Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Dilan Polat ve eşi Engin Polat, 5 Kasım 2023’ten beri cezaevinde. Haklarında üç ayrı suçtan 20’şer yıldan 40’ar yıla kadar hapis istemiyle dava açılan çiftin ilk duruşması 4 Eylül’de başlayacak ve üç gün sürecek. Yargılama sonunda ne karar çıkar bilmiyorum, ama şunu biliyorum:

Avukatları, müvekkillerinin aylık tutukluluk değerlendirmelerinde değil, Dilan Polat’ın sağlık durumu ve MASAK Raporu’nu gerekçe gösterip, 10 ayda 10’dan fazla tahliye talep etti. Hatta davanın savcısı bile Dilan Polat’ın tahliyesini istedi, ama hakim “Hayır” dedi.

Haberin Devamı

Dilan Polat’a tahliye yok

Engin Polat - Dilan Polat

İşte internette yaptığım arama sonunda ortaya çıkan çiftin tahliye olamama çetelesi:

15 Kasım 2023: Avukat Sevinç Horoz, Dilan Polat ve Engin Polat’ın tutukluluğuna itiraz etti, tahliyelerini istedi. Sulh Ceza Hakimliği bu talebi reddetti.

25 Ocak 2024: Engin ve Dilan Polat’ın aylık tutukluluk değerlendirmesini yapan İstanbul Anadolu 1. Sulh Ceza Hakimliği, 12 sanığın tahliye taleplerini reddetti.

21 Mart 2024: Dilan Polat ile Engin Polat’ın aylık tutukluluk durumunu değerlendiren mahkeme tahliye taleplerini reddetti.

17 Mayıs 2024: Yedi aydır tutuklu olan Dilan Polat’ın avukatı, müvekkilinin yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilmesini istedi, nöbetçi mahkeme talebi reddetti.

27 Mayıs 2024: Tahliye talebi reddedilen Dilan Polat, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne yatırılacak, üç ay tedavi gördükten sonra cezaevine geri gönderilecek.

14 Haziran 2024: Polatların aylık tutukluluk değerlendirmesi yapıldı. Sıla Doğu ve Can Doğu’nun da arasında olduğu 11 şüpheli tahliye edildi. Savcı, Dilan Polat’ın da tahliyesini istedi. Ancak Sulh Ceza Hakimliği, beklenen raporların henüz hazırlanmadığını belirterek Dilan Polat, Engin Polat, Sezgin Polat, Ahmet Gün ile Alper Kürşat Polat’ın tutukluluğuna devam kararı verdi. Tahliyeleri reddedilen Polat çifti, avukat Hüseyin Kaya ile yollarını ayırdı.

19 Temmuz 2024: MASAK Raporu’ndan sonra avukat Sevinç Horoz, Dilan Polat ve Engin Polat’ın tutukluluğuna itiraz etti. 4. Ağır Ceza Mahkemesi, “Eksik evrakları tamamlayın gelin” dedi. Evrakların sunulduğu 4. Ağır Ceza Mahkemesi, bu kez dosyayı 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

Haberin Devamı

24 Temmuz 2024: 5. Ağır Ceza Mahkemesi, “Yetkili mahkeme orası” diye, dosyayı 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

25 Temmuz 2024: Dilan Polat ve Engin Polat’ın tutukluluğuna itirazı değerlendiren 4. Ağır Ceza Mahkemesi, tahliye talebini reddetti.

8 Ağustos 2024: Dilan ve Engin Polat’ın tutukluluğuna bir kez daha itiraz eden avukatları, tahliye kararı verilmezse ev hapsi de dahil olmak üzere birden fazla adli kontrol hükümlerinin de uygulanabileceğini belirtti. İstanbul Anadolu 2. Asliye Ceza Mahkemesi talebi reddetti.

Dilan Polat’a tahliye yok

Dilan Polat’ın avukatı bu karara da itiraz etti. İstanbul Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi, daha önce İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin ve yargılamayı yapan mahkemenin tutukluluğa devam kararı verdiğini, değişen bir delil olmadığını, sanığın suçlar işlediğine dair kuvvetli suç şüphesi teşkil eden somut delillerin bulunduğunu ve adli kontrolle serbest bırakılmasının da yetersiz kalacağını belirterek itirazı reddetti.

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

“İnsanlar; eğlenebildikleriyle arkadaş, anlatabildikleriyle dost, ağlayabildikleriyle kardeş olur.” (Anton Çehov)