Ayşe Tatari

Ayşe Tatari

aysetatari@gmail.com

Tüm Yazıları

İzmir Mimarlık Merkezi’nde mimar-karikatür sanatçısı Eray Özbek’in ‘Damdan Dama-Çizgi Sergisi’nde eserleri ve kendisiyle buluştuk...

Eray Özbek, 1942 Muğla doğumlu... Çizmeye erken başlamış, ilk sergisini daha ilkokul yıllarında öğretmeninin teşvikiyle açmış. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Mimarlık Bölümü’nü bitirip İzmir’e gelmiş... Mimarlık, müteahhitlik, asistanlık ve askerlik süreçlerinde çizimlerden ayrı kalmamış, karikatüre gönül vermiş... Zübük, Gün, Akbaba, Diyojen, 7 Gün, Ünlem ve İzmir-Life gibi pek çok dergi ve gazetede karikatürleri yayımlanmış, 32 ülkede 330’dan fazla karma albümde yer almış. Leke, siluet, kolaj ve özgün baskıyla karikatürler yapmış... 24 ülkede, 18’i birincilik olmak üzere 100’den fazla ödüle sahip... İtalya, Yunanistan, İran, Belçika ve Ukrayna gibi ülkelerin festivallerinde jüri üyeliklerinde bulunmuş, yurt içinde ve dışında kişisel sergiler açmış.

Haberin Devamı

‘DAMDAN DAMA Çizgi Sergisi’nde, illüstrasyonlar, kitap resimlemeleri, mimari desenler, logolar, karikatür ve yazı levhaları yer alıyor.

Eray Özbek’in karikatürleri düşündürüyor, gülümserken hüzünleniyorsunuz. Zarif ama güçlü çizgileri ve lekeleriyle bir desen ustası aynı zamanda... Özellikle de çizdiği portreler arasında bir Abidin Dino var ki, karikatür-desen birlikteliğinin mükemmel bir örneği...

İzmir Mimarlık Merkezi’ni gezmediyseniz bu güzel sergiyle fırsat yaratınız.

Cavit Atmaca Retrospektif Sergisi

Galeri A Güncel Sanat Merkezi, Cavit Atmaca’nın 1955-2015 dönemindeki eserlerini İzmirlilerle buluşturdu Kasım ayında... 1931 Adapazarı doğumlu olan Atmaca, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü’nü bitirmiş, muhtelif şehirlerde 50’nin üzerinde kişisel sergi açmış, 220’den fazla karma sergiye katılmış, çeşitli yarışmalarda ödüller almış.

Eserleri yurt içi ve yurt dışında çeşitli özel koleksiyonlarda yer alan, 2016 yılında kaybettiğimiz değerli ressam, hayatının sonuna kadar İzmir’in Alsancak semtindeki özel atölyesinde çalışmalarına devam etmiş.

“Düşüncelerimi, sözcüklerimi, düşlerimi, topluma vermek istediğim mesajları resimle ifade ediyorum. Sürekli bir devinim, daha güzele ulaşmak isteği, en zoru da bu... Hiç ulaşabildiğini hissetmiyorsun, zora koşmak ama bu tutku beni dinamik, mutlu kılıyor” cümleleriyle neden resim yaptığını ifade eden değerli ressam Atmaca; sahiller, deniz, deniz mavilikleri, ören yerleri, insan grupları, kahveler ve ağaç manzaraları gibi unsurlardan ilham alarak oluşturduğu eserlerinde, durgun ve duru renk seçimleri ve özgür bir kompozisyon uygulamasıyla doğa, insan ve memleket sevgisini dışavurumcu bir ustalıkla vurguluyor.

Haberin Devamı

Resim sanatına gönül verdiğim yıllarda, Resim Heykel Müzesi’ndeki atölyesine bir süre devam etmiştim. Desenlerimi çok beğenir ve sakın resmi bırakma diye vurgulardı... Cavit Atmaca’nın anısına düzenlenen bu sergide eserlerini izlerken, o günleri ve sözlerini hatırladım... Kim bilir, belki de Hoca haklıydı...