Çeşme Açıkhava Tiyatrosu’ndayız... 3 Ağustos 2019 akşamında olağanüstü bir kalabalıkla beraber kapıda sıradayız... Az sonra Livaneli ile Sevdalım Hayat (Şarkıları&Öyküleri) adlı konseri dinleyeceğiz. Aslında gece için konser kelimesi yetersiz...
Sahnede 45 kişilik Livaneli Filarmoni Orkestrası yerini alıyor, Maestro Rengim Gökmen, bagetiyle hazır... Müzik başlıyor, çok yönlü bir hikâyenin içine giriyoruz... Sıcak bir Çeşme akşamında, gökyüzünde hilal ve yıldızlar ile izleyicilerden oluşan koro, Livaneli şarkılarına eşlik ediyor... Müzikle beraber barkovizyonda Livaneli’nin yaşamından kesitler sunulurken, bir insanın, bir kuşağın bir ülkenin yakın tarihini izliyoruz... Anlatıcı Zülfü Livaneli, Orkestra Şefi Rengim Gökmen, solistler Teyfik Rodos ve Zeynep Halvaşi, başarılı icraatlarıyla eşlik ediyorlar Livaneli’ye.
Müzisyen, politikacı, yazar ve film yapımcısı Livaneli; yaşamındaki özellikleriyle de müstesna bir insan. Alçakgönüllü, kültürlü ve de hak etmediği haksızlıklarla mücadele etmiş, aydın bir vatansever. Gerçek bir Atatürkçü... Albümleriyle pek çok ödüle layık görülmüş, eserleri Joan Baez ve Maria Farandouri gibi dünyaca ünlü müzisyenler tarafından yorumlanmış... Elia Kazan, Jack Lang, Vanessa Redgrave ve Arthur Miller gibi ünlülerle sanatın gelişimine ve dünya kültürüne katkı için çalışmaları olmuş... Kültür-sanat ve politika alanında pek çok projeye imza atmış... Filmleri ABD, Fransa, Almanya, İsviçre ve Japonya gibi ülkelerde gösterimde olmuş... Yayımlanmış kitapları, albümleri ve besteleriyle, çektiği uzun metrajlı filmlerle de tanınıyor.
Güzel ve düşündürücü
Nâzım Hikmet’in şiirlerinden bestelediği şarkılarını ‘Nâzım Türküsü’ adlı albümde bir araya getirmiş... Müziği kitlelere yayılmaya başlamış ve dünyanın ilgisini çekmiş. Maria Farandouri ve Mikis Theodorakis ile dünyanın çeşitli ülkelerinde konserler vermiş, plaklar doldurmuş.
Kariyerinin ve hayatının en önemli günlerini sürgün yıllarında yaşamış ve hayatının dönüm noktaları da bu günlere denk gelmiş.
O gece; kendi deyişiyle “Bu aslında bir konser değil, hayatımdan kesitler içeren bir hikâye”... “Bu hikâyede özgürlüğe de önemli bir parantez açmak istiyorum. Özgürlük, dünyadaki en kıymetli şey. Bunu asla unutmayın” sözlerinin ardından ‘Ey Özgürlük’ adlı şarkıyı seslendirdi.
Karlı Kayın Ormanı, Leylim Ley, Kardeşin Duymaz, Memikoğlan ve Yiğidim Aslanım şarkıları, kendi hikâyeleri ile seyirciyle buluştu.
Gece, güzelliğinin yanı sıra düşündürücüydü... Mesajı vardı. Bazen insan, toplumun gidişatından endişe duyar ya; “Ne olacak bu milletin hali?” der. O gece, endişeleri dağıtan bir geceydi; güzeldi, umutluydu.