Çocuk yetiştirmek bir sanat, ama bize ebeveynliğin nasıl olması gerektiği öğretilmedi, kimse elimize bir kılavuz vermedi” diyen altı çocuk annesi Madonna ile aynı kuşağız biz.
Çocuk yetiştirme konusunda deneme-yanılma yöntemiyle yol alan ebeveynleriz.
Günümüz ebeveynlerinin işi daha zor... Çünkü sokakta değil sanal dünyada büyüyorlar.
O yüzden ebeveynlere bu konuda rehberlik edecek akademik yayınlar çok önemli.
Dr. Nabat Garakhanova’nın hazırladığı ‘Dijitale Kalpten Bağlı Aile’ adlı kitap bu yayınlardan biri...
KTO Karatay Üniversitesi Yayınları’ndan çıkan kitabın bir güzel tarafı da, satışlarından elde edilecek gelir, depremzede çocuklar için masal kitapları alınmak üzere harcanacak.
Dijitalleşen dünyaya çocuklarıyla birlikte adapte olmak isteyen bilinçli ebeveynlere yol haritası sunan kitaba yazar olarak katkı sunan akademisyenler ve iş insanları şunlar:
Şeyda Toprak, Jenny Molendyk Divleli, Mustafa Savaşan, Ece Vahapoğlu, Pınar Erez, Hatice Yalçın, Nurhan Ünüsan, Çağrı Gümüş, Hatice Budak, Merve Büyükkaymaz, Neslihan Tuğba Küçükkoraş, Uğur Birkandan, Emine Erkoç, Gülriz Akaroğlu ve Ayber Acar.
Nasıl önlem almalı?
Dijital Dönüşüm Uzmanı Dr. Nabat Garakhanova, ebeveynlerin dijital dünyanın dilini öğrenmesi ve çocuklarıyla birlikte adapte olması gerektiğini belirtti ve ekledi:
“Kitabın her bölümünde bir uzman belli noktalara değindi. Çocukları yetiştirirken nelere ihtiyaç olduğunu anlattık. Kitap sadece ailelere değil çocuklara da hitap etsin diye masallar yazdık. Şimdiki çocuklar her şeyi sanal dünyadaki gibi zannediyor, hayal ile gerçeği karıştırıyor. Onları o sanal dünyaya bırakmamalıyız. Bu konuda, çocuklarımızla anlaşarak, önlemler almalıyız. Bu önlemleri almak için de dijital okuryazar olmalı ve çocuklarımızla doğru bir iletişim kurmalıyız.”
Rektörün ‘Ön Söz’ü!
KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Rifat Ortaç ise kitabın ‘Ön Söz’ünde şunları yazdı:
“Kitap, dijital dünyada ebeveynlerin kendileri ve çocukları için dikkat edilmesi önemli hususlar göz önünde bulundurularak kaleme alınmıştır. Kitap, aileler için birer rehber görevi görecektir.
Eserde, dijital dünyada sağlıklı ve dengeli beslenmeden verimli uykuya, hareketsiz kalmanın tehlikeleri ve hareketin faydalarından dil becerilerine, dijital dünyada geleceğin mesleklerinden kuşaklar arası ilişkilere kadar çeşitli konularda ebeveynlere kıymetli bilgiler aktarılmaktadır. Söz konusu bilgiler, sadece teorik bağlamda tartışılmakla kalmamış, uygulamaya yönelik önerilere de yer verilmiştir. Kitabın sonunda yer alan ‘Influencer Annelerin Gözünden’ bölümünde influencer annelerin gözünden deneyimler okurlara aktarılmaktadır.”
Arjantinli futbolcunun tavrı çok tanıdık geldi
Türkiye’de Beşiktaş, Trabzonspor ve Fenerbahçe’de forma giydikten sonra futbol hayatını Arjantin Ligi ekiplerinden Estudiantes de La Plata’da sürdüren Jose Sosa, bir kadınla gece kulübünde öpüşürken görüntülendi.
Sosa’nın öpüştüğü kadın Arjantin Milli Takımı’nın yıldızı Rodrigo De Paul’un eski eşi ve iki çocuğunun annesi Camila Homs olunca olay büyüdü.
Olay bizden çok uzakta, haberin kahramanlarından ikisinin futbolseverlerin bildikleri isimler olması dışında bizimle ilgisi yok gibi görünse de, Arjantin basınının yazdığına göre çılgına dönen Rodrigo De Paul’un her yerde Sosa’yı arıyor olması bana çok tanıdık geldi.
Yakalayınca Sosa’ya, “Çocuklarımın annesiyle nasıl öpüşürsün?” diye hesap soracak olan kim?
Çocukluk aşkı Camila Homs ile 12 yıl süren ilişkisini 2022’de bitirince Arjantinli ünlü şarkıcı ve oyuncu Martine Stoessel ile aşk yaşamaya başlayan kişi.
Bizde de çok var bu erkeklerden...
Onlar yollarını ayırınca yeni ilişkilere yelken açabilir, ama ayrıldıkları kadınlar aynısını yapamaz!
GÜNÜN SÖZÜ
“Zor zamanlar gerçek karakteri ortaya çıkarır.” (Mark Manson)