Aylin Öney Tan

Aylin Öney Tan

aylinoneytan@gmail.com

Tüm Yazıları

Michelin Rehberi Türkiye’deki seçkisine İzmir ve Bodrum’un da dahil olduğunu duyurdu. İstanbul yıldızlarının da ikinci kez değerlendirileceği 9 Kasım’daki özel törende Ege’de nerelere yıldız yağacak, nereler bulut arkasında kalacak göreceğiz.

Ege’de nerelere yıldız yağacak

Geçen yıl Michelin Rehberi’nin Türkiye’ye gelmesi heyecanla karşılandı. Yıldız alan veya listeye giren mekanların açıklanmasıyla birlikte bir dizi tartışma da başladı. Rehberin sadece İstanbul’u kapsadığını bilmeyen pek çok kişi bazı öne çıkan Ege mekanlarının neden olmadığını sorguladı. Ege bölgesi bu yıl İzmir ve Bodrum ekseninde eklenmiş.

Haberin Devamı

Geçen yıl Michelin Rehberi Uluslararası Direktörü Gwendal Poullennec’i soru yağmuruna tutmuştum bu sene de aynı sorular geçerli. Sorum şuydu: “İstanbul gibi bir megapolün sınırlarını nerede çiziyorsunuz?” Sorumu şu örneklerle destekledim. Özellikle Michelin’in doğuş yeri olan Fransa’da pek çok 3-yıldızlı restoran kırsal bölgelerde yer alıyor. Zaten rehberin çıkış noktası uğruna rota değiştirilebilir lezzet durakları olarak başlamıştı. Keza İspanya, İtalya, İsviçre, Almanya gibi ülkelerde kent merkezinden uzaklarda pek çok yıldızlı yer var. Bu restoranlar tam da Michelin yıldızlarının tanımına uygun olarak uğruna yollara düşülebilecek, hatta rota değiştirilebilecek yerler. Geçen yılki İstanbul seçkisinde bazı semtlere belli ki uğranmamış, bazı bölgeler ise tamamen radar dışı kalmıştı. Anadolu yakası yetersiz, Şile, Adalar gibi merkez dışı yerlere gidilmediği ise aşikardı. Bu örnekleri sıralayınca Poullennec soruma net bir cevap vermemiş, “Bazen merkezde kalıyoruz” demekle yetinmişti. 

Geçen yıl İstanbul için sorduğum soru bu yıl İzmir için geçerli. Bodrum’un bile sınırlarını çizmek zor. İzmir’in tüm ilçeleri kapsanacak mı? Seferihisar, Foça, Bergama, Tire, Ödemiş gibi yerler var. Özellikle bu ilçelerde yerel mutfak çok güçlü. Michelin merkeze sorumuzu yazılı olarak ilettik ve bu kez çok net bir cevap aldık. İzmir ilinde kent merkezi ve Urla, Alaçatı kapsama alanında olacak.

Ege’de nerelere yıldız yağacak

Yerel mutfağı dahil etmek

Haberin Devamı

Turizm tanıtım programlarımızda artık “Turkaegean” diye geçen Ege bölgesinin en kuvvetli noktalarından biri kendi öz mutfağı. Göz ağrımız kadim esnaf lokantaları, balık lokantaları, pastaneler ve özellikle Ege’nin temel taşları olan pideci, köfteci, gözlemeci, mantıcı, söğüşçü, kelle paçacı gibi yerler bizim için uğruna direksiyon kırdıracak kadar önemli. Bunları şef restoranları ve lüks işletmelerle, özellikle de bazen büyük paralar dökülerek sadece bir mevsim açılan yerlerle aynı potada değerlendirmek zor. Geçen yıl İstanbul’da bu dengesizliğe dikkati çekmiştim. Örneğin Singapur, Bangkok, Tokyo’da bu tarz yerel mutfak, sokak yemekleri, örneğin ramen, dumpling, noodle gibi tek tip yemek yapan yerler listeye alındı. Bu biraz da Turizm Geliştirme Ajansı TGA’nın yönlendirmesi gereken bir konu. Bu nokta turizm tanıtım açısından da çok önemli. Pek çok yabancı yemek yazarını gezdirdiğim için biliyorum, asıl bu tür yerler ilgilerini çekiyor. İşte bizim yerel mutfak değerlerimizin radar altı kalabileceğinden korkuyorum ve tekrar soruyorum. İstanbul listesinde bu yönde bir revizyon var mı? Bu yıl dengesizliği önlemek için nasıl bir önlem aldılar? Bu sefer kapsayıcılık sağlanabilecek mi? Michelin Guide ekibi bu konuda şöyle bir cevap gönderdi: “Michelin Rehberi müfettişleri, restoran seçkisi ne olursa olsun, yalnızca en iyi gıda kalitesini gözetmektedir. Müfettişlerin restoran sayısı sınırlaması olmadığı gibi, herhangi bir kotaları veya özel olarak tercih ettikleri bir yiyecek veya pişirme yöntemi de bulunmamaktadır. Müfettişler, restoranların seçkileri kalite kriterlerini karşıladığı sürece yerel mutfağa ve geleneksel yemeklere görünürlük kazandırmaktan her zaman gurur duymaktadır.”

Haberin Devamı

Süper Nova yıldızlar?

Bir kaygım da lüks tatil köylerindeki über-lüks tek sezonluk mekanlara dair. Bunlar Bodrum semalarında kayan yıldızlar gibi bir parlayıp sonra süper nova gibi sönüyor, bir sonraki sezon yok oluyorlar. Bu soruma ise şöyle bir yanıt geldi: “Dünyanın birçok yerinde bazı restoranlar yalnızca yaz (örneğin kıyı bölgeleri) veya kış (örneğin Alp bölgesi ve kayak merkezleri) aylarında açık olduğu için ekibimiz sezonda faaliyet gösteren restoranlarla ilgilenmeye alışkındır.” Ege yıldızlanıyor. Ege’de gece karanlığında yıldızları seyretmek benzersizdir. Ama bazen bir bulut gelir, yıldızları örter, tadınız kaçar. Umarız Michelin listesi parçalı bulutlu olmaz, yıldızlar hakça dağıtılır, herkesin tadı yerine gelir.