Ayşe Tatari

Ayşe Tatari

aysetatari@gmail.com

Tüm Yazıları

İstanbul Pera Müzesi’nde Jose Sancho-Erotik Doğa Sergisi’ni geziyorum.

Erotik kelimesi, doğadaki aile ve dişi formları işaret ediyor bu sergide.

Kosta Rika’nın en önemli heykeltıraşlarından Jose Sancho’nun eserlerindeki çıkış noktası doğa, sergi mekânından içeriye girer izleyiciyi şefkatle kucaklıyor.

Kendine has kavramsal üslubu ile ürettiği eserler yerel ve küresel, tikel ve evrensel arasında kurulabilecek diyaloğa iyi bir örnektir diye söz ediyor sergi kitapçığı...

Picasso, Brancusi gibi sanatçılardan ilham almışsa da soyuta daha az yönelmiş, doğadan esinlendiği betimlemeleri ile yerleştirdiği mekânlar ile bir diyalog halinde...

Haberin Devamı

Doğduğu topraklardaki Hispanik ve Kolomb öncesi sanattan da etkilenen ve bu etkiyi yeni bir anlayışla sunan Sancho farklı malzemeleri ustalıkla kullanmış.

Ahşap, granit, mermer, bronz, demir levhalar ve buluntu nesneler, sanatçının hayvan formları ve pek çok dişilik temsilini yeniden yaratmasını sağlıyor.

***

Pera’da ki sergi salonunda, eserleri ağaç kabuklarından oluşturulmuş bir zemin üzerinde teşhir ediliyor.

Böylece kaplumbağa, timsah, kuş, kadın gibi formları ülkesindeki ağaçların şekillendirilmesiyle fevkalade yalın ve yüksek seviyeli bir ifade ile izleyiciye sunuluyor.

Jose Sancho 18 Nisan 1935’te Kosta Rika, Puntaneras doğumlu...

Kosta Rika Üniversitesi İktisadi Bilimler Okulu İktisat bölümünden mezun.

1962 yılından başlayarak Orta Amerika, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde ekonomi ve kamu yönetimi üzerinde görev almış.

Resim ve heykele olan ilgisi 1970 lerin başında profesyonel bir ilişkiye dönüşüyor.

1974 yılında heykeli seçiyor ve aralarında ayrılmaz bir bağ oluşuyor.

İtalya, Romanya, Meksika, Arjantin ve İspanya’da heykel atölyelerinde tekniğini geliştirici çalışmalar yapan Sancho’nun dünyanın pek çok yerinde eserleri sergilenmiş, pek çok ödüller kazanmış.

Bugün anıtsal heykelleri Kosta Rika’nın kamusal alanlarında sergilenmekte...

Halen Escazu şehrindeki aynı zamanda evi olan atölyesinde durmaksızın üretmeye devam ediyor.

Gülperin Sertdemir

Haberin Devamı

İzmir’de özel atölyelerden Sertdemir Atölyesi yıl sonu sergisi 30 Haziran 2017 tarihine kadar görülebilir.

Alsancak Mustafa Enver Bey Caddesi, Asav Galeri’de açılan sergi başlığı “Dünya Sanat Akımları”.

Sanat yaratıcılıktır fikrinden yola çıkarak hazırlanan resimler kişiye özel projelendirilerek çizilen sonra renklendirilen tekniklerde, özgün ve tek.

Sergide, Empresyonizm-özgün grafik resim-camaltı-sembolizm-soyut sanat-soyut ekspresyonizm-make a joke-suluboya-lavi-popart örnekleri görülebilir.

Katılan sanatçılar farklı meslek guruplarından...

Özgür Aslan, Engin Örün, Zeynep Pamukçu, Tuba Örnekoğlu, Alev Özegeli, Arman Kodal, Begüm Tatari, Tuğçe Hasilik, Saliha Soydan, Filiz Hekimgil, Fatoş Kutay, Nesligül Sarıgözoğlu ve Gülperin Sertdemir.

Atölyenin, eğitim programı taklitten uzak ve sanat tarihini de ön plana alarak sürdürülüyor.

Grafik ve sanat tarihi dallarında eğitim almış olan Gülperin Serdemir’in eserleri pek çok sergilerde ve koleksiyonlarda yer alıyor.