Bugün Dünya Kahve Günü. Kahve denilince eşlikçisi her zaman tatlı oluyor. Kahvenin acımsı tadını dengeleyen tatlı, tatlının insanın içini baymamasını sağlayan da kahve oluyor. 7 Eylül’de Paris’te dünyanın en tatmaya değer tatlı ve pasta lezzetleri için La Liste dünya ödülleri verildi. Doğrusu tatlı peşinde yollara düşmeye değer bir listeydi.
Çoğu insan tatlıya çok düşkündür. Kızım tatlılar için her zaman ikinci bir midesi olduğunu söyler. Benimse hayatımda hiç tatlı olmasa da olur! Ama anne-kız baş başa seyahatlerimizin en tatlı anıları tattığımız tatlı lezzetleri etrafında şekillenir. 7 Eylül’de Paris’te açıklanan La Liste Pastacılık Özel Ödülleri, böyle tatlı anılar yaratabilmek için dünya çapında bir liste sunuyor.
Onur ödülü Pierre Hermé’nin
Bu yıl ikincisi verilen ödüllerde 11 ayrı kategoride 15 ülkeden 25 pasta şefi ödülleri paylaştı. En büyük özel onur ödülü “Award of Honor” meslek hayatında gösterdiği yaşam boyu başarı nedeniyle Pierre Hermé’nin oldu. Üstelik ödülü alırken, yetiştirdiği 40 pasta şefi de törende hazırdı. Bundan 15 yıl önce tek bir masterclass dersini alan ve o gün öğrendiği makaronu unutamayan Dej Kewkacha da ustanın elinden yılın genç yeteneği ödülünü alanlar arasındaydı. Bu iki isim, kızımla tatlı yolculuğumuzda ilk ve son durak noktaları. Başlangıç noktası yıllar önce Pierre Hermé’nin efsanevi gül, ahududu ve liçi lezzetlerini harmanlayan makaronlu pastası “Ispahan” olmuştu, son durak ise Bangkok’ta Kyo Bar’da tamamen tatlılardan oluşan menüde Dej Kewkacha’nın unutulmaz tabakları oldu. Cacao Barry sponsorluğunda verilen en yaratıcı pasta şefi ödülü ise pastacılığı yüksek sanat olarak ele alan ve heykelsi eserleriyle dikkatleri çeken Amerika, Las Vegas’tan Amaury Guichon’a gitti.
Kadın gücü
Bu yılki listede kadın şeflerin eşit şekilde temsil edilmesi öne çıkıyor. Özellikle New Talents-Yeni Yetenekler ve Keşifler kategorilerinde dünyanın dört bir yanından genç kadın yetenekler var. Üstelik çoğu uzak ülkelerden seslerini duyurmayı başarmışlar. Kore’den Fransa’ya oradan New York’a uzanan yolculuğunda Eunji Lee “Baby Banana” gibi eğlenceli pastalarıyla dikkati çekiyor. Suudi Arabistan Cidde’den “makaron kraliçesi” Mayada Badr ve Hindistan’da Jaipiur’un ilk pastanesi Dzurt’un şefi Tejasvi Chandela uzak diyarlardan gelenler. Böyle durumda sormadan edemiyoruz. Bizim tatlı ve şekercilik kültürümüzün çok köklü bir geçmişi var, neden tatlısever bir ülke olarak Türk kahvesinin yanına lokumunu eksik etmeyen bir kültür olarak bu listede yer almıyoruz? Üstelik makaronun atası bizim acı badem kurabiyesi kabul ediliyor. Kahvemizin yanında tatlımız eksik olmasın ama asıl böyle dünya listelerine girmek için de elimizden geleni yapalım artık.
Dünya çapında liste
La Liste mobil uygulaması hızla genişliyor. Rehberler, medya ve tüketici yorumları dâhil 200’den fazla kaynaktan 70’ten fazla ülkede 2 bin 250’den fazla tatlı nokta, gelen veriler değerlendirilerek haritalandırılmış. Uygulama, pastaneler, fırınlar, kek dükkânları ve ikindi çayı içilebilecek yerlerin yanı sıra kafeler, geleneksel çay salonları, vegan ve organik fırınlar ve online işletmeleri de kapsıyor.