3 Mayıs 2017 akşamında AASSM’de çok özel bir konser vardı.
Projeye uzun zamandır hazırlanıldığını biliyordum, merak ve heyecanla salondaki yerimi aldım.
Filarmonia İzmir Orkestrası sahnedeydi.
Arka planda tek bir perde yerine, parçalı kompozisyonlardan müteşekkil bir fon hazırlanmıştı.
Işıklar söndü, Yetkin Dikinciler’in sesi ile 3 boyutlu Mapping ve Görsel Efektler ile Babil Efsanesi anlatımı başladı.
***
Bir zamanlar bütün dünyanın sözü ‘bir’, dili ’bir’di.
Efsane der ki; tüm insanlar rüzgârın önüne katıldılar. Doğu’dan bugünkü Mezopatamya topraklarında doğru savruldular ve sonunda bir ovaya ulaştılar. Birbirlerine “gelin kerpiç yapalım, onları iyice pişirelim, yeryüzünde dağılmayalım diye kendimize bir şehir, başı göğe erişecek ve Tanrı’ya ulaşacak bir kule yapalım” dediler ve tek dilden ve tek kalpten dua ettikleri Tanrı’ya ulaşmak için bir kule inşa ettiler.
Adını “Babil Kulesi” koydular.
***
Tanrı insanların bu hadsiz tavrına kızıp o zamana kadar aynı dili konuşan insanların dillerini karıştırarak birbirlerini anlamalarını engelledi.
Günümüz dillerinin farklı olmasının nedenin temeli budur.
İnsanlara Babil’de Tanrı tarafından değişik milliyetler verildi ve rüzgârla değişik yerlere dağıldılar.
Konser girişinde dağıtılan özenle hazırlanmış olan kitapçıktan bilgileniyoruz.
Babil Efsanesi projenin çıkış noktası. Proje; insanların ortak dilleri, şekil değiştirerek ‘müzik’ haline geliyor ve dünyadaki tek dil oluyor temasında.
***
Konserde, Babil Kulesi ile başlayan görsellere sinema tarihinde yer etmiş en güzel filmlerin unutulmaz sahneleri ekleniyor.
Şef Tulio Gagliardo yöneti-mindeki Filar-monia İzmir Orkestrası, Soprano Patrizia Zanardi ve tenor Levent Gündüz, harika ses ve teknikleriyle, 20 ülkenin en sevilen müzik eserlerini icra ediyorlar.
Proje Genel Koordinatörü Levent Gündüz, kitapçıktaki sözlerinden:
“...bu gün sadece ülkemizde değil, dünyamızda da huzurlu, mutlu ve barış içinde bir yaşam fikrine inanma isteği giderek artmıştır. Amacımız; konser sonunda salondan çıkarken, herkesin daha güzel bir dünya için neler yapabileceğini düşünmesine küçük de olsa bir destekte bulunabilmek, içimizdeki o ilk kıvılcımın parlamasına yardım edebilmektir.”
***
Levent Gündüz, Türkiye’nin en genç yaşta başrol söylemeye başlayan opera sanatçısıdır.
25 yıllık meslek hayatında onlarca ülke, onlarca eser, on binlerce seyirci seyirci ve yirmi iki farklı ülkede sahne almıştır.
Gecenin yaratıcı kadrosunda Özge Gündüz, Sevcan Sönmez, Sinan Sungur yer aldılar.
Emeği geçen herkese tebrikler.
Repertuvar oluşturulurken farklı ülkelerin kendi kültürlerini yansıtan eserler seçilmiş...
O gece; R.Wagner, G.Verdi, A.Dvorjak, Jacques Brel,P.I.Tchaikovski, F.Lehar, E.Grieg, Aşık Veysel, A.Piazzola, J.Lennon,Gershwin, M.Theodorakis ile dünyayı dolaştık.
***
Gece bizlere, hangi milletten dil ve dinden olurlarsa olsunlar müzik dinlerken “anlamanın” değil “hissetmenin insanları birbirine nasıl yaklaştırdığını bir kere daha hatırlattı.
John Lennon’un “imagine” adlı şarkısı, harika bir düet ile konseri sonlandırırken, tüm izleyiciler ellerindeki mumlarla mükemmel bir koro teşkil ettiler.