Ali Rıza Kardüz

Ali Rıza Kardüz

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bodrum’da sonbahar ve kış aylarında yazlıkçıların çoğu geldikleri şehirlere döner. Bu nedenle Bodrum’un bir çok bölgesinde yaşam durur. Yalıkavak, Bodrum’da yaşamın yıl boyu kesintisiz devam ettiği sayılı bölgelerden biridir.
Burada üst, orta ve alt gelir gruplarına hizmet veren balık lokantaları, çorbacılar, köfteciler
yıl boyu açık kalır.
Yalıkavak’ta çarşı içinde yirmi yıldır köfte satan Kavaklı isimli köfteci dükkanı benim beğendiğim tür köfte pişirir. Kavaklı’nın köfteleri baharatsız, kıyması ekmek içi ile yoğurulmuş, ince, küçük parmak şeklinde uzun uzun biçimlendirilmiş, iki ucu sivrileştirilmiş köftelerdir... Kömür ateşinde kurutulmadan sulu sulu pişirilir. Kalın olmadığı için çabuk pişer ama içi çiğ kalmaz. Köftenin yanında Yalıkavak fırınında özel olarak hazırlatılan, bir parmak kalınlığında mayalı ekmek verilir. Ekmekler tereyağı ile yağlanmış, birer parmak eninde şerit şerit kesilmiş halde tabağa dizilir... 10 parça köfte ile ekmek 12 TL’dir.
Yalıkavak köftecisi Zekeriya Akdemir Yozgat Çekerek’in Ulukavak köyünde doğmuş. İlkokuldan sonra köyden ayrılmış. İzmir’de Kemeraltı’ndaki köftecilerde ve kebapçılarda çalışmış,
1990 yılında bir kebapçıda çalışmak üzere Yalıkavak’a gelmiş. Seyyar araba
ile köfte satmış. Sonra kendi dükkanını açmış.
Köfteci dükkanına gide gele tanıdığım Zekeriya Aydın “Ben okuyamadım, oğlum okusun” diyerek oğlunu Londra’ya okumaya göndermişti. Oğlu Orhan Akdemir Londra’dan döndü. Kavaklı köftenin sorumluluğunu devraldı.
Babası Zekeriya Akdemir boş kalır mı? O da Kavaklı Köfte’nin karşısında. “Biraz” (“1 Az” diye yazılıyor) ismi ile ev yemekleri servisi yapılan bir lokanta açtı. Biraz’da sabah 6.00’da kelle paça çorbası (7 TL) ve mercimek çorbası
(6 TL) servisi başlıyor. Öğleden akşamın geç saatlerine kadar ise ev yemekleri servisi var. Fasulye (5 TL), pilav (4 TL), etsiz sebze yemekleri
(5 TL), etli sebzeler (7 TL). Kuzu haşlama, tas kebabı (12 TL). Zekeriya Usta’nın hazırladığı nefis güveç
(12 TL). Ankara tavası (10 TL)...
Hergün kabak tatlısı, tel kadayıfı, irmik helvası ve Kemalpaşa tatlısı yapıyorlar (5 TL).
Ekmek ve salatadan para almıyorlar. Bir kişinin 15 TL’ye karın doyurması mümkün. Bu mevsimlerde Bodrum’a yolunuz düşer ise, Yalıkavak’da “Biraz”ın kelle paça çorbasını tadınız. n