Aylin Öney Tan

Aylin Öney Tan

aylinoneytan@gmail.com

Tüm Yazıları

İtalya’da kurulan Slow Food hareketi iki yılda bir büyük bir peynir etkinliği düzenliyor. Slow-Cheese 2023’te Türkiye’den şef Zeynep Hande Kılıç peynirli Kemalpaşa tatlısı ile tatlı bir sunuş yaptı ve Türk mutfağının peynirli lezzetleri hakkında konuştu.

Slow Food Cheese iki yılda bir İtalya’nın kuzeyindeki Bra kentinde düzenleniyor ve sadece İtalya değil bütün dünyadan peynir meraklılarını bir araya getiriyor. Etkinlikte İtalya’nın tüm yöresel peynirlerini görmek ve tatmak mümkün ama aynı zamanda dünyanın dört bir yanından gelen peynir üreticilerini tanıma fırsatı da var. Üreticiler sadece birbirlerinin alışılmadık peynirlerini tatmakla kalmıyor, ayrıca birbirlerine deneyimlerini aktarıyor, yapılan oturumlarda deneyimlerini ve sektördeki sorunları da paylaşıyorlar. Korunması gereken kültürel miras niteliğinde olan yöntemlerden yeni tekniklere, gıda endüstrisindeki son inovasyonlara kadar uzanan geniş bir yelpazede peynir üretimi ile ilgili her şeyi burada bulmak mümkün. Etkinlikte, sürdürülebilir ve etik gıda üretimi konusunda bilinçlendirme, yerel çiftçiler ve üreticileri destekleme, biyoçeşitliliği koruma ve geleneksel peynir yapım metodlarını tanıtma gibi konulara da yer veriliyor. Özetle peynire dair her konu gündemde oluyor.

Haberin Devamı

İtalya-Türkiye peynir hattı

Lezzet ve kültür bağlantısı

Elbette peynir ve peynircilik, hayvancılık ve mandıracılık yanı sıra lezzet tutkunları da Bra sokaklarında yeni lezzetler peşinde oluyor. Üreticilerin yanı sıra lezzet tutkunları ve şefler için de kentin sokaklarından restoranlara, hatta üniversite sınıflarına kadar her yerde keşfedilecek çok şey var. Dünyadan farklı peynirleri öğrenmek, tadım yapmak ve bu peynirlerle bağlantılı yemek kültürlerini tanıma fırsatı sonsuz çeşitlilikte. Peynirli lezzetleri deneme şansı olduğu kadar bu lezzetlerin hikâyelerini dinlemek, kültürel bağlantılarını öğrenmek, gelenekleri tanımak şansı var. Slow Cheese peynire dair lezzet ve kültür arasındaki bağlantıyı kurmak, aynı zamanda bunların sürdürülebilirliğini ve bilinirliğini sağlamak için de bir fırsat sunuyor. İşte bu noktada bu yıl tek başına Türkiye adına katılım sağlayan İstanbul’daki küçücük şef restoranı Mipale’nin şefi Zeynep Hande Kılıç büyük katkıda bulundu. Türkiye’deki Chefs’ Alliance’a dahil olan 35 Slow Food işletmesi ve şefi arasından Slow Food Cheese 2023’e davet edilen Kılıç, yerel ve sürdürülebilir gıda kültürünü global bir platformda vurgulama fırsatı yakaladı.

Haberin Devamı

İtalya-Türkiye peynir hattı

BBC Radio 4’ten Dan Saladino Zeynep Hande Kılıç’la.

Kavılca buğdayının peşinde

Öncelikle 3 İtalyan şefle ortak yaptığı yemekte yaptığı peynirli Kemalpaşa tatlısını konuklara sundu. Bizim geleneksel Kemalpaşa tatlısını İtalyanların Mascarpone kremasını tahinle birlikte kullanarak tarçınlı, cevizli bir krema ile eşleştirerek farklı bir tat yakaladı. Ayrıca Türk mutfağındaki peynirli helvalar ve peynirli tatlılar geleneğini anlatarak Çanakkale usulü peynir helvası hakkında da bir konuşma yaptı. Öyle ki yarattığı ilgiyle bir zamanlar BBC Radio 4’ün efsanevi editörü olan Dan Saladino kendisiyle bir radyo kaydı yapmak istedi.

Haberin Devamı

Saladino’nun nasıl işini kılı kırk yararak yaptığını onunla çalışan herkes bilir. Son zamanlarda en çok yeni basılan kaybolmaya yüz tutan ürünler ve yiyeceklerle ilgili “Eating to Extinction” kitabı ile gündemde. Bu kitabın araştırmaları sırasında kavılca buğdayının peşinde Türkiye’ye de gelmişti. Saladino, Zeynep ile radyo kaydını yapmakla kalmadı, İtalya’dan sonra soluğu Türkiye’de aldı ve doğru Karaman’a giderek mağaralarda olgunlaşan Divle peynirinin izini sürmeye koyuldu. İşte yurt dışında yapılan böyle bireysel sunumların önemini gösteren bir peynir hikâyesi, Türkiye’den İtalya’ya ve geri Türkiye’ye peynir gibi uzayan bir lezzet öyküsü. Eminim bu sayede yakında Dan Saladino’nun Divle peyniri hakkında bir yazısını okuruz.