‘Bir Delinin Hatıra Defteri’ Nikolay Gogol’ün en sevilen öykülerindendir. 1965 yılında sahneye uyarlanmış, ülkemizde ilk tek kişilik oyun olarak Genco Erkal tarafından Ankara Sanat Tiyatrosu’nda oynanmıştır... Genco Erkal, yıllar boyunca aynı eseri üç kez, üç değişik yorumla sahnelemiştir.
Oyun, bu kez Karşıyaka Bostanlı Suat Taşer Açıkhava Tiyatrosu’nda sahne aldı. 2. Alaittin Eraslan Tiyatro Günleri kapsamında (16 Kasım-21 Aralık 2017) tekrar izleyelim dedik ve Alsancak’tan toplu taşıma ile yola çıktık kızım ile... Vapur ile ulaşım çok zevkli, kısa zamanda stressiz olarak Karşıyaka’ya vardık... Karşıyaka Bostanlı İskelesi’nden karşıya geçip tiyatroya ulaşılıyor. Fakat yaya için yeşil ışık çok bekleniyor. Sürekli araçlara yeşil ışık... İnsanların sabrı taşıyor ve kendilerini yola atıp karşıya geçmeye çalışıyorlar. Bu arada ayrı bir tehlike, sol taraftan tramvay geliyor ve raylar hemzemin ve çimle kaplı olduğundan uyarıcı bir algı yaratmıyor tehlikeye dair. Hava kararmış, sola bakıyoruz; araçların farları gözümüzü alıyor. Yaya için yeşil ışığı görünce hızla karşıya geçmeye çalışırken daha tramvay raylarına varmadan ışık bize kırmızı oluyor. Özetle, süre kısa ve geçiş tehlikeli, ilgilere duyurulur.
Tiyatro salonu, aslında yazlık olmasından da kaynaklanan bir yetersizlik ihtiva ediyor... Giderek artan lüks AVM’lerimize yapılan yatırım kadar, konser salonu, tiyatro, müze ve spor salonları gibi mekânlara yatırım yapılmalı diyerek, dileklerimi de ekliyorum.
Dostlar Tiyatrosu- ‘Bir Delinin hatıra Defteri’ oyunu... Dekor yıllar öncesinin aynı. Yazar Nikolay Gogol’ün toplumsal kara mizah başyapıtını uyarlayan, yöneten ve oynayan Genco Erkal, alkışlarla sahnede... Oyun, şimdiki hali ile 50. yıl kutlamasını yapıyor. Aslında Gogol’ün söylemlerinden bugüne dek çok da bir şey değişmiyor. İnsanlar hep aynı... Yukarıdakiler, aşağıdakiler, memurlar, devlet adamları... Kim kimin hangi sınıfta olduğunu nasıl tayin ediyor? Oyun,sorguluyor ve düşündürüyor...
Oyun bitiminde, izleyicilerin çoğu, soğuk ve yağmurlu bir akşam olmasına rağmen tiyatronun çıkış kapısında Genco Erkal’ı uğurladı. Çoğu gençlerden müteşekkil hayran topluluğu, uzun uzun el salladı sanatçının bindiği araç uzaklaşıncaya dek...
Büyük sanatçı, duruşuna saygı duyduğumuz özel insan Genco Erkal, güzel ve etkili Türkçesi, oyunu ve beden dili ile hep hafızalarımızda... Yeni yetişen oyuncular örnek almalı böylesine değerli sanatçıları.