İzmir’de yaz geceleri, 33 yıldan bu yana, Uluslararası İzmir Festivali’yle anlam kazanıyor, güzelleşiyor... Festival, kalitesini her yıl biraz daha yukarılara taşıyor. Bu yıl iki büyük orkestra; Luxemburg Filarmoni ve Şanghay Filarmoni Orkestrası yer alıyor programda...
14 Haziran Cuma akşamı Luxemburg Filarmoni Orkestrası, maestro Gustavo Gimene ve piyanist Yuja Wang sahnedeydi... Olağanüstü bir icraatın tesiri, uzun zaman hafızalarımızdan silinmeyecek. Bu seçkin orkestra ve şefin, yüksek müzik kalitesiyle beraber, zarafeti ve disiplini de dikkat çekiciydi.
17 Haziran Pazartesi akşamı Elhamra Salonu’nda ‘Leyla Gencer: La Diva Turca’ adlı film izleyiciyle buluştu. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), ünlü soprano Leyla Gencer’in vefatının 10. yılında ‘Leyla Gencer’i; La Diva Turca’ adlı belgeselle anıyor. Belgeselin çekimleri, Milano, Roma, Napoli ve İstanbul’da yapılmış. Yönetmeni Selçuk Metin. Halit Ergenç’in seslendirdiği, Selçuk Yöntem, Bergüzar Korel ve Mehmet Günsur’un katkı sağladığı belgeselin senaryosu, gazeteci, yazar Zeynep Oral’ın imzasını taşıyor.
18 Haziran Salı akşamı Efes Odeon’da Boulanger Trio sahne alıyor... Oda müziği dünyasının seçkin gruplarından olan Trio, klasik ve romantik dönemine ait eserlere ek olarak, çağdaş müziğe de yer veriyor konser peogramlarında.
25 Haziran Salı akşamı Efes’te, ‘Celsus’da İtalyan Esintileri’ var... Soprano Mainini, tenor Senatore ve piyanist D’alonzo ile Donizetti, Bellini, Rossini ve Verdi’den seçkiler sunacak.
27 Haziran Perşembe akşamı AASSM sahnesinde İzmirli ve İzmir’de yaşamış besteciler programı, Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Korosu tarafından seslendirilecek.
1 Temmuz 2019 Pazartesi akşamı AASSM sahnesinde ‘Şangay Filarmoni Orkestrası ve Fazıl Say’ festivalin finalini görkemli bir şekilde noktalayacak... Mestro Liang Zhang yönetimindeki orkestra 1954 yılında kurulmuş. Şangay Filarmoni, senfoni konserlerinin yanı sıra sanatsal ranjını genişletmek adına opera ve balelerde de görev almış, senfonik eserlerle birlikte Çin müziğinin kompozisyonuna büyük önem vermektedir. Fazıl Say, her yıl beş kıtada verdiği 100’den fazla konserle günümüzün en tanınmış klasik müzik sanatçılarından birisidir. Konserde L. Van Beethoven Piyano Konçertosu No. 3, op. 37 Fazıl Say tarafından icra edilecek.
Festival kelimesinin altında çok derin bir dünya var... Mükemmel bir senfoni orkestrasının tınıları, seçkin bir maestronun orkestrayı yönetmesi, virtüözlerden dinlediğimiz eserlerin yorumu, ünlü koreografların dansı, ifadeleri... Bütün bu alanlarda ‘dünyanın en iyilerini kentli ile buluşturan bu önemli festival’in sürdürülebilirliği son derece önemli...
Sanatın her dalında, mükemmel örneklerle karşılaşmak; dinlemek ya da seyretmek hayatımıza anlam katıyor. Sanatın derin ve sonsuz âlemindeki yolculuklar, bize yaşadığımızı, nefes aldığımızı ve insan olduğumuzu hissettiriyor. Seçkin eserlerle gözümüz ve kulağımız terbiye oluyor. Medeni ve yaşanabilir ülkelerde sanat herkes içindir ve eğitimin içindedir... Çocuklar, iyi müzikle plastik sanatların iyi örnekleriyle eğitilmelidir. Estetik algı gelişmelidir. Çağdaş medeniyet seviyesini yakalamak için mutlaka bu yol izlenmelidir.