Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Birçok kez konser izlemek için gittiğim Bodrum Antik Tiyatro’ya yolum düşmeyeli yıllar oldu. Bodrum Antik Tiyatro düne kadar neyse bugün de o, ama bu yaz nedense sahnedeki lahit mezar bazı şarkıcıların gözdesi oldu. Lahit mezara kimi yaslanıp şarkı söyledi, kimi üstüne çıkmaya çalıştı kimi de üstünde yattı.

Şarkıcıların lahit mezarla imtihanı

Bu şarkıcılar; antik tiyatrodaki lahiti, sahne dekoru sanmış olabilir mi?

Yanılmıyorsam yıllar önce BKM’nin konserinde Kenan Doğulu’nun o lahitin üstüne çıkıp şarkı söylemesi olay olmuş, Kültür ve Turizm Bakanlığı ceza kesmekle yetinmemiş, organizatörleri de uyarmıştı.

Haberin Devamı

Şarkıcıların lahit mezarla imtihanı

Bu yaz burada hangi organizatörler konser düzenliyor bilmiyorum, ama çıkan haberlerden şunları biliyorum.

20 Haziran’da Yıldız Tilbe, lahit mezarın üstüne çıkıp, şarkılarını orada söylemek istedi. Şarkıcıyı görevliler engelledi.

23 Temmuz’da Teoman, lahitin üstüne çıkıp, uzandı ve şarkılarını burada söyledi.

25 Temmuz’da Göksel’in Antik Tiyatro’da konseri vardı. Göksel’in de gözü yanında şarkı söylediği lahitteydi, ama mezarı koruyan görevliyi görünce istediğini yapamadı. Ancak şarkıcı, “İnsanın bu taşı sahnede görünce oturası geliyor... Taşı sanatçıdan koruyorsunuz. Sizin de işiniz zor” dedi.

29 Temmuz’da ise Melike Şahin, Bodrum Antik Tiyatro’daki lahit mezara dayanarak, şarkılarını söyledi.

Ülkenin önde gelen şarkıcıları lahit mezara sahne dekoru muamelesi yapıyor ya da ‘taş parçası’ olarak görüyorsa bu tarihi mirası gelecek nesillere sağ salim ulaştırmanın iki yolu var.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bodrum Antik Tiyatro’daki o lahiti ya demir kafesle koruma altına almalı o zaman da insanların onu yatır yerine koyma riski var ama- ya da Bodrum Antik Tiyatro’da bu tür etkinlikleri yasaklamalı.

Şarkıcıların lahit mezarla imtihanı

Türkiye, neyinizi sömürdü?

‘STHLM Blackout’ adlı 2024 yapımı dört bölümlük bir İsveç dizisi izledim. İsveç’in elektrik şebekesine yapılan saldırının arka planında aslında ülkenin dış saldırılara karşı savunulmasında dönen dolapları anlatan bir dizi bu.

Milad Schwartz Avaz’ın yönettiği komedi aksiyon dizisinin bir sahnesindeki cümle aynen şöyle:

Haberin Devamı

“Türkiye, NATO üyeliğimizi sonuna kadar sömürüyor.” Yalanınız batsın!

GÜNÜN SÖZÜ

“Hayatımıza giren herkes değerlidir, ama herkes özel değildir. Saygı hepsine, sevgi layık olana verilir.” (Erich Fromm)