Ali Rıza Kardüz

Ali Rıza Kardüz

Tüm Yazıları

Zuhal Focan, kocası ünlü caz gitaristi Önder Focan ile birlikte Kuledibi’ndeki eski bir marangoz atölyesini caz kulübe dönüştürdükleri bu yere Miles Davis’in caz parçasının adını vermiş

Galata Kulesi’nin yan sokağındaki Nardis Caz Kulubü’ne Şirin Soysal’ı dinlemeye gittim. Karım daha önceleri arkadaşları ile birkaç defa Nardis’e gitmişti. Caz programından önce yemek yediklerini anlatmıştı. Şirin Soysal’ın programı Nardis’i görmeme vesile oldu.
Şirin Soysal (1980, Viyana) uzun yıllar yurt dışında yaşayan, Dublin’de tiyatro eğitimini tamamlayarak sahneye çıkan bir genç sanatçı. Cansu Küçüktürk, Şevket Akıncı, Baran Say, Erdem Göymen eşliğinde caz, şanson, kabere söylüyor. Aldığı eğitimin etkisinde söylediği her parçayı duyarak, yaşayarak, dinleyiciyi şarkının ve müziğin içine çekerek söylüyor.
Nardis’te pazar hariç her gece 21.30-22.00’den 00.30-01.30’a kadar bir caz grubu sahne alıyor. Giriş ücreti 30 TL. Öğrenciye yarı fiyat. Giriş ücreti ödeyenin ayrıca alkollü
veya alkolsüz içki içmek veya bir şeyler yemek zorunluluğu yok. Sadece giriş
ücreti ile müziği dinleme imkanı var.
Fakat isteyenler için ise saat 20.00’den 23.00’e kadar yemek servisi devam ediyor. Nardis’te peynir tabağı, sebzeli börek, avcı krep, elma dilimli patates gibi hafif yiyecekler
20 TL, makarnalar 25 TL. Köfte ve yanında patates, patates ve salata ile servis edilen sosis, et veya tavuk şinitzel, biftek, şiş gibi ana yemekler 25-32 TL arasında. Biranın şişesi 12 TL, kaliteli şarabın şişesi 95 TL.
Nardis, Bill Evans Trio’nun ünlendirdiği, Miles Davis’in 1958 yılında plağa alınan
bir caz parçasının ismi.
Zuhal Focan, kocası ünlü caz gitaristi Önder Focan ile birlikte Kuledibi’ndeki eski bir marangoz atölyesini 120 kişinin caz dinleyeceği kulübe dönüştürürken kulübe
bu caz parçasının adını vermiş.
Zuhal Focan‘ın caz ile ilgisi eski.
1995 yılından bu yana Jazz dergisinin editörlüğünü yapıyor. Boyut Yayınları tarafından yılda dört sayı olarak yayınlanan bu uzun soluklu caz dergisinin hikayesini şöyle anlatıyor: “Yıllar önce kurulan Caz Derneği’nin bir dergi çıkarmasını isteyen üyelerinden biriydim. Çok kişi Türkiye’de caz dergisi yaşamaz, dedi. 1989’dan 1995 yılına kadar böyle bir dergiyi yayınlayacak yayınevi aradım. Boyut Yayınları desteklemeyi kabul etti. Şimdilerde 51’inci sayısını yayınladık.” (Jazz Dergisi, D&R’larda satılıyor, 24 TL.)
Zuhal Focan’ın anlatımı ile Nardis, rahat ortamda caz müziği dinlemek isteyenlere hizmet veren bir kulüp. Tavanı yüksek, havalandırması, aydınlatması iyi. Oturma düzeni muntazam. Sahne köşeye alınmış. Servis elemanları sanatçılar ile dinleyicileri rahatsız etmiyor.
Nardis’in müzik direktörü Önder Focan, “2002 yılında Nardis açılırken, İstanbul’da yerli sanatçıların caz çalabileceği sahne yoktu” diyor. Nardis’de genelde yerli sanatçılar sahne alıyor. Ayda en az bir yabancı grup caz yapıyor. n