­le­rin­den Ma­ri­o Fran­go­ulis so­list ola­rak ka­tı­la­cak. Tür­ki­ye’nin ye­tiş­tir­di­ği, Av­ru­pa’nın sa­hip çık­tı­ğı trom­pet­çi Maffy Fa­lay ça­la­cak. Maffy Fa­lay, beş­li­si ile bir­lik­te 4 Tem­muz’da İK­SEV Mü­zik Mü­ze­si bah­çe­sin­de ola­cak.
Puc­ci­ni, do­ğu­mu­nun 150. yıl dö­nü­mün­de Efes’te­ki Cel­sus Kü­tüp­ha­ne­si’nde dü­zen­le­nen bir ga­la ge­ce­siy­le anı­la­cak. 8 Tem­muz’da­ki ge­ce­de, sop­ra­no­lar Raf­fa­el­la An­ge­let­ti ve Ro­ber­ta Can­zi­an ile Te­nor Mar­co Ber­ti ve Ba­ri­ton Vla­di­mir Sto­ja­nov, Pao­lo Bal­la­rin’in pi­ya­no­su eş­li­ğin­de Puc­ci­ni’nin unu­tul­maz ar­ya­la­rı­nı ses­len­di­re­cek. Oda Mü­zi­ği ala­nın­da önem­li isim­ler­den olu­şan İtal­yan Vir­tü­öz­le­ri, şef ve baş­ke­man­cı Al­ber­to Mar­ti­ni yö­ne­ti­min­de 9 Tem­muz’da Cel­cus Kü­tüp­ha­ne­si’nde ça­la­cak. Kon­ser prog­ra­mı, oda mü­zi­ği li­te­ra­tü­rü­nün seç­kin eser­le­rin­den oluş­tu­rul­muş. Ope­ra­da­ki Ha­ya­let mü­zi­ka­lin­den do­ğan “Ha­ya­let Fan­te­zi”nin ilk sah­ne ses­len­di­ri­li­şi de 22. Ulus­la­ra­ra­sı İz­mir Fes­ti­va­li’nde ya­pı­la­cak. An­drew Lloyd Web­ber’in unu­tul­maz ese­rin­den do­ğan “Ha­ya­let Fan­te­zi” 16 Tem­muz’da Kül­tür­park Açık­ha­va Ti­yat­ro­su’nda ses­len­di­ri­le­cek.

Ahmet Pi­riş­ti­na anı­sı­na
İK­SEV, 15 Ha­zi­ran 2004’den bu ya­na, her se­ne fes­ti­va­lin bir et­kin­li­ği­ni, ha­ya­tı­nı kay­be­den İz­mir’in ef­sa­ne be­le­di­ye baş­ka­nı Ah­met Pi­riş­ti­na’ya adı­yor.
22. fes­ti­val­de, Pi­riş­ti­na’nın ön­der­li­ğin­de ku­ru­lan Aka­de­mi İK­SEV’in ke­man yıl­dız­la­rı onun için ça­la­cak. Şef Hei­ner Buhl­mann yö­ne­ti­min­de­ki Bre­men Genç­lik Sen­fo­ni Or­kes­tra­sı eş­li­ğin­de­ki kon­ser, 18 Tem­muz’da Ala­ça­tı Açık­ha­va Ti­yat­ro­su’nda ger­çek­le­şecek. Fes­ti­va­lin ka­pa­nı­şı 22 Tem­muz’da, ça­ğın en bü­yük şef­le­rin­den bi­ri ka­bul edi­len Zu­bin Meh­ta kon­se­riy­le ola­cak. Kon­ser me­ka­nı ola­rak, Efes An­tik Ti­yat­ro’ya Kül­tür ve Tu­rizm Ba­kan­lı­ğı izin ver­me­di­ği için Efes Cel­cus Kü­tüp­ha­ne­si gös­te­ril­di...
Meh­ta, Efes’in bü­yü­le­yi­ci at­mos­fe­rin­de, onur­sal şe­fi ol­du­ğu Mag­gi­o Mu­si­ca­le Fio­ren­ti­no Or­kes­tra­sı’nı yönetecek.